Dalekohled LSST: Největší digitální foťák na světě

Dalekohled LSST: Největší digitální foťák na světě
Sdílej
 
Fotky vesmíru pomáhají astronomům poznat a zmapovat galaxii, ve které žijeme. Skrz záběry z LSST dohlédnou tam, kam nikdy předtím.

 

Chtěli byste se podívat do vesmíru? Ne jako kosmonauti, ale jako diváci nakouknout do hlubin naší galaxie? Na spoustě fotografií noční oblohy máte šanci. Projekt LSST (Large Synoptic Survey Telescope, Velký celooblohový dalekohled) vám ale pořádně otevře oči, protože všechny specializované fotoaparáty šoupne do kapsy svými rozměry a schopnostmi.

Foták s mega Mpx

Rozlišení běžně dostupných digitálních fotoaparátů se pohybuje přibližně mezi 24 a 50 megapixelů (Mpx). To znamená, že ty nejvychytanější zaznamenají 50 milionů obrazových bodů. A teď si vezměte, že LSST má rozlišení 3200 Mpx a výsledná fotografie se bez zmenšování vejde na 1500 televizí s vysokým rozlišením. Jedna expozice, tedy doba, během které LSST zapisuje světlo z vesmíru na specializované CCD čipy, trvá 15 sekund. Pak se snímek pouhých pět sekund ukládá a LSST je hned připraven na další cvaknutí. Foťák tedy dokáže jednou za 20 sekund vyfotit kus noční oblohy, který je kvůli jeho specifickým vlastnostem velký jako 40 Měsíců v úplňku. Za tři noci pak nafotí celou oblohu.

LSST: Největší zrcadlovka pro focení vesmíru na světě •  Project/J. Andrew, Todd Mason, Mason Productions Inc./LSST Corporation, Gianluca Lombardi, SLAC National Accelerator Laboratory, LSST Project/NSF/AURA

Barevný vesmír

Po obvodu objektivu jsou připraveny barevné filtry, které robotické rameno dokáže během chvilky umístit před optiku. LSST s jejich pomocí zachytí světlo různých vlnových délek – od téměř ultrafialové až po infračervenou. Vyniknou tak jevy a pohyb objektů, které by při běžném pozorování zůstaly skryty. Astronomové tak mohou například sledovat pohyby objektů v Kuiperově pásu anebo najít s předstihem meteorit, který se řítí k Zemi.

Převoz 128tunové komory s optikou •  Project/J. Andrew, Todd Mason, Mason Productions Inc./LSST Corporation, Gianluca Lombardi, SLAC National Accelerator Laboratory, LSST Project/NSF/AURA

Hardwarový silák

Nemusíte být geniální matematik, aby se vám do hlavy vkradla otázka, kolik za jednu noc dalekohled vygeneruje dat. Odpověď je 15 terabajtů (15 000 000 000 000 bajtů), ročně to pak bude 6 milionů gigabajtů. Astronomové společně s inženýry kvůli takové náloži museli připravit hardwarové řešení, které by umožnilo teleskopu data ukládat. Výsledkem je počítač s výkonem 250 miliard operací za sekundu, jehož komponenty jsou propojeny vysokorychlostními datovými kabely. Pro srovnání, herní platforma Xbox One X zvládne "jen" 6 miliard operací za sekundu.

Co se skrývá uvnitř LSST? •  Project/J. Andrew, Todd Mason, Mason Productions Inc./LSST Corporation, Gianluca Lombardi, SLAC National Accelerator Laboratory, LSST Project/NSF/AURA

Zkoumá se to samo!

Není v lidských silách zpracovat tak obrovské množství dat. Programátoři proto připravují umělou inteligenci, která bude fotografie analyzovat rychleji než lidský mozek. Vědce upozorní na zajímavé jevy, které rozpozná při srovnávání snímků stejné oblasti oblohy v různých časech. Všechny nově objevené poznatky si pak UI zapíše do paměti a využije je pro identifikaci dalšího podobného jevu.

Inženýři testují snímače umístěné do speciální komory •  Project/J. Andrew, Todd Mason, Mason Productions Inc./LSST Corporation, Gianluca Lombardi, SLAC National Accelerator Laboratory, LSST Project/NSF/AURA

Brzy i na vašem počítači

Podle vědců je LSST tak rychlý, že zkrátí dobu pozorování vesmíru nutnou k novým objevům z 50 na 5 let. V současnosti je foťák již připraven na vrcholu chilské hory Cerro Pachón. Letos bude testován a roku 2022 začne snímkovat oblohu. O jeho objevech určitě hodně uslyšíme. A dokonce je i uvidíme! Společnost Google totiž fotografie přepracuje do 3D mapy vesmíru, ve které si každý z nás bude moci cestovat podle libosti.


Apky pro noční fotografy

Chcete fotit noční oblohu? Není to jednoduché. Potřebujete pořádnou fotografickou výbavu (zrcadlovku, stativ, dálkovou spoušť aj.) a praktické aplikace. V první řadě jsou to apky pro hledání objektů na obloze jako SkyWalk nebo Go Sky Watch. Dobrá je i Dark Sky Finder zobrazující úrovně světelného smogu (ten noční fotografii škodí) ve vašem okolí. Škodit může i světlo Měsíce, v Deluxe Moon proto zjistíte, v jaké fázi, kdy a jak dlouho bude na obloze. A pak jen stačí počkat na jasnou oblohu, dát foťák do stativu a začít fotit a experimentovat.


Každý den jedna fotka z vesmíru

Každý den jedna fotka z vesmíru

Vše o Avengers: Endgame

Vše o Avengers: Endgame

Nové číslo časopisu ABC 9/2019: Avengers

Nové číslo časopisu ABC 9/2019: Avengers

 

 

Články odjinud