Vyrobte si vlastní mapu jako opravdový objevitel!

Vyrobte si vlastní mapu jako opravdový objevitel!
Sdílej
 
Chcete mít doma mapu, kterou si sami vyrobíte? Z dobrodružných knížek a filmů určite znáte, že mapa je základem všech objevitelů, osadníků, ale i trosečníků. A my víme, jak na to a máme pro vás jednoduchý návod. Použijeme historickou metodu mapového stolu a záměrného pravítka, v osmnáctém století se mu říkalo mapová busta.

 

Při tvorbě mapy se snažíme na dálku zjistit vzdálenosti mezi výraznými místy krajiny, tzv. dominantami. Budou nás zajímat kopce, domy, vodní plochy a možná i osamělé stromy. Vlastní metoda pak spočívá v malovaní záměrných čar postupně ze dvou míst. V jejich průsečících budou dominanty krajiny.

Co budeme potřebovat

Připravte si lehkou desku, třeba překližku nebo sololit, doma bývají takové věci odložené třeba za skříní. Přes desku upevněte balící papír, pomozte si sponkovačkou nebo lepenkou. Potřebovat budete tzv. záměrné pravítko. Na jeho výrobu stačí kousek obyčejné rovné dřevěné laťky, na které jsou na koncích dva záměrné prvky – tzv. busty. Mohou to být nějaké pěkně tvarované okénka v překližce, nebo stačí na oba konce zarazit hřebík. Ještě budete potřebovat tužku gumu, pravítko, nějaký lehký stolek a kompas.

Připevňování papíru k desce •  Miloš Millner

Jak mapovat

Pro naše mapování jsme si zvolili přehledný úkol, náves vesnice. Se stolkem jsme šli na jedno výrazné místo, náves byla přibližně obdélníková, takže do rohu. Desku na stolku je potřeba zorientovat podle zobrazované krajiny a udělat si tečku na místě, kde stojíte. Když tečku máte, naměřte si pravítko na nějakou výraznou dominantu. Podle pravítka pak stačí namalovat čáru a popsat ji pracovním názvem, u nás to bylo ke stodole, k pumpě, ke špičatému stromu, k lípě nebo ke kapličce. Z vašeho výchozího stanoviště se za chvilku rozbíhá hvězdice popsaných čar.

Průsečíky označují místa na mapě •  Miloš Millner

Měření krokováním

Ještě namalujete šipku podobnou šípu směřující na sever, asi jste to už někde viděli v dobrodružné literatuře… Použijte buď normální kompas, nebo si stáhněte aplikaci do mobilu. Na výchozím stanovišti už je práce hotová a následuje přesun po čáře, přejdete si na vybrané zaměřené místo. U nás to bylo ke kapličce, cestou je nutné počítat kroky. Po čáře vedoucí ke kapličce jsme vynesli 15 cm , napočítali jsme totiž 30 kroků a bylo pro nás výhodné měřítko dva kroky = 1 cm. Volba měřítka je nejtěžší věc z celé práce, musíte si vyzkoušet naměřování pravítka z druhého stanoviště. Čára se vždycky protne s tou, kterou jste udělali z prvního místa. V průsečíku je předmět, co zaměřujete. Snažte se, aby vám nevyšel za okraj papíru.

Kontrola: Počítáme kroky •  Miloš Millner

Asi spíš zkoušením než výpočtem získáte vhodnou polohu druhého místa, jeho vzdálenost na vynášecí čáře od prvního stanoviště zaokrouhlete na nějaký pěkný údaj. U nás 15 cm odpovídalo 30 krokům, měřítko 1 cm = 2 kroky. Následuje zorientoání severu a malování záměrných čar k dominantám, ty pak leží v průsečících. A vaše práce je hotová. Zbývá výtvarné dotvoření, mapy bývaly vždycky krásné.

S výtvarným dotvořením si vyhrajte. Mapy bývají vždycky pěkné •  Miloš Millner

Inspekční cesta

Na závěr ještě kontrola. Ověřte si, jestli vše funguje. Zvolte na mapě dva výrazné body, třeba ty vzdálenější, co jste zaměřovali. Zjistěte pravítkem, kolik centimetrů je mezi nimi. Údaj přepočítejte přes měřítko na kroky a vyražte na inspekční cestu. Nám vyšlo od kapličky k pumpě 26 kroků a prakticky jsme odkrokovali 24, mapa tedy s jistou tolerancí odpovídá a je použitelná. Podařilo se na dálku zjistit polohu výrazných bodů a jejich vzájemné vzdálenosti. Přejeme, abyste byli také úspěšní.

Vyrobte si knihu. Máme pro vás jednoduchý návod

Vyrobte si knihu. Máme pro vás jednoduchý návod

Kryštof Kolumbus: Tajemství mapy odhaleno

Kryštof Kolumbus: Tajemství mapy odhaleno

Projekt Staré mapy: Staň se kartografem!

Projekt Staré mapy: Staň se kartografem!

 

 

 

Články odjinud