V dubnu rozkvétají do růžové: Nádherné sakury můžete i sníst

V dubnu rozkvétají do růžové: Nádherné sakury můžete i sníst
Sdílej
 
V dubnu nastává období, kdy rozkvétají nádherné stromy plné růžových květů… Jsou to sakury, které už svým názvem napovídají, že pocházejí z Japonska. Tam, ale i v Číně jsou posvátnými stromy, a v Japonsku dokonce mají svůj „svátek“ zvaný Hanami. Jsou inspirací pro básníky i malíře. Víte, že se vlastně jedná o strom třešně? A že jsou jeho květy jedlé?

Sakuře se také lidově říká japonská třešeň. Poměrně hodně lidí nazývá sakurami všechny stromy z rodu Prunus, které kvetou růžově. Pravá sakura je ale višeň pilovitá (Prunus serrulata), tedy hlavně její vyšlechtěné růžově nebo bíle kvetoucí kultivary.

Původní druh pochází z východní Asie. Setkáte se s nimi tedy nejenom v Japonsku a Číně, ale třeba i ve Vietnamu, Koreji a dalších asijských zemích. Šťavnaté červené třešně si však z tohoto stromku nenatrháte, jedná se o okrasnou dřevinu.

Japonská třešeň: Symbol krásy i pomíjivosti

Sakura je pro Japonce i Číňany uctívaným stromem. V Číně jsou její krásné květy symbolem krásy, něhy a lásky, v Japonsku ale kvůli svému krátkému času kvetení představují pomíjivost života… Určitě jste si sami všimli, že sotva se na stromech objeví tyhle krásné kvítky, stačí chvilka a opadají, takže chodníky a ulice jsou plné růžových okvětních lístků.

Básníci a malíři ale sakury zbožňují. Větvičky s růžovými kvítky uvidíte na všech možných obrázcích z Japonska, ale i na porcelánu, hedvábí nebo textilu, třeba na vyšívaném kimonu.

Svátek sakur: Slavnosti Hanami

Přestože jsou sakury symbolem pomíjivosti života, jsou také znamením příchodu jara a za kvetoucími sakurami se v Japonsku vydávají tisíce lidí. Pořádají se tu slavnosti Hanami, to v doslovném překladu znamená „pozorování květů“.

Tradice oslav Hanami sahají až do 8. století našeho letopočtu, tenkrát byly sakury považovány za božskou moc, která chrání horu (sopku) Fuji. Když v Japonsku rozkvetly sakury, byl to také ten pravý čas začít se sázením rýže – jaro je tady.

Květy sakury jsou jedlé •  Botanická zahrada hlavního města Prahy

V současné době se během oslav Hanami v celém Japonsku pořádají pikniky, lidé se setkávají s příbuznými, přáteli, kolegy z práce. Sedí pod rozkvetlými stromy, zpívají, pochutnávají si na nejrůznějších delikatesách, popíjejí čaj a jiné nápoje a užívají si jarní krásu. Svátek Hanami už se dokonce slaví i u nás, oslavy probíhají v parku Hanspaulka v Praze a letos jsou naplánované na 27. dubna.

Dobroty z květů sakury

Květy sakury, stejně jako květy dalších třešní, ale třeba i růží jsou jedlé. Můžete si je přidat do nápojů nebo například dezertů. Na svatbách v Japonsku se podává sakura-yu, což je nápoj podobný čaji. Připravuje se z horké vody a květu třešně konzervovaného v soli.

Z květů sakur si můžete udělat sladký sirup a následně limonádu. Během svátku sakur Japonci rádi jedí rýžové koláčky mochi, které balí do solí konzervovaných listů sakury. Kvítky sakury si můžete ozdobit i sušenky, muffiny, dort nebo z nich udělat sakurové želé.

Japonská zahrada v Praze

Sakury už dlouho patří také do našich parků a ulic a rozkvétají i v botanické zahradě v pražské Troji. Tady v expozici Japonská zahrada kromě sakur uvidíte i malé japonské javory nebo bonsaje (oblíbené malé stromky pěstované v misce).

Najdete tu i jednu sakuru, kterou v roce 2009 vysadil bývalý československý a český prezident Václav Havel. Díky dalším prvkům, které jsou typické pro orientální zahrady, si zde na chvilku budete opravdu připadat jako v zemi vycházejícího slunce.

Kdy začíná jaro? Zaleží na tom, jaké…

Kdy začíná jaro? Zaleží na tom, jaké…

Jak se luští řeč rostlin: Vystresovaná rajčata volají o pomoc

Jak se luští řeč rostlin: Vystresovaná rajčata volají o pomoc

Vytvořte si doma džungli! Tropické květy můžou vzkvétat i ve vašem pokoji

Vytvořte si doma džungli! Tropické květy můžou vzkvétat i ve vašem pokoji

 

Články odjinud