Vytvořte si doma džungli! Tropické květy můžou vzkvétat i ve vašem pokoji

Vytvořte si doma džungli! Tropické květy můžou vzkvétat i ve vašem pokoji
Sdílej
 
Pěstování pokojových rostlin opět získává na popularitě. Vznikají nejrůznější e-shopy s pokojovkami, bazary, burzy a swapy… I vy si můžete u vás doma, ve svém pokoji vytvořit zelenou džungli s nádhernými kvetoucími orchidejemi, vzdušnými zahrádkami nebo vzrostlými palmami. Inspiraci najdete například v botanické zahradě v pražské Troji – nebo v tomto článku. Svými výpěstky se pak můžete pochlubit kamarádům.

Begonie

Tygr nebo černý sokol?

Pokud máte pro rostlinky teplo a třeba i trochu vlhčí vzduch, určitě sáhněte po begoniích. Tyhle pokojovky mají pěkné listy různých tvarů i barev. Nejčastěji se pěstují americké druhy, například drobný mexický druh Begonia boweri v několika barevných kultivarech se zajímavými názvy, jako je 'Tiger' nebo 'Black Falcon'. Ty ale opravdu potřebují vlhký vzduch, takže se dobře pěstují třeba na okně v koupelně.

Sušší podmínky snesou odolnější kultivary Begonia hydrocotylifolia, v bytech se pěstuje i Begonia manicata, kterou poznáme podle několika prstenců rudých chloupků kolem horní části řapíku těsně pod listem.

Darth Vader ze Star Wars mezi begóniemi

Begoniím se nejvíce daří v polostínu, v květináči s lehkým rašelinovým substrátem, nemají rády příliš mokrý a bahnitý substrát a vodu stojící v podmisce. Je s nimi spojena řada zajímavostí.

Co říkáte třeba tomu, že dva druhy pojmenoval botanik, který je fanouškem Star Wars? Na internetu se dají najít informace a fotky k druhu Begonia darthvaderiana nebo Begonia amidalae. Běžně je ale nekoupíte a na jejich pěstování už musíte mít opravdu bohaté zkušenosti.

Žádná z begónií není jedovatá, naopak jejich mladé listy a květy jsou jedlé a můžete jimi ozdobit třeba salát.

Orchideje

Královny květin

Říká se jim královny květin a propadnout jejich kouzlu není nic těžkého. V přírodě po celém světě bylo nalezeno asi 26 000 druhů a zhruba 60 druhů roste i u nás v České republice. Doma ale budete pěstovat spíše ty tropické a nejspíše nějaké křížence. Řeč je o orchidejích.

Pro začínající pěstitele je nejjednodušší vyzkoušet teplomilné orchideje, které vyžadují celoroční pokojové teploty a nepotřebují zvláštní zimní zálivkový režim. Asi nejčastěji pěstovanou a velmi oblíbenou orchidejí je Phalaenopsis (s vtipným českým pojmenováním můrovec…).

Tyhle květinky jsou šlechtěné na bytové podmínky a snesou sušší vzduch i méně světla. Pokud se o ně budete hezky starat (a jejich pěstování opravdu není nijak náročné), pravidelně se vám odvděčí krásnými a bohatými květy.

Palmy

Džungle ve vašem pokoji

Pokud máte ve svém pokoji dostatek prostoru a rádi byste si tam vytvořili skutečnou džungli, pořiďte si palmu. Nemusíte se bát, že vám doma vyroste palmový les. Palmy, které se pěstují v bytech, dorůstají maximálně dvou metrů a většinou rostou docela pomalu.

Palma může růst i u vás doma •  Botanická zahrada hlavního města Prahy

Palmy mají různé tvary listů, některé jsou dlanité, jiné zpeřené, některé palmy mají jediný kmínek a jiné se rozrostou v trsu. Snad nejlepší volbou je americký rod Chamaedorea s více než 100 druhy, který je domovem především ve Střední Americe.

V obchodech se také prodávají kokosové palmy, na to ale pozor… Většinou je to jenom lákadlo prodejců. Ze semen (z kokosu) klíčící kokosovník v květináči sice vypadá krásně, ale na podmínky u vás doma si prostě nezvykne. Poté, co vyčerpá zásoby v semeni, uhyne.

A když už tu máme Velikonoce, víte, jak vznikl zvyk zdobit si o svátcích domov vrbovými proutky (kočičkami) ve váze? Mají připomínat palmové ratolesti, kterými lidé vítali Ježíše v Jeruzalémě.

Bromélie a vzdušné zahrádky

Když si představíme tropický deštný les, určitě v něm nebudou chybět bromélie. Tvoří obrovskou skupinu více než 3000 původních druhů, ze kterých bylo vyšlechtěno velké množství kříženců vhodných do bytu.

Bromélie v přírodě rostou... skoro všude •  Botanická zahrada hlavního města Prahy

Bromélie v přírodě rostou v zemi (terestricky), na stromech (epifyty), ale i na skalách a balvanech. Slovo „epifyt“ hodně lidí vnímá jako „parazit“. To je ale úplně špatný výklad. Epifyty jsou rostliny, které rostou na stromech přisedlé na kmeni nebo větvích a jejich kořeny slouží pouze k přichycení, nijak tedy dřevině neškodí.

Nejoblíbenější jsou kříženci guzmánií nebo tillandsie. Guzmánie můžete pěstovat v květináči, jsou to vlhkomilné a stínomilné květiny. Běžně prodávané rostliny jsou dostatečně odolné, ale i tak jsou vděčné za alespoň občasné porosení listů. Guzmánie mají růžici listů, ze kterých vyrůstá velký květ v oranžové, červené, fialové nebo růžové barvě.

Drobné stříbrolisté tillandsie jsou velmi vhodné pro pěstování „ve vzduchu“. Zrovna ty snesou i sucho a může jich růst více pohromadě. Velmi oblíbené jsou miniaturní tillandsie, které se vejdou do dlaně a mohou žít třeba na větvičce zavěšené na okenním rámu.

Ananas do květináče

Ošetřování je úplně jednoduché, stačí je nad vanou osprchovat a po okapání zavěsit zpět na sluníčko. Těžké není ani jejich upevnění, můžeme je navázat nylonovou nití nebo přilepit vodovzdorným lepidlem typu Kanagon. I tyhle malé rostlinky se mohou odměnit krásnými květy.

Věděli jste, že mezi bromélie patří i ananas? Do květináče se hodí miniaturní nebo panašované odrůdy, které se dají běžně koupit, často s malým ozdobným plodem.

Pokud se chcete inspirovat, tak v Botanické zahradě Praha mají ve skleníku Fata Morgana do 
7. dubna výstavu Tropické květy, kde uvidíte spoustu pěkných „pokojovek“. Některé z nich (například bromélie, palmičky i orchideje) si tu dokonce můžete hned po prohlídce výstavy koupit.

Největší ovoce světa v Praze: Botanická zahrada zve na výpravu do Orientu

Největší ovoce světa v Praze: Botanická zahrada zve na výpravu do Orientu

Kdy začíná jaro? Zaleží na tom, jaké…

Kdy začíná jaro? Zaleží na tom, jaké…

Jak se luští řeč rostlin: Vystresovaná rajčata volají o pomoc

Jak se luští řeč rostlin: Vystresovaná rajčata volají o pomoc

 

Články odjinud