5 božských faktů o Bozích Egypta + pohled za kulisy

5 božských faktů o Bozích Egypta + pohled za kulisy
Sdílej
 
Ta sebranka nám udělala radost!

 

 

Co si budeme povídat, začátek roku zatím zachraňoval v akční – a ano, celkem ujeté – zábavě jen Deadpool. Takže do návštěvy u egyptských bohů se vkládali velké naděje. A my teď můžeme říct, že ta sebranka, řízená kultovním režisérem Proyasem, nám udělala radost!

1. Co se dozvíte o egyptských bájích?

Historka o tom, jak bůh Set zabije vlastního bratra, oslepí synovce Hora, vyvraždí většinu zbylých bohů a pak krvavě vládne celému Egyptu... tak tahle historka má nějaký základ ve skutečných mýtech. To další – o zlodějíčkovi Bekovi a výpravě za Horovými kukadly, která připomíná starou PC hru Princ z Persie – je už výmysl filmařů. Ale nevadí. I když je děj předvídatelný, dívá se na něj sakra dobře, protože...

 

2. Skvělé obrázky

... filmaři si opravdu vyhráli s různými nápady. Takže Setův válečný vůz táhnou obří skarabové, jinde jsou místo koní využiti motýli, potvory jsou nádherně potvorovaté a bohové krvácí zlato. A do toho všechny ty pyramidy a hrobky plné smrtících pastí! Tohle je prostě pastva pro oči.

3. Lannister vs. Leonidas

Velkou parádu předváději i dva hlavní protivníci – Horus a Set. Toho prvního přitom hraje Nikolaj Coster-Waldau (neboli Jaime Lannister ze Hry o trůny) a druhého Gerard Butler (král Leonidas z 300: Bitva u Thermopyl). Oba si dávají spektakulárně do těla. Jediná chybička na kráse je, když na sebe vezmou svou „božskou“ podobu – to vypadají jako transformeři nebo digitálně vymakanější otrapové z Hvězdné brány. My radši starou dobrou ruční práci.

 

Hra na Gandalfa: Neprojdeš! •  archiv distributora

4. Příjemné odreagování a překvapení

Děj je předvídatelný a původní mýty využívá jen volně, ale proč ne? Bohové Egypta nemají ambice nahradit studované egyptology. Je to akční film se spoustou triků, příjemného humoru ve stylu zábavného Krále škorpióna a se spoustou krásných herců a hereček. A to jako fakt se spoustou – některé z hereček dokonce jezdí na obřích kobrách!

Ale víte, co je nejlepší? Filmaři opravdu stvořili svět, který je placatý – na jedné straně té placky je říše lidí, na straně druhé Podsvětí. A okolo obíhá bůh Re se svou sluneční lodí. Tahle výpůjčka z mytologie se fakt povedla! 

5. Alex Proyas triumfující!

Za filmem stojí Alex Proyas, režisér kultovní Vrány, Smrtihlava nebo sci-fi Já, robot. V Bozích Egypta ukázal, že má pořádnou představivost a ukočíruje i davové scény plné příšer, brouků, písečných sfing a sympatických talentovaných dívek. A nutno říct, že přesně to jsme chtěli, takže velký dík!

 

Více o filmech:


Vše o Deadpoolovi (i to, co jste vidět nechtěli!)

Vše o Deadpoolovi (i to, co jste vidět nechtěli!)

Top filmy a bomba reklamy: 10 nej spotů ze Super Bowlu

Top filmy a bomba reklamy: 10 nej spotů ze Super Bowlu

Klíčová slova:
film, egypt, Bohove Egypta
 

Články odjinud