Jak se luští řeč rostlin: Vystresovaná rajčata volají o pomoc

Jak se luští řeč rostlin: Vystresovaná rajčata volají o pomoc
Sdílej
 
Nový výzkum ukázal, že zatímco spokojeně rostoucí rostliny jsou poměrně tiché, ty dehydratované se umí ozvat. Jak se luští řeč rostlin? A jak poznat, že vystresovaná rajčata volají o pomoc? Pomůže Umělá inteligence (UI).

Komunikace rostlin je doposud velmi málo probádanou oblastí. Přestože se lidem může zdát, že je zelenina rostoucí na jejich zahrádce potichu, ve skutečnosti tam může být pořádný hukot. Nedávná vědecká studie naznačuje, že rostliny mají vlastní řeč, kterou jsou schopné sdělovat informace a možná se i dorozumívat se svým okolím.

Rajčata jsou slyšet

Výzkum, který proběhl na Telavivské univerzitě, poprvé zaznamenal a analyzoval vzduchem šířené zvuky vydávané rostlinami. Reakce sazenic rajčat a tabáku byly měřeny v různých životních podmínkách – jak v optimálním prostředí, tak ve stresové situaci vyvolané několikadenním nedostatkem vláhy nebo poškozením stonku jeho seříznutím.

Rostliny křičí, když jsou ve stresu z nedostatku vody nebo trpí řezáním stonků. Zvuky rajčat šířené vzduchem zaznamenávaly mikrofony, nahrávky poté analyzovala umělá inteligence •  Profimedia.cz

Proč pláčeš, rostlino?

V první fázi umístili izraelští vědci rostliny do zvukotěsného akustického boxu. Jejich aktivitu nahrávali dvojicemi ultrazvukových mikrofonů, které stály ve vzdálenosti 10 cm od každé rostliny. Následně je přesunuli do skleníku, ve kterém se museli vyrovnat s přirozeným hlukem v pozadí. Speciálně vyvinutý algoritmus strojového učení poté trénovali tak, aby uměl rozeznávat různé typy zvuků v závislosti na rostlinném druhu a příčině strádání.

Zvuky, které neslyšíme

Umělá inteligence (UI) se poté z nahrávek naučila poznat rajčata od tabáku i zvuk spokojených rostlin od těch žíznivých a zraněných. Rajčata a tabák vydávaly zvuky připomínající cvakání, praskání bublinkové fólie nebo pukání popcornu. Hlasitostí byly podobné běžné lidské konverzaci. Ovšem jejich frekvence 40–80 kHz byla pro naše uši příliš vysoká, a tudíž neslyšitelná. Lidé totiž rozpoznají frekvence v rozmezí přibližně 16–20 kHz.

Jak se zkoumala komunikace rostlin •  ELSEVIER

Křik v nepohodě

Rostliny vystavené stresu produkovaly 30–50 zvuků, zatímco ty v dobrém stavu méně než jeden za hodinu. Vznik těchto zvuků zatím není objasněn, výzkumníci předpokládají, že by ho mohla způsobovat tvorba a praskání vzduchových bublin v cévním systému rostliny při poklesu tlaku (tzv. kavitace).

Zajímavé je, že žíznivé rostliny křičely dříve, než byly viditelně vysušené. Intenzita jejich volání o péči vyvrcholila po pěti dnech bez vody. Tyto poznatky by se v budoucnu mohly využívat v zemědělství ke sledování hydratace plodin v chytrých zavlažovacích systémech.

Výzkumný tým vedli Lilach Hadanyová a Yossi Yovel z Telavivské univerzity •  Telavivská Univerzita, Yu Fukasawa

Haló, slyší nás někdo?

Nezodpovězenou otázkou zůstává, kdo nově odhalenou řeč rostlin v přírodě poslouchá. Studie nyní pokračuje právě zkoumáním možných reakcí jiných plodin i zvířat. Předpokládá se, že by jazyku rostlin mohl rozumět okolní hmyz, netopýři či hlodavci, kteří slyší vysoké frekvence a zachytí volání ze vzdálenosti 3 až 5 metrů. Následně mohou podle získaných informací upravovat své chování.

Z dřívějších experimentů již víme, že rostliny umí komunikovat například změnou barvy listů, zhořknutím či pachem, který má ostatní informovat třeba o jejich napadení škůdci.

Houby po dešti nejen rostou, ale i mluví:

Komunikaci rostlin zkoumají vědci po celém světě. O tom, jak si povídají houby v laboratorních podmínkách, jsme psali v ABC 10/2022. Tým z japonské Univerzity Tohoku se však vydal z pečlivě připraveného prostředí do reálného světa.

K šesti houbám rostoucím ve shluku uprostřed lesa připojil elektrody, které měřily jejich komunikaci. Výsledky terénních testů ukázaly, že množství elektrických signálů, které si mezi sebou houby předávají, souvisí se změnami teploty a vlhkosti. Výzkum zaměřený na lakovky dvoubarvé zjistil to, že jsou po dešti upovídanější než za sucha. Jde ale o zcela jiný typ komunikace než u keříkových rajčat.

Tajemný jazyk hub: Možná umí až 50 slov

Tajemný jazyk hub: Možná umí až 50 slov

Stromy on-line: Tajný internet pod zemí

Stromy on-line: Tajný internet pod zemí

Zlato na stromě: Rostliny klíčem k bohatství

Zlato na stromě: Rostliny klíčem k bohatství

Autor

Anna KOchová Roubíčková

 

Články odjinud