ABC na Horsefeathers Pleasure Jam 2009

ABC na Horsefeathers Pleasure Jam 2009
Sdílej
 
Jedna z prvních monstrózních akcí začínající zimní sezony se uskutečnila od 13. do 15. listopadu na ledovci v rakouském Dachsteinu. Ábíčko si tuto akcičku opravdu nemohlo nechat uniknout a stálo to za to!

 

Letošní sedmý ročník této adrenalinové podívané byl ve znamení proměnlivého počasí a super exhibicí.

 

Pátek třináctého, koho by napadlo, že právě v tento den by se mohly v nedalekém Rakousku zajíždět kvalifikační jízdy. A v pěkně ostré konkurenci. Kvalifikace se zúčastnilo téměř 100 jezdců z celé Evropy, mezi nimi i naši borci Jan Nečas a Jan Zajíc. Nepříznivé počasí – sluneční paprsky se ve vteřině měnily v těžká bouřková mračna a silný vítr, ale hlavně nadupaní soupeři dělali našim jezdcům neuvěřitelné problémy. Ač jsem za redakci ABC a vlastně i za všechny doma v ČR, kteří se letos na Horsefeathers Pleasure Jam nevypravili,  fandil sebevíc, všechno bylo marné. Zkrátka pátek třináctého je pátek třináctého! Na exkluzivní slopestylové traťi, skládající se z boxu, tří kickerů a wallridu, se našim riderům zkrátka nedařilo. Jan Nečas skončil na 20.(nepostupovém) místě a Jan Zajíc obsadil 47. místo. Kvalifikaci s přehledem vyhrál Nor Nor Gjermund Braaten (bs 900 + cab 900 + fs 360) před Italem Simonem Gruberem (sw bs 5|40 + fs 720 + bs 720 + handplant) a domácím Maxem Weicklem (bs 720 + bs rodeo 540 + fs 720).

 

Horsefeathers Pleasure Jam 2009 •  Štěpán Kettner

Sobotní den už byl o úplně něčem jiném. Ráno jsme se probudili do blankytně vymetené oblohy a bylo jasné, že podmínky pro dnešní závody budou perfektní. Všechny české pohledy dnes směřovaly na Šárku Pančochovou a Dareka Bergmana, kteří patřili na listině mezi pozvané ridery a byli tak nominováni rovnou do semifinále. Darek jako nejmladší jezdec reprezentující naše barvy vystřihoval backflipy a 720 bs a spoustu dalších frajeřinek. Ale to mu stačilo jen na 15 místo, což vzhledem k silné konkurenci je výborné umístění. Za to Šárka, jediná holka za ČR,  se do toho hodně opřela. Dostala se až do velkého finále, kde jí při velké smůle nevyšel dopad, když skákala 720 bs. Nakonec jí to ale stačilo na uctihodné čtvrté místo. Šárko, gratulujeme!

Horsefeathers Pleasure Jam 2009 •  Štěpán Kettner

Superfinále mužů bylo opravdu nabušené. Diváci nestačili sledovat dechberoucí double frontflipy i backflipy. Nejlépe se předvedl Němec Elias Elhardt. Ten se svojí 1080 rotací a backsidem s double corkem vyrazil dech i pomocným uklízečům, kteří si finálových jízd vůbec nevšímali. Není tak divu, že si Elias odnesl první místo, ale i také cenu za nejlepší trik. Na druhém místě se pak umístil Torgeir Bergrem z Norska a třetí skončil Max Weickl z domácího Rakouska. Tento jezdec ještě není moc známý, můžeme však očekávat, že od něj brzy uvidíme spoustu dalších šíleností.

 

Horsefeathers Pleasure Jam 2009 •  Štěpán Kettner

Celkové výsledky:

ŽENY:

1. Enni Rukajärvi (FIN)

2. Cheryl Maas (NED)

3. Cilka Sadar (SLO)

4. Šárka Punčochová

 

MUŽI:

1. Elias Elhardt (GER)

2. Torgeir Bergrem (NOR)

3. Torgeir Bergrem (NOR)

4. Max Weickl (AUT)

 

 

Články odjinud