Heslo, heslo, heslo: jak ho udělat skoro neprůstřelné?

Heslo, heslo, heslo: jak ho udělat skoro neprůstřelné?
Sdílej
 
Internetové heslo je zámek, kterým si chráníme vlastní soukromí. Pokud si však za něj zvolíte jméno svého psa, budou vaše osobní údaje v bezpečí asi jako horské kolo zamčené o půlnoci před nádražím.

Vytvořit si správný přístupový kód je otrava. Jednou si vymyslíte heslo, které je sice neprolomitelné, ale taky nezapamatovatelné, podruhé zase máte pocit, že tohle by vám hacknul i pavián s kalkulačkou v ruce. Jak tedy najít nějakou třetí cestu? Ukážeme vám, jak si zabezpečit data tak, abyste nepřišli ani o soukromí, ani o rozum.

Nebuďte laciná kořist

První zásadou je vyvarovat se jménům, datům a běžným slovům. Jednou z nejklasičtějších hackerských metod jsou totiž programy, které nejdřív zkouší použít pojmy ze slovníku a kalendáře. Je to logické, protože takto lze jednoduše překonat většinu nechráněných hesel. Díky výkonu dnešních počítačů to hackeři zvládnou za pár vteřin. Dobře, tak se tedy vyvarujeme jménům a slovníkovým pojmům. Ale co nám pak zbývá? Odborníci říkají, že nejlepší je zvolit náhodnou kombinaci písmen, číslic a znaků. Jedním dechem k tomu dodávají, že ještě není od věci libovolně prostřídat velká a malá písmena. No jo, jak si ale zapamatovat heslo, proti kterému i ten nejobludnější matematický vzorec vypadá jako dětská říkanka? Pomocí našeho návodu dokážete vytvořit dokonalý kód, který si přitom kdykoli poskládáte znovu dohromady.

Celý článek najdete v Ábíčku 16/2011.

Klíčová slova:
internet, heslo
 

Články odjinud