Největší ovoce světa v Praze: Botanická zahrada zve na výpravu do Orientu

Největší ovoce světa v Praze: Botanická zahrada zve na výpravu do Orientu
Sdílej
 
Botanická zahrada v pražské Troji, kterou možná znáš díky skleníku Fata Morgana, právě pořádá zajímavou interaktivní výstavu pro všechny smysly s názvem Za kořením a slávou. Můžeš se na ní vydat na dobrodružnou výpravu do Orientu, kam kdysi mířily cesty různých objevitelů a obchodníků. Dozvíš se něco o čaji, hedvábí a uvidíš a ochutnáš i největší ovoce na světě.

Proč cestovatelé a obchodníci mířili právě do Orientu, tedy do oblasti Japonska, Číny a jižní a jihovýchodní Asie vůbec? Lákalo je sem nejrůznější exotické koření, čaj, hedvábí a rýže, které pak přiváželi zpět do Evropy.

Kromě toho je ale zaujala také místní kultura a příroda. Hodně času tu strávil i významný český cestovatel a učitel z 19. století Josef Kořenský. Ten tě také provede výstavou v botanické zahradě, a dokonce nahlédneš i do jeho pracovny.

Výstava pro všechny smysly

Proč říkáme, že je to výstava pro všechny smysly? Protože exponáty, které jsou tu shromážděné, si nejenom prohlédneš, ale na většinu z nich si můžeš i sáhnout, některé si očicháš, a některé dokonce i ochutnáš. Můžeš se také zaposlouchat do výkladu pana učitele Kořenského.

Mezi exponáty najdeš třeba zvětšený model muškátového oříšku nebo bource morušového, což je můra, díky které máme hedvábí. Tahle výstava je vhodná i pro návštěvníky, kteří mají nějaký hendikep, takže třeba nevidí nebo jsou na vozíčku. Je prostě pro všechny. Můžeš vzít i malého sourozence nebo babičku s dědou.

Největší ovoce na světě

Džekfrut nebo také žakie, tak se jmenuje největší ovoce na světě. Jeden plod může vážit klidně i 20 kg a jeho dužnina má příjemnou sladkou chuť. Jde o plod tropického stromu chlebovníku různolistého, který hodně roste právě v jižní a jihovýchodní Asii. Na výstavě v botanické zahradě si tenhle plod můžeš nejen prohlédnout a osahat, ale dokonce tu mají na ochutnání sušenou dužninu.

Džekfrut neboli žakie je největší ovoce na světě •  Botanická zahrada hlavního města Prahy

Kromě džekfrutu tu uvidíš i další zajímavé ovoce. Například durian – nejsmradlavější plod na světě. V řadě zemí ho nesmíš konzumovat na veřejnosti, nesmíš s ním do hotelu ani do autobusu nebo tramvaje. Ale na výstavě je naštěstí jenom sušený plod, takže se nemusíš ničeho bát.

Za kořením, čajem a hedvábím

Kromě neznámého ovoce můžeš na výstavě prozkoumat i různé zajímavé a voňavé koření. Zjistíš, jak vlastně vypadá bourec morušový, kde žije a jak vzniká hedvábí a k čemu se používá. Taky se dozvíš, jak se pěstuje rýže.

Můžeš poznat tajemství čajového obřadu a pak zkusit doma naservírovat výborný čaj. Seznámíš se se zvláštním písmem Japonců – s kaligrafií, a pokud dorazíš o víkendu 16. a 17. března, tak si tohle kouzelné psaní třeba i vyzkoušíš.

Prostě tahle výstava fakt stojí za zhlédnutí… poslechnutí… očichání… i za ochutnání. Pozor, musíš ale stihnout dorazit do 17. března, kdy končí.

Víc informací najdeš na www.botanicka.cz

Nejvzácnější šelma světa je v Ostravě: Nový král zvířat dorazil z Polska

Nejvzácnější šelma světa je v Ostravě: Nový král zvířat dorazil z Polska

(Ne)obyčejné banány: Tajemství ukryté v genech

(Ne)obyčejné banány: Tajemství ukryté v genech

Jak se luští řeč rostlin: Vystresovaná rajčata volají o pomoc

Jak se luští řeč rostlin: Vystresovaná rajčata volají o pomoc

 

 

Články odjinud