Živá zeď jako klimatizace do města. Vymysleli ji v rozpáleném Texasu

Živá zeď jako klimatizace do města. Vymysleli ji v rozpáleném Texasu
Sdílej
 
Doslova živou zeď vyrobili výzkumníci v americkém Texasu. Tvoří ji rostliny a recyklované materiály. V budoucnu by takové stěny mohly ochlazovat velká města, kde se hromadí teplo od betonových a skleněných ploch. 

Kde je zeleň, tam je příjemně. Hlavně v létě, kdy rostliny působí jako přírodní klimatizace. Vyrábí kyslík a udržují vzduch čerstvý a vlahý dokonce i v městských ulicích, pokud je lemují budovy se “zelenými” zdmi.

Květináče jako diamanty

Nový typ zelené stěny stojí ve městě College Station v americkém státě Texas. Postavili ji studenti a profesoři v areálu místní vysoké školy Texas A&M University.

Prototyp zdi je vysoký tři metry a je celý posetý třemi stovkami květináčů. "Je krásné vidět něco, co vnáší život do prostoru, kde předtím nebyl," říká profesor krajinářské architektury Bruce Dvorak, jeden z hlavních autorů projektu.

Foto:  Laura McKenzie – Texas A&M University Division of Marketing & Communications

Kovové květináče ve tvaru diamantu pocházejí z recyklovaného šrotu po automobilovém průmyslu a rostliny v nich zasazené tvoří malou zelenou oázu, za kterou se každý ohlédne. Design a konstrukce zdi však podle profesora Dvoraka není jen pro parádu.

Na rozdíl od květináčů v jiných zelených stěnách pojmou ty nové větší množství půdy. To je dobré pro kořeny rostlin, které mají více prostoru a lépe prospívají. Jelikož květináče vyčnívají ze zdi, rostliny také mohou růst přímo nahoru a nikoliv v nepřirozeném náklonu.

Nádobky jsou také snadno vyměnitelné. Kdybyste je všechny sundali, objevili byste důmyslný závlahový systém, z nějž je každá rostlina kropena podle svých potřeb. V Texasu, kde je velmi suché a teplé podnebí, výzkumníci každopádně vybrali odolnější typy rostlin.

Zelené město

Podle dosavadních zkušeností chrání zelená zeď malý kousek univerzity před přehříváním. Funguje jako jakási “druhá kůže” pro část budovy, kde je umístěna. Pohlcuje tam sluneční paprsky a zanechává mezi sebou a cihlovou zdí vrstvu chladnějšího vzduchu.

Prototyp zelené zdi z Texasu by mohl přispět k udržitelnému ochlazování velkých měst v blízké budoucnosti. „Představte si Dallas, Austin, Houston, San Antonio, prostě všechna tato velká města v Texasu s obrovským množstvím cihel a betonových zdí, které v dusném letním vedru vyzařují teplo zpátky do okolí,“ říká spoluautor projektu a profesor architektury Ahmed K. Ali. "Jen přidáním druhé zelené vrstvy bude dopad na životní prostředí a budovy opravdu výjimečný," vysvětluje.

Pro budoucí ekologické ochlazení měst je podle výzkumníků z Texasu nutné zahrnout živé stěny a další užitečné materiály již do samotného návrhu budov, aby byly jejich nedílnou už při stavbě. To podle profesorů vyžaduje ještě užší spolupráci designérů, architektů, urbanistů a ekologů

Zeleň v pohybu: Autobusy se zahradami na střeše

Zeleň v pohybu: Autobusy se zahradami na střeše

Roboti jako ze Star Wars sází a kácí stromy

Roboti jako ze Star Wars sází a kácí stromy

Mrakodrap a farma v jednom

Mrakodrap a farma v jednom

Infinitus Plaza: Dům chlazený deštěm

Infinitus Plaza: Dům chlazený deštěm

 

Články odjinud