Ujíždíme jako blázni: Na kostkách, samozřejmě

Ujíždíme jako blázni: Na kostkách, samozřejmě
Sdílej
 
Víte, kolik cihel obsahuje slavný indický památník Tádž Mahal? Úctyhodných 5922! Zdá se vám to málo? Pravda, na výstavě Ujíždíme na kostkách jde o pidistavbu.

 

 

Pokud jsem vás na úvod zmátl, hned to napravím. V našem případě není Tádž Mahal z cihel, ale z kostiček lega. Co do velikosti, má na velkolepý indický originál také co dohánět. Jeho základna měří 51 x 51 cm a celý model je vysoký je 41 cm. Zmiňuji ho, protože se jedná o LEGO s největším počtem kostiček, které si můžete v obchodech koupit. Samostatnou stavebnici s větším počtem částí zkrátka neseženete.

Propast posedlosti

Pokud chcete z kostiček tvořit větší stavby, musíte sesypat součástky z více stavebnic dohromady. Asi namítnete, že pak vám bude pro stavbu chybět návod. Pravda. Ale není to pak větší zábava? Stavět podle vlastní fantazie? Kombinovat kostky, vymýšlet řešení, hledat tu pravou součástku pro správný tvar detailu? LEGO má tak širokou nabídku součástek, že se jejich kombinací dá postavit prakticky cokoliv. A právě tak postupují i tvůrci obřích staveb z lega. Sesypáváním starších stavebnic to začíná, skupováním kostech po stovkách na internetových obchodech a bazarech to pokračuje a nutkavou posedlostí stavět větší, dokonalejší a jedinečnější stavby to končí. Pak teprve ujíždíte na kostkách, jak se patří.


Dvakrát víc lega

Ujíždíme na kostkách je také název druhého ročníku největší výstavy LEGO modelů v České republice. Stejně jako vloni se i tento rok koná v Lipně nad Vltavou, kam v předchozím ročníku nalákala na 60 tisíc návštěvníků. Pokud jste byli mezi nimi, můžete nám věřit, že stojí za to se sem vrátit. Výstava se rozkládá na dvojnásobné ploše, tedy na 1300 čtverečních metrech v prostorách tenisových a squashových hal. Letos nově uvidíte například obří město City Point, interaktivní zábavní park, ozvučený rockový koncert nebo různé modely letounů z LEGO Technics, kterými pomocí elektromotorků a joysticku můžete sami pohybovat.

Tisíce hodin

Nás nejvíc zaujaly obří modely v poslední hale. Ty jsou dílem amatérských stavitelů z celé republiky, dospělých modelářů, kteří legu propadli jako celoživotnímu koníčku. Jejich stavby jsou neobyčejně silným zážitkem. Najdete tu třeba chrám, který obsahuje 400 000 kostiček a zkušený modelář na něm strávil 1800 hodin čistého času, nebo hrad, který měří přes čtyři metry na délku. Můžete dokonce nakouknout pod ruku stavitele, a zjistit, jak konstrukce vypadají zevnitř. Přímo na výstavě totiž postupně vzniká obří stavba Školy čar a kouzel v Bradavicích, na které pracuje student Marek Mencl z Plzně. Model bude opravdu megalomanský: Jeho základna se postupně rozrůstá na ploše 5 x 5 metrů!


 

Ujíždíme na kostkách: Na výstavě uvidíte i Potterovy LEGO Bradavice

Ujíždíme na kostkách: Na výstavě uvidíte i Potterovy LEGO Bradavice

Super věc: LEGO Sprinfield pro Simpsonovi

Super věc: LEGO Sprinfield pro Simpsonovi

Zábavná věda: Jak se staví roboti

Zábavná věda: Jak se staví roboti

 

 

 

 

Články odjinud