3x odvaz v peřejích

3x odvaz v peřejích
Sdílej
 
Čas od času každý dostane chuť udělat něco šíleného, utrhnout se ze řetězu a užívat si volnost. Cítit rychlost a nechat si vítr proudit ve vlasech. Může to být kolikrát nebezpečné, ale na druhou stranu se na podobné zážitky nezapomíná.

Pořádné adrenalinové peklo se dá zažít i při letním koupání. Stačí jenom překonat strach a místo do koupaliště, pískovny nebo turistické pláže se vrhnout po hlavě mezi skaliska do rozbouřené řeky. Sjíždění divoké vody už dlouho není pouze doménou bláznů, kteří si neváží života. Rozšířilo se do celé společnosti. Peřejemi se nyní projíždějí dokonce i manažeři v rámci firemních akcí a pod odborným dohledem se může zúčastnit opravdu každý.

Kaňoning

Divoké horské tůně a říčky mají i v největších vedrech teplotu okolo 5 °C. To jsou dost extrémní podmínky pro pouhé plavání, natož pak pro skoky, horolezectví nebo slaňování. Při kaňoningu se obejdete bez lodi a koryto řeky "sjíždíte" svým vlastním tělem. Nestačí přitom nechat se jen tak unášet proudem. Občas je nutné přelézt i mnohametrové překážky, zeslanit vodopád nebo přeskočit nějakou tu nerovnost.

Na kaňoningu je nebezpečná právě všestranná náročnost. Mezi "povinnou" výbavu patří neopren, plovací vesta, helma a horolezecký úvazek. Není prostor pro chyby, v neustálých náporech vody je značně ztížená práce s lanem a není čas na jakékoliv opravy.

Jak je tedy možné, že se z kaňoningu stává masová zábava? Zkušený průvodce dokáže vybrat přiměřeně obtížný terén a celou cestu náležitě připravit. Na nebezpečné úseky nachystá lano pro přidržení. Při výstupech a slaňování vás shora jistí, čili při uklouznutí se propadnete maximálně o pár centimetrů. Ani tak se však z výpravy nevytratí adrenalin. Houpat se ve výšce nad vodopádem je pořádné vzrůšo, i když víte, že se nic nemůže stát.

Kayaking

Na kayaku se lze projet mnoha způsoby. Jen tak rekreačně se projet třeba po Sázavě, sportovně se prohnat v umělém kanále mezi brankami nebo vytáhnout uzavřenou jednomístnou loď na divokou vodu. Opravdoví profící dokážou mezi peřejemi opravdu psí kusy. Výjimkou nejsou průjezdy úzoučkými štěrbinami, skoky z vodopádů nebo přemety na rozbouřené řece.

Naštěstí i kayaking si může vyzkoušet každý. Řeky jsou hodnoceny čísly od 1 do 6. Zatímco říčka ohodnocená jedničkou se dá stěží popsat jako divoká voda, šestka už je s nadsázkou popisována jako jistá smrt. Mezi takové patří například Niagarské vodopády.

Rafting

S raftingem necháváme největší nebezpečí za zády. Jedná se totiž o čistě rekreační zábavu, kterou lze poměrně bezpečně provozovat v partě kamarádů i bez zkušeného průvodce. Přestože se nafukovací raft jen tak nepotopí, v pořádném proudu to s vámi bude házet na všechny strany a udržet se na něm nebude žádná hračka. Nafukovací raft je vyroben z několika vrstev opravdu tvrdých pogumovaných (případně vinylových) vláken, takže přežije i srážky se skalisky. Může být dlouhý až 6 metrů a pojmout posádku do 12 osob.

Klíčová slova:
voda, divoká, kayaking, rafting, kaňoning
 

Články odjinud