Postavte si minidraka! Máme pro vás jednoduchý návod

Postavte si minidraka! Máme pro vás jednoduchý návod
Sdílej
 
Doma vám teď bez kamarádů a bez spolužáků může být dlouhá chvíle. Počasí také zrovna každý den nepřeje dlouhému pobytu venku. A tak je ten správný čas na tvorbu. Máme pro vás návod na výrobu draka. Není to nic složitého a venku na čerstvém vzduchu s větrem v zádech si s ním užijete spoustu zábavy.

 

Na začátek máme pár informací z historie pro zvídavé čtenáře. Možná jste někde zahlédli fotografii nebo plán komorového draka, takzvané krabice. Jsou to krásné, náročné konstrukce a mají dobrodružnou historii. Tito draci totiž sloužili jako vojenské pozorovatelny, byly pod nimi umístěné koše jako u balónu. Na nebe se tahali se za koňmi a ještě za druhé světové války se tímto způsobem rozhlížely i německé ponorky.

Vyrábíme draka

Postavit draka je náročné na materiál. Špejle, správněji nosníky, totiž musíte koupit ve specializovaném obchodě. Ani samotná výroba není zrovna lehká, a proto pro vás máme alternativu – tzv. minidraka. Použijeme kuchyňské špejle a nitě. Nebojte, drak bude létat stejně krásně.

Věci, které potřebujete k výrobě draka •  Miloš Millner

A teď se pustíme do práce. Najděte si vhodný tvar. Zeptejte se třeba prarodičů, jaké oni dělali draky, když byli ve vašem věku. Nebo zkuste zapátrat na internetu. Inspirovat se můžete naší stavbou. Použili jsme lipové špejle, které by měli mít v každém papírnictví.

Kostru lepte vteřinovým lepidlem a to vždy na podložce, stačí papírová. Spoje nechte pořádně proschnout, opakované nanášení lepidla nic nezachrání. Možná už víte, že takzvaný vteřiňák schne vteřinu pouze na vašich prstech...

Kostru je vhodné spevnit nití, vylepit s ní úhlopříčky. Na potah použijte barevný mikroten, nejlépe se lepí lepidlem na boty.

Konstrukci je potřeba pořádně přilepit, což chce trpělivost •  Miloš Millner

Pouštíme draka

Draka už máte hovotého a je čas vyrazit ven. Aby se vám pouštěcí nit hned nepřetrhla, použijte raději takovou, která má příměs umělých vláken. Bude podstatně odolnější. Na namotávání nitě se hodí také nějaký výrobek...doma jistě něco najdete. 

Napoprvé pouštějte draka vždy s pomocníkem, umožní vám to použít delší startovací nit např. 50 m. Bude to tak bezpečnější, drak začíná obvykle bláznit až na vrcholu stoupavého letu.

A jak už asi dobře znáte, při jeho krocení vám pomůže intuice: Někdy povolujete, jindy je potřeba zas popoběhnout, čím je drak výš, bývá klidnější. Nenapravitelného akrobata vylepšíte přidáním ocasu, hodí se stuhy, v nouzi poslouží třeba i obvaz. Ocas ničím nezatěžujte, stabilizační účinek má především jeho délka.

Pouštěcí nit by měla mít příměs umělých vláken, aby se nepřetrhla •  Miloš Millner

Nepálské souboje draků

A na závěr pro vás máme jeden tip na pěknou hru, kterou si rády užívají děti v Nepálu. Draci se tam pouští z plochých střech domů a děti se snaží překřížit šňůru druhého soupeřivého draka a rychlým zataháním ho odříznout.

Aby se vám to povedlo, musíte vlastní šnůru před akcí natřít lepidlem a vyválet v najemno rozdrcených skleněných střepech. Tak se pusťte do práce a ať to netrvá do Vánoc. Vítr je pořádně jen na podzim.

Jak se to dělá: Obal na knížku bez nůžek a lepení

Jak se to dělá: Obal na knížku bez nůžek a lepení

Drak od sousedů: Polský plaz smok

Drak od sousedů: Polský plaz smok

Pokusy s IQ: Hořící ocel

Pokusy s IQ: Hořící ocel

 

Články odjinud