Jednou diamant, podruhé kvítek. Podívejte, jak chytrý skleník reaguje na počasí

Jednou diamant, podruhé kvítek. Podívejte, jak chytrý skleník reaguje na počasí
Sdílej
 
Jako šperk se blýská ve své zahradě unikátní skleník z Velké Británie. Otevřít se umí jako lotosový květ a zavřený připomíná obří diamant. Reaguje tak na počasí. Postavili ho autoři “dračího” sídla Googlu.

Z ozdoby v květinu či naopak se impozantní skleník v anglickém panství National Trust umí proměnit během čtyř minut. Konstrukcí hýbe hydraulika, tedy systém tlaku vody v potrubí. Deset ramen ze skla, oceli a hliníku se nastavuje přesně podle aktuálních povětrnostních podmínek.

Skleník jako zahradní dekorace

Když je hezky, skleník nazvaný Woolbeding se rozvine, aby si rostliny užily sluníčka a čerstvého vzduchu. Jinak zůstává zavřený jako skleněná pevnost a chrání květenu před zimou.

Představuje se pohyblivý skleník Woolbeding

Za každého počasí působí stavba jako originální dekorace, jejíž celková užitná plocha je 141 metrů čtverečních. To je jako jedno patro v rodinném domě. Místo tam našly především subtropické květiny, keře a stromky.

Stavba je součástí veřejně přístupné zahrady Woolbeding Gardens na panství National Trust v Západním Sussexu ve Velké Británii. Ve dvanácti různých sekcích zahrady si návštěvníci mohou prohlédnout přes tři sta druhů rostlin. Společně ukazují přírodu kolem takzvané Hedvábné stezky.

Při plném otevření připomíná skleník lotosový květ •  Raquel Diniz/Heatherwick Studio

Orient v zahradě

Hedvábná stezka je starověká obchodní trasa, která spojovala západní svět s Asií neboli Orientem. V roce 2014 přibyla tato stará cesta na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Celková délka Hedvábné stezky po souši a moři je asi 8 tisíc kilometrů. Obchod podél ní pomohl rozvinout známé starověké civilizace v Číně, Mezopotámii, Persii a Římě.

Exotická příroda, která stezku dodnes lemuje, inspirovala po staletí anglické zahrady. Ta ve Woolbeding Gardens je reprezentuje pestrým výběrem přírodních druhů. Nechybí mezi nimi typické středomořské rostliny a odrůdy divizen, nebo také intenzivně vonící růže keltská, která stála na počátku šlechtění všech starých odrůd růží v Evropě. Dnes velmi populární růži keltskou (Rosa gallica) dovezli do Evropy obchodníci z Persie.

Skleník Woolbeding ve složeném stavu •  Raquel Diniz/Heatherwick Studio

V samotném skleníku mohou lidé spatřit například vzácný stromek z rodu aralek, který tam poskytuje stín kapradinám, magnóliím či banánovníkům.

Jako dračí šupiny

Dekorativní skleník vznikl ve Woolbeding Gardens po šesti letech vývoje, designu, plánování, výstavby a testování. Navrhlo jej architektonické studio Thomase Heatherwicka, které se podílelo i na stavbě nového sídla společnosti Google v Silicon Valley v americké Kalifornii. Dramaticky tvarovaná střecha se solárními panely imituje dračí šupiny.

Skleník pro Mars: Farmář na rudé planetě vyřeší překážky nafouknutím

Skleník pro Mars: Farmář na rudé planetě vyřeší překážky nafouknutím

Remake divů světa: Visuté zahrady Semiramidiny

Remake divů světa: Visuté zahrady Semiramidiny

Mrakodrap sahá po rekordu: Australané plánují nejvyšší polo-dřevostavbu světa

Mrakodrap sahá po rekordu: Australané plánují nejvyšší polo-dřevostavbu světa

 

Články odjinud