Fotbalové kérky: tělo jako omalovánka

Fotbalové kérky: tělo jako omalovánka
Sdílej
 
Mít kérku je ve vrcholovém fotbale takřka samozřejmostí. Hráči si jimi připomínají svá slavná vítězství, kloní si na svou stranu Bohy i vyjadřují lásku svým blízkým.

Dva góly v síti Bayernu Mnichov vynesly slavnému italskému klubu trofej pro vítěze Ligy mistrů. Jen pár dní po sladkém triumfu vyrazil břitký obránce Interu Marco Materazzi do tetovacího salonu. Zdaleka ne poprvé. Pro tenhle okamžik si ale nechával čestné místo: po několika hodinách odcházel s ušatou trofejí pro nejlepší evropský klub vytetovanou téměř přes celé lýtko i s modročernými fáborky. Není to jediný pohár na jeho kůži. Poté, co vyprovokoval ve finále světového šampionátu v roce 2006 Zinédina Zidana k legendární hlavičce, nechal si "vykérovat" na levé stehno dvaceticentimetrový pohár pro mistry světa.

Cissé má tělo potetované maorskými vzory •  Globe Media/Action Images

Ale nejen připomínky fotbalových triumfů zdobí Materazziho tělo. Ruce má pokryté nápisy a barevnými květinami, nejvíce však zaujmou obří andělská křídla, která se skví přes celá jeho záda. Mezi nimi pak je jméno jeho manželky a dcery. "Slíbil jsem, že pokud se mi narodí holčička, pojmenuji ji po mé matce a nechám si vytetovat křídla strážného anděla, aby nás duch mé maminky chránil," svěřil se v jednom rozhovoru.

Archanděl Gabriel

Ani Francouz Djibril Cissé není žádný svatoušek, ale i jeho dovedla andělská křídla, která symbolizují muslimského archanděla Gabriela (v arabštině Džibril), na zádech až na vrchol. Liverpoolu pomohl v památném finále Ligy mistrů 2005 k titulu.

Útočník původem z Pobřeží slonoviny se se svým tetováním inspiroval u nejrůznějších kmenů třeba z Polynésie. Na pravém koleni má pavučinu, na břiše mexickou lebku, a to postupně doplňoval o další a další domorodé a maorské vzory, až mu na těle nezbylo snad jediné volné místečko. Na krku se mu vyjímá jméno jeho dcery.

Tak akorát vzdělaný Rooney

Jména nejbližších jsou vůbec oblíbeným motivem tetování fotbalistů. Třeba útočná hvězda Manchesteru United Wayne Rooney má na pravém rameni kříž a nad ním jméno své manželky Coleen, narození syna zase oslavil obrázkem sevřených dlaní s andělskými křídly a jménem Kai na zádech.

Vítěz Ligy mistrů ze sezony 2007/2008 si ale nechal do kůže vytetovat i nápis "Just enough education to perform" (Vzdělaný tak akorát k hraní), což je název třetího alba kapely Stereophonics. To jsou Rooneyho hrdinové. Sám Rooney se prý baví tím, že slova z názvu by se mohla hodit i na něho.

Fotbalové Ábíčko

Jako příloha k 10. číslu dětského časopisu ABC, které je od 10. května na stáncích, vychází téměř padesátistránkový fotbalový speciál k finále Ligy mistrů. Najdete v něm velký rozhovor s Vladimírem Šmicerem, bláznivé účesy, oslavy branek, komiksy, plakáty a spoustu dalšího materiálu.

Fotbalové Ábíčko •  Ladislav Anděl

Soumrak Beckhamů?

Možná nejslavnějším sběratelem vytetovaných obrázků je David Beckham. Ikona přelomu tisíciletí, která s Manchesterem United v roce 1998 jednou stanula na evropském klubovém vrcholu, jich má na těle kolem dvaceti. Vedle jmen synů Brooklyna, Romea a Cruze či manželky Victorie jako nahého anděla třeba podobiznu Ježíše Krista, kterou mu vytvořil slavný tatér Mark Mahoney, který tetoval mimo jiné také herce Johnnyho Deppa, Brada Pitta a Angelinu Jolie. U svého předchozího "mučitele" ovšem Beckham jednou narazil, když chtěli jeho agenti využít některá tetování i k reklamním účelům. Jejich autor Louis Malloy však hrozil žalobou, pokud mu za jeho duševní vlastnictví pořádně nezaplatí.

Čistý jako lilie

Ne všichni ale touží po tom mít tělo jako omalovánku. "Alena (Šeredová) a já jsme asi jediný fotbalový pár v Evropě, který nemá tetování," nechal se slyšet brankář Juventusu Turín Gianluigi Buffon. Ani marketingový král Cristiano Ronaldo by do sebe prý nenechal tetovací jehlu zapíchnout. "Tetování vychází z módy, protože Cristiano žádné nemá," tvrdí dokonce jeden z členů vedení Realu Madrid. Zatím to ale na úpadek nápaditě pomalovaných fotbalových hvězd příliš nevypadá.

Profesionální wrestling

Profesionální wrestling

Plážový volejbal dobývá svět

Plážový volejbal dobývá svět

Autor

Ondřej Roubínek

 

Články odjinud