Jak si vyrobit domácí inkoust z listů duběnky 

Jak si vyrobit domácí inkoust z listů duběnky 
Sdílej
 
Zkuste se vrátit do doby, kdy si člověk musel všechny věci vyrobit sám a připravte si doma černý duběnkový inkoust. Právě teď po zimě je na to nejvhodnější doba.

 

Listy duběnky bývají napadené hmyzem a při následné reakci organizmus vytváří zvláštní kulatý výrůstek, který cizopasníku, žlabatce dubové, slouží jako útočiště pro jeho potomky.

Duběnka je vlastně výrůstek dubu, tomuto útvaru se říká hálka. Nasbírejte dostatek listů, sesbírejte z nich hálky a pusťte se do práce.

Jak se to dělá: Obal na knížku bez nůžek a lepení

Jak se to dělá: Obal na knížku bez nůžek a lepení

Návod, jak na to

Duběnky rozmixujte v mixéru s trochou vody, stačí sklenička 300 ml na patnáct až dvacet duběnek. Vzniklou drť přelijte do nádoby, ve které ji budete asi hodinu vařit. Nádoba se obarví, proto použijte třeba ustřiženou plechovku od nápoje. 

Z duběnek se vyváří tanin, ke kterému musíme přidat železo. To jednoduše získáme tak, že smirkovým papírem obrousíme nějaký silně orezlý předmět. Abyste chemickou reakci oxidu železitého s taninem podpořili, přisypte do vody trochu kyseliny citrónové, kterou koupíte v potravinách.

Duběnka na výrobu inkoustu •  Miloš Milner

Vaření a psaní

Při vaření směs hlídejte, nenechte ji překypět. Trochu vody můžete i dolít, ideálně by se jí ale měla polovina vyvařit, aby bylo barvivo koncentrované. Vzniklý inkoust přeceďte přes sítko třeba do kelímku od jogurtu.

A můžete začít psát. Zkuste to špičatou špejlí, štětcem nebo větším ptačím perem, kterému ostrým nožem upravte špičku jako na fotografii. Výroba duběnkového inkoustu zabere čas a trochu opatrnosti, proto si při vaření určitě nechte poradit od rodičů — a společně pak domácí inkoust vyzkoušejte. 

Výroba duběnkového inkoustu je vhodná po zimě •  iStock

Historie inkoustu

Duběnkový inkoust je známý od starověku. Vždycky trochu soutěžil s tuší - směsí sazí a pryskyřice z akácie, které se říká arabská guma. Tuš víc ucpává psací náčiní, ale hlavně jde z papíru odstranit vyškrábáním.

Inkoust se navazuje do struktury papíru, proto nejde smazat. Je také jednodušší na výrobu, každý písař si ho dělal sám. Existuje spousta receptů, některé bohužel tak špatné, že písmo časem papír prožere a z dokumentu vypadne, jevu se říká koroze. Podlehly jí rukopisy nejednoho slavného spisovatele, třeba Victora Huga.

Pokusy s IQ: Vyzkoušejte kapacitu plic s vlastním spirometrem

Pokusy s IQ: Vyzkoušejte kapacitu plic s vlastním spirometrem

Postavte si minidraka! Máme pro vás jednoduchý návod

Postavte si minidraka! Máme pro vás jednoduchý návod

Pokusy s IQ: Samonafukovací balónek

Pokusy s IQ: Samonafukovací balónek

 

Články odjinud