Návod na výrobu horkovzdušného balónu

Návod na výrobu horkovzdušného balónu
Sdílej
 
Napadlo vás někdy vyrobit si horkovzdušný balón? Věřte, že to není nic složitého a potřebovat nebudete ani moc věcí. Máme pro vás podrobný návod, díky kterému to bude hračka a užijete si zábavu doma i venku. 

 

Než se pustíte do práce, je dobré si připomenout, že lidé létání objevili teprve před 240 lety. V roce 1783 vzlétly první balony na dvoře francouzského krále Ludvíka 16. Říkalo se jim mongolfiéry podle jmen jejich konstruktérů.

Materiál k výrobě

Na stavbu balónu budete potřebovat mikroten - ty největší a zároveň nejtenčí pytlíky do koše, mají 60 litrů. Kupte si dvě různé barvy. Šest pytlíků rozstříhejte tak, aby vytvořily co největší obdélníky. Úloha není složitá, odstřihněte dno a pak prostřihnete, nebo spíš prokrojte vzniklý tunel.

Nůžkami při práci není potřeba stříhat, stačí je jen otevřené vést proti materiálu a on se oddělí krájením. Musíte mít ale ostré nůžky. Podle délky vzniklých obdélníků vyrobíte šablonu střihu balonového pláště.

Potřeby pro výrobu dílů pláště balónu •  Miloš Milner

Tvar a stabilita

Na šablonu použijte balící papír. Obdélník stejné velikosti jako máte mikroten přeložte napůl a namalujete na něj tvar střihu. Využijte osové souměrnosti střihu. Důležitým detailem je hruškovitý tvar balónu, zajišťuje se tak stabilita, aby se balón po startu nepřetočil plnícím otvorem vzhůru a vyprázdnil se. Při výrobě střihu se inspirujte fotografií.

Podobně vyrobte střih z balicího papíru •  Miloš Milner

Svařování svíčkou

Papírovou šablonu obkreslete permanentním fixem na mikroten a vystřihněte šest dílů. A teď vás čeká svařování. Potřebujete dva kousky kovu a dvě svěrky. Kousky kovu mohou být například odřezky plochých profilů hliníkových nebo ocelových, možná najdete L profil, stačí aby byl 15 cm dlouhý. Profily stisknou na sebe svařované díly mikrotenu, dobře je zajistěte svěrkami.

Svaření proveďte zapalovačem nebo svíčkou. Fólie se nad plamenem spéká a proces se vždy zastaví u kovových profilů, které působí jako chladič. Práci se rychle naučíte, není nebezpečná jen nezvyklá. Upozorněte rodiče, aby věděli, co děláte a viděli, že se neohrožujete. Postupně svařte balón nejlépe tak, že se díly barevně střídají. Je nutné zacelit každou dírku, aby balón za letu neztrácel nosný plyn, nechte jen plnící otvor zhruba o průměru 10 cm.

Svařování mikrotenu •  Miloš Milner

Z kancelářského papíru vystřihněte pásek široký 2 cm, bude to zpevňovací prstenec plnícího otvoru, také vstup začistí a zúhlední. Přichyťte ho kancelářskou sešívačkou.

Úspěšný let

Na start balónu potřebujete horkovzdušnou pistoli a kousek nějaké trubky - stačí papírová. Do balónu nejde horký vzduch pouštět z pistole rovnou, mikroten by se spekl, proto použijte při plnění trubku.

Let balónu funguje na základě rozdílných hustot studeného a teplého vzduchu, zimní starty jsou tedy vždy lepší. Zjistěte si, kam fouká vítr, abyste věděli, kam balón poletí. Stačí, když vyhodíte nad hlavu trochu suché trávy, dozvíte se o směru větru hned. Pouštějte tak, aby balón neskončil ve stromech, jeho sundávání by bylo nebezpečné. Pokud ho na stromě necháte vyset, zatěžujete přírodu těžko odbouratelným odpadem.

Přejeme vám úspěšný let

Tip na závěr

Starší z vás se mohou pokusit zjistit výšku letu. Je to praktická úloha z goniometrie a oceníte při ní úhloměr, který je znázorněn na fotografii.

Úhloměr •  Miloš Milner

Postavte si plovoucí 3D model lodi! A pošlete ho do naší soutěže

Postavte si plovoucí 3D model lodi! A pošlete ho do naší soutěže

Pokusy s IQ: Blonďatý kečup

Pokusy s IQ: Blonďatý kečup

Seriál elektro 2: Vyrobíme si výstražné zařízení

Seriál elektro 2: Vyrobíme si výstražné zařízení

 

Články odjinud