Kryštof Kolumbus: Výpravy do neznámého světa

Kryštof Kolumbus: Výpravy do neznámého světa
Sdílej
 
Vydejte se s námi na jedno z největších dobrodružství světa. Na výpravu s Kryštofem Kolumbem. V nejnovějším ABC najdete vystřihovánku jedné z lodí, které s ním vypluly do neznámého světa. Světa, který tehdejší lidé chápali jinak než dnes my. A jak si ho vlastně představovali? Jaké měli informace v době, kdy se Kolumbus vydal do neprobádaných vod oceánu a nechal se nést větrem?

 

Psal se srpen roku 1942, když Kryštof Kolumbus vyplul na svoji první dobrodružnou výpravu. Během života jich podnikl čtyři a posunul hranice světa. Poprvé vyrazil s flotilou tří lodí. Právě jednu z nich, s přezdívkou Pinta (její původní jméno se nedochovalo), najdete v aktulním vydání ábíčka. Loď dostala přezdívku podle kapitána Martina Alonsa Pinzóna. Právě on měl jako první spatřit na obzoru zemi, ostrov San Salvador, první část Nového světa.

Kolumbus a neznámý svět

V dobách, kdy flotila Kryštofa Kolumba poprvé vyplula do neznáma, měli lidé o světě zkreslené představy a mnohé neznali. Už se všeobecně uznávalo, že Země je kulatá, ale mapy světa úplné rozhodně nebyly. Země měla jen tři kontinenty: Evropu, Afriku a Asii. Svět tenkrát končil Čínou, kterou na svých cestách objevil Marco Polo.

Tisíciletí dobrodruhů: Objevitelé a dobyvatelé

Tisíciletí dobrodruhů: Objevitelé a dobyvatelé

Ameriku na Západě ještě neznali. Tedy většinou, protože Vikingové se v Kanadě pravděpodobně usadili už asi v roce 1000. Jenže to Kolumbus nevěděl, jeho cesty provázely zeměpisné chyby a nikdy se nedozvěděl, že ve skutečnosti doplul do Ameriky a ne do Asie, jak byl po celý svůj život přesvědčen.

Lodě Nina, Pinta a Santa Maria jak je publikoval v roce 1876 americký časopis •  iStock

Kolumbus a jeho boj

Kryštof Kolumbus byl vášnivý kartograf, který snil, že obepluje svět. Chtěl dosáhnout Dálného východu, Číny a Indie (lidé si tenkrát mysleli, že v ní žijí muži s jedním okem nebo létající lvi) plavbou po západní po trase. Před Kolumbem se na ni nikdo nevydal, neodvážil se. Oceán naháněl hrůzu a děs i drsným námořníkům. Zdatný mořeplavec léta přesvědčoval různé panovníky, až se mu nakonec u španělského královského dvora na vysněnou cestu podařilo sehnat prostředky a požehnání.

Santa Maria, Niňa a Pinta: Kolumbova flotila vystřihovánek je kompletní

Santa Maria, Niňa a Pinta: Kolumbova flotila vystřihovánek je kompletní

Slavná mapa

A stejně tak vášnivě, jako o svou vysněnou plavbu přes Atlantik bojoval, se na ni i připravoval. Inspirací mu byla také mapa německého kartografa Henrica Martella. Ta je dnes se svým stářím téměř 530 let jednou z přeživších a nejlépe zachovalých na světě. V průběhu času sice vybledla tak, že byla nečitelná, vědcům se ji ale díky moderním technologiím podařilo vrátit do hry.

Mapa Henrica Martella, která inspirovala Kryštofa Kolumba •  © Image by Lazarus Project / MegaVision / RIT / EMEL

Tajemství odhaleno

Odborníci prastarou vybledlou mapu mnohokrát fotografovali, experimentovali s různými vlnovými délkami a zpracováním obrázků, až našli vhodné kombinace. A odhalili skryté a vybledlé detaily – velké tajemství. Ukázali lidem svět, jak ho mohl vidět Kryštof Kolumbus těsně před tím, než vyplul. Interaktivní mapu najdete tady.

A jak tedy svět podle mapy Henrica Martella v roce 1942 vypadal? Co z ní Kryštof Kolumbus mohl vyčíst? Dozvíte se to v pátečním pokračování. A do té doby si s vystřihovánkou lodi v ABC můžete zahrát na nebojácného námořníka.

Kryštof Kolumbus: Tajemství mapy odhaleno

Kryštof Kolumbus: Tajemství mapy odhaleno

Vystřihovánky v ABC č. 5/2020

Vystřihovánky v ABC č. 5/2020

Hrad z lodí Kryštofa Kolumba stojí na jihu Španělska, ale hrobka je prázdná

Hrad z lodí Kryštofa Kolumba stojí na jihu Španělska, ale hrobka je prázdná

 

Články odjinud