Černá díra sežrala hvězdu. Rekordně daleko od nás

Černá díra sežrala hvězdu. Rekordně daleko od nás
Sdílej
 
Černé díry obvykle nejsou vidět. Občas však na sebe naopak upozorní více než dramatickou událostí, která zahrnuje i proudy žhavého plazmatu.

Slavné a stále tajemné černé díry mají tak velkou gravitaci, že z jejich dosahu neunikne ani světlo. Černé díry proto nejsou obvykle vidět. Mohou se však projevit svou gravitací nebo v době, kdy požírají hmotu. Okolo černé díry se vytváří akreční disk velmi žhavého materiálu, který padá do černé díry, a ten už pozorovatelný je. Další možnost představují tak zvané jety.

Rozervané hvězdy

Hvězdy, které se pohybují příliš blízko černé díry, mohou být doslova rozcupovány na kusy mimořádně silnými slapovými silami v jejím gravitačním poli. Tento jev bývá označován jako slapové rozervání (tidal disruption event, TDE). Přibližně v jednom procentu případů při tomto procesu vznikají také výtrysky (jety) – proudy horkého plazmatu a záření vyvržené v obou směrech podél rotační osy černé díry. Na obrázku je vidíte jako modré „proudy“ kolmé na akreční disk černé díry. Jedno procento není mnoho. Podobné jety způsobené TDE jsou poměrně vzácné a když je něco vzácné, vědci se to snaží najít. Čím více případů najdeme, tím lépe pak daný jev pochopíme.

Jako gama záření

V loňském roce objevil přístroj Zwicky Transient Facility (ZTF) na kalifornské observatoři Palomar nový zdroj viditelného světla. Událost pojmenovaná AT2022cmc připomínala záblesk gama záření – nejsilnějšího zdroj světla ve vesmíru. Astronomové začali úkaz pozorovat více než 20 dalekohledy po celém světě a to včetně velkého dalekohledu VLT Evropské jižní observatoře v Chile. Na základě výsledků věří, že pozorovaným jevem jsou jety vyvržené černou dírou, která požírala hvězdu. V tomto případě jsme měli štěstí, protože jet směřuje k nám a byl tak velmi jasný.

Drama staré 9 miliard let

Musíme si uvědomit, že vše, co na nebi vidíme, je minulost. Slunce vidíme takové, jaké bylo před osmi minutami. Tak dlouho k nám letí světlo ze Slunce. Pokud večer pozorujeme hvězdu, která se nachází 700 světelných let od nás, vidíme ji v podstatě takovou, jakou byla někdy v době, kdy žil Karel IV. V případě AT2022cmc pozorujeme následky roztrhání hvězdy z doby, kdy měl vesmír asi třetinu svého stáří neboli asi před 9 miliardami let. V té době ještě neexistovala Sluneční soustava. Není divu, že AT2022cmc je nejvzdálenějším případem černé díry, u které bylo pozorováno pozření hvězdy.

Monstrum v pohybu: Černá díra sviští vlastní galaxií

Monstrum v pohybu: Černá díra sviští vlastní galaxií

Trefa do černého: Černá díra u nás doma

Trefa do černého: Černá díra u nás doma

Mimozemšťané mohou využívat energii černých děr

Mimozemšťané mohou využívat energii černých děr

 

Články odjinud