S gamepadem až do finále: fotbalové videohry

S gamepadem až do finále: fotbalové videohry
Sdílej
 
Fotbal na plácku za domem se sice hraje se stejnými emocemi a nadšením jako v Lize mistrů, ale vždy budou chybět ty desetitisíce poblázněných fanoušků. Jediné, co alespoň částečně nahradí atmosféru plného stadionu, jsou fotbalové videohry.

Fotbalových her na počítače a konzole najdeme přes tři stovky titulů. Když se ale na to podíváme pořádně, zjistíme, že tu vládnou především dvě zásadní jména: Pro Evolution Soccer (někdy nazývaný zkratkou Pro Evo) a FIFA. Starší z nich je FIFA, která poprvé vyšla v roce 1993 a strhla na sebe veškerou fotbalovou pozornost.

Revoluční FIFA

Jako první fotbalová hra totiž nabízela izometrický pohled (tedy přesně něco mezi pohledem z vrchu a ze strany), který si fotbalové hry vlastně zachovaly dodnes. Do té doby byl totiž zápas ukázaný buď z výšky, nebo ze strany a nic mezi tím. Tehdy ještě hra neobsahovala žádná slavná jména fotbalistů. To se změnilo o rok později s hrou FIFA 95, která vyšla na konzoli Sega Mega Drive. FIFA 95 měla devět národních týmů a složení jednotlivých hráčů vcelku věrně kopírovalo skutečnost. S každým dalším dílem, který vychází vždy pravidelně jednou ročně, se FIFA více rozrůstala, graficky vylepšovala a postupně měnila i své herní principy.

Obecně bylo FIFA hrám občas vyčítáno, že se zaměřují především na konzole, kde vypadaly lépe (což ovšem například s posledním dílem neplatí). Stejně tak i její jednoduché ovládání, co nemělo moc co společného se simulací skutečného zápasu.

Indiana Jones se vrací v dobrodružných komiksech

Indiana Jones se vrací v dobrodružných komiksech

Nástup konkurence

Na druhé straně tak stál Pro Evolution Soccer, který je považován za tu pravou fotbalovou simulaci. První díl vyšel v roce 2001 a hned sebral vítr z plachet dosavadní fotbalové královně FIFA. Hra tehdy obsahovala 50 týmů, ale protože neměla licence na ty reálné, tak měli všichni trochu upravené názvy (místo Manchester United jenom Manchester atd.). V třetím díle, který vyšel v roce 2003, se dokonce objevil klub Praha, který reprezentoval Spartu.

Kromě úpravy grafiky se stejně jako v případě FIFA postupně měnila i hratelnost. Rozdíly mezi největšími konkurenty se tak postupem času začaly pomalu, ale jistě ztrácet. FIFA začíná být víc realistická, naopak Pro Evo zase akčnější.

Rozseknout jednoznačně zápas mezi těmito tituly není opravdu nic snadného a fanoušci obou titulů se budou přít o prvenství asi do konce světa.

Být senzitivní

Byla by škoda nezmínit i některé legendární hry, které možná nejsou tak slavné jako zmiňovaná FIFA a Pro Evo, ale rozhodně mají své místo  v síni slávy fotbalových games. Jednou z takových je například Sensible Soccer, často označovaný jako Sensi. První díl vyšel v roce 1992 a celá devadesátá léta byl neuvěřitelně populární. Jako první přinesl možnost odzoomovat si herní plochu a podívat se tak na hřiště z pořádné výšky, což zjednodušilo orientaci.  Ovládání bylo navíc jednoduché. Hra také nabízela jako první řadu světových týmů a dvacetisezonovou kariéru. První díl získal neuvěřitelně vysoká hodnocení a často i množství videoherních cen. Poslední Sensi pak vyšel v roce 2007 na Xbox Live Arcade, kde ale díky technickým nedostatkům moc úspěch nezískal.

Chtít být manažér

Fotbalové hry neznamenají jenom honit mičudu po hřišti. Velkou část totiž tvoří tzv. fotbalové manažery. První fotbalový manažer je už neuvěřitelných 29 let starý. Jmenoval se zkrátka Football Manager, vypadal hrozně, ale získal si srdce mnoha hráčů. Tím tak začalo celé odvětví herního žánru – fotbalová manažerská simulace.  Tady je princip oproti klasickým zápasům trochu jiný. Jste týmový manažer, takže se musíte starat o své hráče, nakupovat nové posily, získávat peníze a pochopitelně vyhrávat zápasy (které ale mnohdy nemusíte ani sami odehrát, jenom se podíváte na záznam).  V současné době je cca něco kolem sto titulů s touto tématikou, z nichž mezi ty nejznámější patří určitě Championship Manager, který vychází pravidelně každý rok už od roku 1992.

Strastiplná cesta za svaly: jak nabrat sílu

Strastiplná cesta za svaly: jak nabrat sílu

Rozvášnění hráči a pomatení fanoušci: největší průšvihy v Lize mistrů

Rozvášnění hráči a pomatení fanoušci: největší průšvihy v Lize mistrů

Klíčová slova:
fotbal, Fotbal na Heureka.cz
 

Články odjinud