Jed jako lék: Jak se dropi zbavují parazitů

Jed jako lék: Jak se dropi zbavují parazitů
Sdílej
 
Samci dropa velkého předvádějí na jaře náročné zásnubní tance. Aby je zvládli, požírají během nich jedovaté rostliny, které je zbavují parazitů.

Drop velký obývá stepi od jihovýchodní Evropy až po Dálný východ. Ale zatímco u nás je řazen mezi kriticky ohrožený druh, v celosvětovém měřítku je považován za druh zranitelný. Prakticky všude je ale velmi vzácný, výjimkou je Španělsko, kde žije přibližně 70 % celosvětové populace.

Drop je opatrný opeřenec

Španělští vědci se proto dropům systematicky věnují. Není to snadné, protože jde o velmi plaché ptáky, kteří jsou schopni spatřit domnělého nepřítele na desítky metrů daleko a včas odletět. Často tak vědcům nezbývá než studovat je zprostředkovaně. Právě tímto způsobem zkoumali složení jejich potravy. Sbírali čerstvý trus a rozborem v laboratoři zjistili, čím se naposledy dropové živili a také jací parazité je ohrožují.

Opakovaná nákaza

Život dropů je do jisté míry vázán na určitou lokalitu. Samice jsou věrné místu, kde se narodily, zatímco samci se během roku toulají. Ale na jaře v době toku se všichni shromažďují na oblíbených tokaništích. To s sebou nese jeden problém – na místech, kde se zdržují, se hromadí trus a s ním i nemoci a parazité, kterými jsou dropi extrémně zamoření. A opakované návštěvy znamenají stále masivnější nákazy.

Jedovaté majky

Už před časem vědci zjistili, že dropi, kteří se živí hlavně rostlinnou stravou, v období námluv konzumují místní majky Berberomeloe majalis (nemají české jméno). Ty jako všichni zástupci majek vylučují prudký jed kantaridin. Když vědci pátrali po důvodu, proč dropi požírají brouky, kteří by při nadměrné konzumaci mohli usmrtit i je samotné, zjistili, že jed zabíjí vnitřní parazity. A „vyléčený“ drop zbavený parazitů je mnohem přitažlivější pro samice.

Až 5 cm velká majka Berberomeloe majalis žije v zemích západního Středomoří •  Profimedia.cz

Léčivé plevele

Studie, která na tento výzkum navázala, se zaměřila na některé rostliny, které ve stravě dropů – a to především samců – v době námluv převažují. Konkrétně jde o dva druhy plevelů: jedovatý mák vlčí a hadinec jitrocelový. Vědci v laboratoři prozkoumali účinky jedu z vlčích máků a zjistili, že podobně jako kantaridin majek zabíjí vnitřní parazity. Látky z hadince jsou pro změnu účinnými fungicidy, tj. ničí různé houbové a kvasinkové choroby.

Samci během svých tanečků předvádějí i rituální souboje •  Profimedia.cz

Náročný zásnubní taneček

Drop se nezbavuje parazitů pro nic za nic. Jeho svatební rituál plný výskoků, pobíhání, natřásání a soupeření s ostatními samci je nesmírně energeticky náročný. Jedinec oslabený množstvím parazitů se proto rychle vyčerpá. Vědci navíc vypozorovali, že samice ohledávají kloaku samce a nejspíš tak kontrolují jeho zdravotní stav. V každém případě dávají při páření přednost samcům zdravým. Ať už proto, že jsou při zásnubním tanci výkonnější než jedinci oslabení parazity, nebo proto, že se samy o jeho zdraví přesvědčily.

Drop velký v Česku:

Ještě na začátku minulého století u nás dropi pravidelně hnízdili, i když jen na jediném místě na Znojemsku. Jejich počty ale se změnami zemědělského hospodaření postupně klesaly a v devadesátých letech dropi vymizeli úplně. Udrželi se v sousedním Rakousku, kde probíhá jejich intenzivní ochrana. Odtud to k nám mají necelých 30 km daleko. A jak jejich početnost v Rakousku vzrůstala, začali se zatoulávat i k nám. Trvalá populace u nás ale zatím nežije, jediné dosud prokázané hnízdění bylo zaznamenáno v roce 2006.

Zvířecí zombie: Pod vládou parazita

Zvířecí zombie: Pod vládou parazita

Jed na parazity: Čím se léčí lemuři

Jed na parazity: Čím se léčí lemuři

Vynálezce jedu: První smrtící kousnutí

Vynálezce jedu: První smrtící kousnutí

 

Články odjinud