Batman a jeho protivníci

Batman a jeho protivníci
Sdílej
 
Který komiksový hrdina je nejsilnější? Je to Batman, Superman, nebo někdo úplně jiný? Co takhle některý z jejich protivníků?

V pondělí jsme spustili na iabc.cz novou miniaplikaci Souboj superhrdinů. Počítač losuje proti sobě různé komiksové hrdiny a je jenom na vás, abyste rozhodli, který je silnější. Hrdina, který vyjde nejlépe ze všech duelů, se může pyšnit titulem nejlepší z nejlepších.

Přestože máte jistě spoustu komiksů zhltlých od začátku až do konce, může se stát, že některé protagonisty nebudete znát. Proto jsme pro vás připravili sérii článků, kde všechny hrdiny postupně představíme.

Miniaplikaci Souboj superhrdinů najdete ZDE.

Batman

Miliardář Bruce Wayne se stal v dětství svědkem vraždy svých rodičů a přísahal, že zbaví město Gotham zločinu. Roky se na to fyzicky i psychicky připravoval a i díky svému velkému majetku se mohl stát symbolem, jenž zasel strach do srdcí zločinců. Poprvé se objevil v komiksu Detective Comics #27.

Robin

Batmanův věrný pomocník a přítel. Během let se v roli Robina vystřídalo několik mladých lidí. První byl Dick Grayson, následovali Jason Todd, Tim Drake a Stephanie Brownová. Současným Robinem je Damien Wayne, syn Bruce Waynea. Poprvé se objevil v komiksu Detective Comics #38.

Batgirl

Podobně jako Robin i Batgirl nebyla jen jediná a všechny měly něco společné s Batmanem. První a nejznámější byla Barbara Gordonová, která se svojí role musela vzdát kvůli paralýze. Současná Batgirl je Stephanie Brownová a s Barbarou spolupracuje. Poprvé se objevila v komiksu Detective Comics #359.

James Gordon

Gordon byl první z Gothamského policejního oddělení, kdo přijal Batmanovu pomoc a spolupracoval s ním. V současné době je komisařem policejního oddělení. Velmi často je to právě on, kdo pomocí Batsignálu povolává Batmana. Poprvé se objevil v komiksu Detective Comics #27.

Joker •  Crew

Joker

Nejznámější, nejzáhadnější a nejšílenější Batmanův protivník. Jeho pravé jméno nikdo nezná, jeho životní příběh je někdy pravdivý a někdy zase ne, jeho motivace je neznámá. Je to samozvaný agent chaosu známý svým věčným úsměvem a purpurovým oblekem. Způsobil Batmanovi více utrpení než kterýkoliv jiný zločinec. Poprvé se objevil v komiksu Batman #1.

Two-Face

Harvey Dent byl kdysi prokurátor města Gotham, ale jeho mysl se rozdvojila, když mu Sal Maroni během soudního procesu chrstl kyselinu do tváře. Od té doby se rozhoduje o záležitostech života a smrti pomocí hodu mincí. Je to jeden z nejkomplexnějších Batmanových protivníků. Poprvé se objevil v komiksu Detective Comics #66.

MadHatter

Jeho občanské jméno je Jervis Tetch a je to jeden z Batmanových protivníků. Je psychopatický a trpí obsedantně kompulzivní poruchou. Jeho hlavními zbraněmi jsou přístroje na ovládání mysli. Poprvé se objevil v komiksu Batman #49.

Scarecrow •  Crew

Scarecrow

Jonathan Crane byl kdysi profesor psychologie, ale nejvíce ho fascinoval lidský strach, a tak se začal oddávat experimentům s plyny a látkami, které u lidí probouzejí fobie. Nakonec dal učení sbohem a vyrazil do města Gotham v masce strašáka a se jménem Scarecrow. Jediná věc, která ho dokáže vystrašit, je Batman. Poprvé se objevil v komiksu World's Finest Comics #3.

Catwoman

Catwoman, v civilu známá jako Selina Kyleová, je tak trochu polepšená zlodějka, která má občasný romantický vztah s Batmanem a zná i jeho pravou identitu. Je to žena se silnou vůlí a temperamentem. Poprvé se objevila v komiksu Batman #1.

Penguin

Je inteligentní, bohatý a sofistikovaný. Oswald Cobblepot se chová jako džentlmen, ale ve skutečnosti je to zločinec toužící po moci známý jako Penguin. Někdy se dokáže i nad druhými slitovat, ale ovládá ho hlavně touha po respektu, moci a ovládání životů druhých. Poprvé se objevil v komiksu Detective Comics #58.

Riddler

Edward Nigma, přezdívaný Riddler, je princ hádanek, šarád a hlavolamů. A nejen to. Je jimi doslova posedlý. Vždy když ho chtěl Batman porazit, tak musel použít svůj rozum a vyřešit nějakou Edwardovu hádanku či hlavolam. V současnosti pracuje jako soukromé očko. Poprvé se objevil v komiksu Detective Comics #140

Solomon Grundy

Cyrus Gold byl v devatenáctém století gangster, jehož mrtvé tělo hodili do Gothamských bažin. Díky chemikáliím v bažinách ožil a má nadlidskou sílu. Ze svého předcházejícího života si nic nepamatuje, ví jen to, že se narodil v pondělí, a tak mu lidé dali jméno Solomon Grundy podle dětské básničky. Poprvé se objevil v komiksu Detective Comics #61.

Poison Ivy

Pamela Isleyová je jedna z nejznámějších Batmanových protivnic. Její posedlost a oddanost rostlinným životem je to, co ji přivedlo ke zločinnému životu. Snaží se zachránit přírodu za jakoukoliv cenu, nehledíc při tom na lidské ztráty. Poprvé se objevila v komiksu Batman #181.

Killer Croc •  Crew

Killer Croc

Waylon Jones se narodil s nemocí díky které má ještěří kůži, ostré pazoury a zuby. Kdysi byl neporazitelným boxerem, ale pověsil boxerskou kariéru na hřebík a začal se věnovat zločinu a za krátký čas se stal jedním z nejnebezpečnějších protivníků Batmana. Poprvé se objevil v komiksu Detective Comics #525.

Harley Quinn

Harleen Quinzelová je oběť nešťastné lásky. Kdysi pracovala na psychiatrickém oddělení ústavu Arkham a po rozhovoru s Jokerem se do něj zamilovala. Doslova šílená láska ji zavedla k tomu, že zasvětila pod novým jménem Harley Quinn svůj život zločinu. Udělá cokoliv, jen aby Jokerovi udělala radost. Poprvé se objevila v komiksu The Batman Adventures #12.

Bane

Nejsilnější a jeden z nejchytřejších Batmanových protivníků. Bane se narodil jako dítě ve vězení, dospěl tam v muže, naučil se jak přežít a díky experimentální droze jménem Venom získal nadlidskou sílu. Jeho životním cílem je jen jedna jediná věc: zabít Batmana. Poprvé se objevil v komiksu Vengeance of Bane #1.

Ventriloquist

Arnold Wesker trpěl mnohonásobnou poruchou osobnosti a byl první břichomluvec, který plánoval a páchal zločiny prostřednictvím svojí loutky jménem Scarface. Po Weskerově smrti se stala Scarfacovou "partnerkou" Peyton Rileyová. Poprvé se objevil v komiksu Detective Comics #583.

Mr. Freeze

Když manželka Dr. Victora Friese vážně onemocněla, věnoval svůj život jejímu vyléčení. Bohužel neuspěl a rozhodl se svoji manželku zmrazit. Po nehodě v kryolaboratoři byl Fries odkázaný na život v kryokombinéze a věčném chladu. Na rozdíl od jiných zločinců není šílený a řídí se logikou a touhou zachránit svojí manželku. Poprvé se objevil v komiksu Batman #121.

Dr. Hugo Strange

První z Batmanových protivníků, který mu dělal problémy ještě před příchodem Jokera. Je to geniální psychiatr, který je posedlý Batmanem a ví, že pod maskou se schovává Bruce Wayne. Poprvé se objevil v komiksu Detective Comics #36.

Ra's al Ghul

Ra's se narodil před 700 lety v arabské poušti. Je to génius, terorista a vrah, jehož hlavním cílem je svět s perfektní rovnováhou životního prostředí. Věří, že tuto rovnováhu dosáhne, jen když eliminuje většinu lidstva. Svůj život si prodlužuje koupáním se v Lazarusově jámě, takže je prakticky nesmrtelný. Poprvé se objevil v komiksu Batman #232.

Talia al Ghul

Dcera Ra's al Ghula, dědička jeho zločineckého imperia a matka Damiena Wayna. Poprvé se objevila v komiksu Detective Comics #411.

Mr. Zsasz •  Crew

Mr. Zsasz

Sériový vrah, který si neváží lidského života. Pokaždé když někoho zabije, tak si udělá na těle zářez, díky čemuž je celé jeho tělo pokryté jizvami. Poprvé se objevil v komiksu Batman: Shadow of the Bat #1.

Black Mask

Roman Sionis byl šéfem organizovaného zločinu v městě Gotham. Jeho černá maska byla vyrobena z rakve, ve které byla pohřbena jeho matka. Po jeho smrti převzal jeho místo Jeremiah Arkham. Poprvé se objevil v komiksu Batman #386.

Hush

Thomas Elliot byl kdysi přítelem Bruce Waynea a podobně jako Bruce i on vyrůstal v bohaté rodině. Thomas nenávidí Bruce a byl zodpovědný za smrt svého otce. Jeho matka podlehla rakovině. Je to vynikající chirurg a střelec. Poprvé se objevil v komiksu Batman #609.

Man-Bat

Dr. Robert Kirkland Langstrom pracoval na séru, které by mu pomohlo vyléčit jeho hluchotu. Extrahoval DNA z netopýrů a když už neměl finance na pokusy se zvířaty, vyzkoušel sérum na sobě. Tak se zrodil Man-Bat napůl člověk, napůl netopýr. Poprvé se objevil v komiksu Detective Comics #400.

Klíčová slova:
komiks, Komiksy na Heureka.cz
 

Články odjinud