Ztracené psí plemeno: Jak vypadal pes, ze kterého indiáni vyráběli vlnu?

Ztracené psí plemeno: Jak vypadal pes, ze kterého indiáni vyráběli vlnu?
Sdílej
 
Vědci zrekonstruovali podobu 165 let starého psa, z jehož srsti indiáni spřádali vlnu. Jak vypadalo ztracené psí plemeno? A používá se psí vlna i dnes?

Plemena ovcí a koz, která jsou určená především k produkci vlny, se označují jako vlnařská. Zní to zvláštně, ale stejný výraz bychom mohli použít i pro psa, kterého chovali Indiáni ze severozápadního pobřeží Severní Ameriky. 

Dobří hospodáři indiáni

Chov psů pro vlnu byl rozšířený hlavně mezi kmeny takzvaných pobřežních Sališů, kteří obývali kanadskou provincii Britská Kolumbie a americké státy Oregon a Washington. Jakkoli máme z dobrodružných příběhů vžitou představu statečných indiánských válečníků, Sališové byli hlavně pečliví hospodáři, kterým záleželo na budování majetku.

Pobřežní Sališové obývali část severozápadního pobřeží Severní Ameriky •  Karen Carr, Brittany M. Hance / Smithsonian, Smithsonian

Stavěli velké domy z prken ze dřeva stromu zeravu obrovského, ve kterých mohlo žít i několik desítek lidí. Z rákosu splétali košíky a matrace. Na svých územích udržovali uměle vytvořené louky, které sloužily jako přirozená „zásobárna“ zvěřiny. Pěstovali zeleninu, sbírali žaludy a lovili ryby, korýše i vodní ptáky.  

Ztracené psí plemeno

Psí vlnu Sališové používali k výrobě různých tkaných předmětů včetně pokrývek s krásnými složitými vytkávanými vzory, které se zachovaly v muzeích. Pokrývky měly nejen praktický, ale i obřadní a duchovní význam. Psi, z jejichž srsti pocházely, byli zřejmě ceněnými členy rodiny.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Klíčová slova:
pes, indiáni, vlna
 

Články odjinud