Výlet do pravěku: Ábíčko v DinoParku

Výlet do pravěku: Ábíčko v DinoParku
Sdílej
 
Co čekat od návštěvy DinoParku? Nerdy, kteří by nejraději počítali kostrám dinosaurů obratle,  nepotěšíme, ostatní se mohou začít těšit: DinoPark má blíž k pouti než muzeu.

 

 

DinoParky vyrostly v Praze, Liberci, Plzni, Ostravě i Vyškově. S redakcí ábíčka jsme se vypravili do dvou z nich – v Praze a v Liberci. Každý měl trochu jinou atmosféru a v každém nás bavilo něco trochu jiného. Liberecký DinoPark je součástí Obchodního centra Plaza. Vstupujete do něj tunelem, který má navodit pocit cestování v čase: jdete po lávce a kolem vás se otáčí vesmír. Trochu se vám zatočí hlava, takže se radši držte zábradlí. Cestovat časem budete i potom: z tunelu vystoupíte v prvohorách, pokračujete do druhohor a tak dále, dokud nepotkáte šavlozubého tygra či lovce mamutů z doby ledové. Nechybí ani naše éra, které je věnována vtipná expozice s názvem „Doba odpadková“.  


Videoreportáž z Dinoparku:

 

Výlet do pravěku: Byli jsme v Dinoparku

Výlet do pravěku: Byli jsme v Dinoparku

V záři reflektorů

Hlavní atrakcí libereckého DinoParku jsou samozřejmě modely druhohorních dinosaurů v životní velikosti. Jsou realisticky zachyceni v různých životních situacích: krmí se, hlídají hnízdo s mláďaty, dravci zabíjejí, býložravé druhy se stávají jejich kořistí. Hodně z nich je částečně pohyblivých a vydávají různé zvuky: vrčí, oddechují a vydávají zvuky, které provázejí trávení. Spolu s neonovým nasvícením to vypadá opravdu hodně pouťově. „Pouťové“ jsou i další vychytávky: umělá druhohorní bouře, opičí dráha DinoTrek, ve které se náš šéfredaktor a kameraman skvěle bavili, nebo 4D kino. Uvidíte v něm příběh malého triceratopse, bude na vás foukat vítr a pod vámi se občas pohne lavička. Mě víc bavil robotický model tyranosaura, který stojí vedle DinoCafé. Vypadá jako dinosauří terminátor, jehož pohyby ovládáte joystickem a prostřednictvím kamery vidíte jeho očima.

Dinosauři na střeše

Naším druhým cílem byl DinoPark na střeše OC Galerie Harfa v pražských Vysočanech. Má úplně jinou atmosféru než Liberec – dinosauři sice umí to samé, ale jsou pod širým nebem a díky tomu působí mnohem reálněji. Robotický tyranosaurus chybí, zato tu najdete pavilonek s fosiliemi, v němž si rychle nastudujete celou historii naší planety. Zajímavé je i DinoAquarium. Je to 3D kino, ve kterém se potopíte do druhohorního moře a potkáte zdejší vrcholové predátory – obřího žraloka megalodona a mořského plaza kronosaura. Pobaví i to, že siluety dinosaurů se rýsují na pozadí vysočanských novostaveb. Výhled z nich jejich obyvatelům opravdu závidíme.

 

 

Rostlinný dinosaurus

Pokud zavítáte do pražského DinoParku Harfa, všimněte si nenápadného stromku, který roste v ochranné kleci. Je to mladičký exemplář wollemie vznešené (Wollemia nobilis) – jehličnanu, který existoval už v druhohorách před 200 miliony lety. Setkání s ním je tedy podobně neobyčejné, jako kdybyste potkali živého dinosaura. Nechybělo však mnoho a vůbec k němu nemuselo dojít. V přírodě jsou wollemie kriticky ohrožené - vyskytují se pouze v australském národním parku Wollemi, kde byla v roce 1994 objevena méně stovka exemplářů. Ty se naštěstí podařilo rozmnožit a několik jejich potomků dnes roste i u nás.

 

 

Vyhrabali jsme dinosaura: Ábíčko v Triloparku

Vyhrabali jsme dinosaura: Ábíčko v Triloparku

Příšera z Utahu: Postrach malých tyranosaurů

Příšera z Utahu: Postrach malých tyranosaurů

Zuby na steaky: Plaz lovil a žral o dost větší kořist

Zuby na steaky: Plaz lovil a žral o dost větší kořist

Klíčová slova:
dinosaurus, reportaz
 

Články odjinud