Elektřina na cesty

Elektřina na cesty
Sdílej
 
Elektromobilita je důležitá. Jenže k ní potřebujete elektřinu. A ta někdy není. Jak ji vzít sebou? Odpověď přináší elektrická stanice a solární panel od holandské firmy Xtorm.

Letní měsíce přinášejí nejvíce slunečního svitu, ale také prázdniny a volný čas. A v tom je problém – spousta výletů nebo expedicí je na několik dní a elektřina není vždy k dispozici. Proto sebou nosíme powerbanky pro nabíjení mobilů a drobné elektroniky, ale jakmile dojde na náročnější zařízení, tak powerbanka nestačí.

Proto jsou tu přenosné power station – nabíjecí stanice. Jednu takovou jsme v redakci během července testovali ve spojení se solární panelem pro její nabíjení. Výsledky jsou více než dobré!

Krabice s elektřinou

Xtorm Xtreme Power Station 500 je takový elektrický otesánek. S kapacitou 192 000 mAh dokáže bez problémů napájet notebook a dobíjet telefony, tablety, hodinky, reproduktory a další příslušenství – a to klidně několik dní.

Na zadní straně najdete dvě klasické zásuvky 230 V/500 W a na přední 3 USB A o výkonu 15 W-18 W a jeden USB-C s výkonem 60 W. Krom toho je tu zásuvka pro autozapalovač a 5,5 milimetrové výstupy s výkonem 60 W. Stručně řečeno, existuje jen málo zařízení, které byste nemohli do PS500 zapojit.

Panel dává svobodu

Otázka ale je, jak ji napájet. Jednou z možností je nabít stanici doma, a pak ji vzít na výlet. Druhou je pak solární panel. V našem případě šlo o Xtorm XPS100 s papírovým výkonem 100 Wattů. Reálně se nám však podle údajů na displeji dosáhnout maximálně 84 Wattů v přímém letním slunečním světle.

Vyzkoušeli jsme nabíjecí stanici Xtorm Xtreme Power Station 500 •  red

Plocha je dostatečně velká – 106 x 60 centimetrů v rozloženém stavu. Od intenzity svitu slunce a jeho sklonu je pak odvislá doba nabíjení, která je obvykle delší než ze zásuvky (ze zásuvky kolem 8 hodin).

Přesto panel poskytuje svobodu pohybu a dá se dlouhodobě nechat vystavený slunci, aby dobíjel přes, když třeba budete na pláži. Příjemnou vychytávkou je panel který zobrazuje všechny údaje (kromě doby, jak dlouho baterie ještě vydrží).

Pro koho to je?

A tím se dostáváme k zásadní otázce: Pro koho to vlastně stanice a panel jsou? Rozhodně ne pro ty, kdo se vydávají na několikadenní puťáky skrz přírodu. Pro ty jde o těžké a nepraktické věci (pakliže nemáte na náklad oslíka nebo velblouda), vždyť jen samotný panel váží 4,5 kg a stanice něco málo přes 20 kg.

My jsme kombinaci používali během několik letních dní pobytu na jednom místě, na kterém nebyla elektřina. A na takovém místě nám poskytnula nepřekonatelný luxus.

Xtorm Xtreme Power Station 500 je takový elektrický otesánek •  red

Další možnosti

Možnosti využití jsou pak také pro lidi, kteří rádi cestují „od kempu ke kempu“ a nechtějí platit za připojení elektrické síti nebo stát fronty k zásuvce ve společné kuchyňce. Smysl dává stanice i pro expedice, u kterých se uvažuje o základním táboře, z nějž vyráží lidé na jednotlivé výpravy.

S pomocí stanice a panelu si můžete dobře elektrifikovat i bunkr nebo tree house na zahradě. Možnosti zkrátka jsou. Samotná stanice je k dostání s několika kapacitami. Námi testovaná stojí přibližně 10 000,-, slabší verze 300 o polovinu méně a panel vás vyjde na 10 000 korun.

Luxus po apokalypse: Dokonalý kryt s podzemním tobogánem

Luxus po apokalypse: Dokonalý kryt s podzemním tobogánem

Obytňák budoucnosti 🏕️ Kempovací dodávka na slunce

Obytňák budoucnosti 🏕️ Kempovací dodávka na slunce

Přívěs za motorku? Mini vychytávka s veškerým vybavením

Přívěs za motorku? Mini vychytávka s veškerým vybavením

 

Články odjinud