Superjachta VY-01: Plovoucí Rajská zahrada

Superjachta VY-01: Plovoucí Rajská zahrada
Sdílej
 
Představujeme vám superjachtu budoucnosti VY-01. Na palubě veze skleník a pohání ji biometanol, který si umí sama vyrobit. V reálném světě tuto vizionářskou jachtu ale zatím vidět nemůžete – vydražila se totiž jako NFT,

Kam jinam by se světoví milionáři mohli sjíždět na přehlídku nových jachet než do Monackého knížectví. Miniaturní městský stát na francouzské Riviéře je podobnými radovánkami proslulý, ať už jde o jachty, kasina nebo závody Formule 1.

Kdykoliv byste se vydali do monackého přístavu, můžete si být jisti, že tam uvidíte kotvit několik výstavních jachet světových celebrit a miliardářů. Nový koncept jachty VY-01 je ale výjimkou. V reálném světě ho zatím vidět nemůžete – vydražil se totiž jako NFT, tedy v poslední době tolik populární nezaměnitelný digitálně zašifrovaný token.

NFT mánie: Digitální obrázky jdou na dračku

NFT mánie: Digitální obrázky jdou na dračku

Vizionářská jachta

Vizionářskou jachtu si mohli návštěvníci monacké přehlídky jachet prohlédnout s pomocí brýlí pro rozšířenou realitu. A bylo na co se dívat. Superjachta dlouhá 110 metrů je poháněna palivovými články na vodík a případně i biometanol, který si loď umí sama vyrobit.

Lodními šrouby otáčí elektromotory, takže je loď dokonale tichá a vytváří jen minimum vibrací. Aerodynamická a hydrodynamická silueta zajišťuje, že jachta se prořezává vodou i vzduchem s minimálním odporem. Na jedno načerpání paliva dokáže urazit až 1000 námořních mil (1852 km).

VY-01 vyrobena z besemisní oceli

Kromě palivových článků zajišťují elektrickou energii vhodně rozmístěné solární panely. Jejich plocha na lodi je 470 metrů čtverečních, což už je slušná solární elektrárna. A je zapotřebí! Elektřina pohání veškerou techniku včetně např. odsolovacího zařízení, které vyrábí pitnou vodu. Spotřebuje ji nejen posádka, ale také četné zahrady a skleníky, kterými je loď doslova osázena.

Interiér i exteriér lodi VY-01 boří mnohé konvence. Samotní tvůrci z německého studia 3deluxe říkají, že klimatická změna nutí jednotlivé průmyslové obory k hluboké proměně. Což je patrné i na VY-01. Pro její konstrukci by měla být využita bezemisní ocel a hliník, které se už dnes vyrábějí ve Švédsku a Německu.

Prostor není klimatizován, lodí VY-01 prostupuje čerstvý vzduch •  Profimedia.cz

Soběstačná loď

Součástí výbavy je také bazén s mořskou vodou, plážový klub a vlastní malé přístaviště pro čluny. Množství oken pouští do interiéru spoustu slunečního světla, aby byl přechod z vnitřku ven takřka nepostřehnutelný. Zároveň všude proudí vzduch zvenčí a nikde se nevyužívá klimatizace, jak je u podobných jachet zvykem. Už zmíněný skleník může být pro posádku zdrojem zeleniny a ovoce na dlouhé měsíce a i díky vlastní výrobně vody tak může být loď na moři dlouhé měsíce zcela soběstačná.

Cestující na palubě superjachty VY-01 mohou v klidu relaxovat uvnitř i venku •  Profimedia.cz

Vzdělávací plavidlo?

Studio 3deluxe doufá, že budoucí majitel skutečné verze superjachty VY-01 ji v případě, že ji právě nebude využívat, zapůjčí ke vzdělávacím a tréninkovým účelům. O ceně se zatím nikde nemluví, ale pár miliard korun to v přepočtu bude. Takže s tím půjčováním to spíš vidíme bledě.


Nestačí vám jachta? Kupte si superjachtu!

Slovo „superjachta“ byste ještě před čtvrtstoletím hledali ve slovníku marně. Dnes jde o novou kategorii lodí pro světové miliardáře, jako jsou Jeff Bezos nebo Larry Page. Superjachta nemá pevnou definici, ale rozhodně to není malé plavidlo – jde o lodě dlouhé minimálně 24 metrů, ale spíš hodně přes 40 metrů. Jsou nadupané tím nejluxusnějším vybavením, mají svého vlastního kapitána, kuchaře a další posádku. Dovolit si je ale může jen opravdová světová smetánka.

Nová superjachta inspirovaná delfíny splývá s přírodou

Nová superjachta inspirovaná delfíny splývá s přírodou

Plně solární jachta řeší problémy moderních lodí

Plně solární jachta řeší problémy moderních lodí

Superjachty: Zaoceánské paláce

Superjachty: Zaoceánské paláce

 

Články odjinud