Pokusy s IQ: Srážení mléka

Pokusy s IQ: Srážení mléka
Sdílej
 
V liberecké IQLANDII je kvůli koronaviru omezený provoz, ale my s našimi pokusy v ábíčku můžeme bez obav pokračovat. Pojďte na experiment s mlékem! A co s ním? Pěkně si ho srazíme! Co je k tomu potřeba a návod jak na to najdete tady.

 

Podíváme se na zoubek výrobě mléčných produktů. Výsledky svého experimentu raději nejezte a nepijte, výroba plnohodnotných potravin je složitější. Nevyrábíme jídlo, ale děláme pokus.

Na pokus budete potřebovat:

plnotučné mléko

ocet

vařič (sporák)

hrnec

průhledná sklenice

libovolná třetí nádoba

vařečka

čistá utěrka nebo sítko

Postup experimentu:

Poproste dospělou osobu, aby pro vás v hrnci přivedla mléko k varu.

Foto:  Pavel Horák

Poté mléko opatrně přelijte do průhledné sklenice.

Foto:  Pavel Horák

Přidejte k němu trochu octa a směs zamíchejte.

Foto:  Pavel Horák

Za chvíli můžete pozorovat bílou sraženinu.

Foto:  Pavel Horák

Celou směs přeceďte přes sítko nebo utěrku do třetí nádoby.

Foto:  Pavel Horák

Bílá sraženina zůstává na sítku či v utěrce. Je o základ pro výrobu tvarohu a sýrů.

Foto:  Pavel Horák

Čirá až nažloutlá kapalina, která protéká sítkem či utěrkou dolů, je syrovátka.

Foto:  Pavel Horák

Pozor! Jen pod dohledem!

V pokusu se manipuluje s horkou tekutinou a sporákem, proto je nutné ho PROVÁDĚT ZA DOZORU DOSPĚLÉ OSOBY.

Proč se mléko sráží?

Mléko je tvořeno hlavně vodou a dále tuky a bílkovinami. Chcete-li z mléka vyrobit tvaroh, sýr nebo třeba jogurt, je potřeba z tekutého mléka vytvořit pevnou látku. Musíte tedy mléko tzv. vysrážet.

Toho lze dosáhnout např. okyselením. Octová kyselina vysráží mléčnou bílkovinu kasein a takto vzniklou sraženinu pozorujete jako výsledek svého experimentu.

Pokusy s IQ: Lihová raketa

Pokusy s IQ: Lihová raketa

Pokusy s IQ: Barevný plamen

Pokusy s IQ: Barevný plamen

Pokusy s IQ: Mlhostroj

Pokusy s IQ: Mlhostroj

 

Články odjinud