Jak se předvést na prkně: 6 triků, které zapůsobí

Jak se předvést na prkně: 6 triků, které zapůsobí
Sdílej
 
Pořádná zima nás trápila už od letních prázdnich. Avšak ta pravá, kterou doprovází sníh, k nám zavítá až v prosinci. Hned jak se horské svahy obarví na bílo, přijdou si na své všichni sáňkaři, lyžaři, ale hlavně snowboarďáci.

Do hor většinou jezdíme s partou a často nechybí ani milý protějšek, na který bychom rádi zapůsobili. Sjet kopec po zadku nebo v horším případě po čumáku žádný velký dojem neudělá. Naopak když vystřihnete na svahu nebo na U-rampě pár triků, technické nedostatky, nebo dokonce i pád každý přejde. No, a pokud byste byli dostatečně dobří, přinese vám snowboard třeba i peníze a slávu.

Moc dobře to ví 19letý rider z Příchovic Darek Bergmann, který se díky svým skvělým kouskům stal členem týmů Horsefeathers a Nitro. Triky v jeho podání tak propagují světoznámé značky u nás i za hranicemi. Zatím poslední příležitost podívat se na Darka na živo měli fanoušci 12. až 14. listopadu na Dachsteinu během eventu Horsefeathers Pleasure Jam 2010. Právě on pro vás vybral a okomentoval některé z jeho oblíbených triků.

Snowboardové triky se dělí do několika skupin podle toho, kde se provádějí. Máme tedy triky, které rideři předvádějí na sjezdovce, na kickeru (skokánku), U-rampě nebo na railu (zábradlí). Podstatná část triků pro kicker se dá zvládnout i v U-rampě. Vedle toho je můžeme rozřadit podle typu skoku na straight-airs (rovné skoky), grabs (skoky s úchopem), spins (vruty), flips (salta), hand plants (triky, při kterých se jezdec drží nějakým způsobem povrchu nebo překážky), slides a stalls (triky s úplným zastavením). Ať už jsou triky takové nebo makové, když má jezdec svoje prkno řádně osedlané, je to podívaná.

Skoky z útesu: Z nuly na stovku za tři vteřiny

Skoky z útesu: Z nuly na stovku za tři vteřiny

Severské cestování: projížďka na psovi

Severské cestování: projížďka na psovi

Klíčová slova:
snowboard, bergmann
 

Články odjinud