Papírová archeologie aneb Historie vystřihovánek v ABC (11.)

Sdílej
 
18. ročník ABC (1973-74) dostává nový, pevný "design" obálky - geniální staré logo je v levém horním rohu. Od svého vzniku, již 4. "sezónu", jsou nejplodnější autorskou dílnou publikující v ABC Václav Šorel s Františkem Kobíkem. V 18. ročníku publikovali celkem 11 prací.

Vkládaná déčka na vrcholu, ŠOK stále vede (1973-74)

Foto
Foto
18. ročník ABC (1973-74) dostává nový, pevný "design" obálky. Geniální staré logo je v levém horním rohu a trojice základních informací o ročníku, čísle a ceně časopisu (3 Kčs) je v sevřeném, graficky jednotném obdélníčku vpravo dole. Až na výjimky je spodní část obálky věnována informacím o obsahu ABC. A na poslední straně obálky na nás čekají Gron-c-chové v Příhodách Malého boha, dnes již klasický příběh Vlastislava Tomana v kongeniálním výtvarném zpracování Františka Kobíka: OÁÁÁ - Zářící přichází!
Podobně jako 17., i 18. ročník ABC je charakterizován značným množstvím zajímavých vkládaných příloh - déček, jsou téměř v každém čísle. Právě v ročnících 18 a 19 dosáhla tato aktivita redakce ABC vrcholu. Přílohy se tehdy do časopisu vkládaly ručně a mnohdy takto brigádničili i rodinní příslušníci redaktorů. Časopis nabírá díky své bohatosti, zajímavosti a celkové ojedinělosti na popularitě a předplatitelé prožívají u svých poštovních schránek přímo infarktové stavy, když zjistí, že jim vložené déčko z časopisu někdo "vyfouk".
Redakce šla na věc chytře - mnohá déčka byla vytvořena ze zbytkových a odpadových materiálů ve vybraných podnicích, což značně šetřilo náklady. Vedle přehršle různých záložek do knih, nažehlovacích obtisků a drobných vystřihovánek jmenujme pro ilustraci alespoň ta nejoriginálnější vkládaná déčka z té doby:

- vystřihovací minibumerang a házedlo na tužku Koh-i-noor Hardtmuth, která byla rovněž v časopise přiložena - č. 19/17 (ona tužka je dosti vzácná - nevím o nikom, kdo by ji měl, ani redakce ABC, ani pan V. Toman);
- polyetylénový sáček na svačinu Hera - č. 21/17;
Foto
- papírový sáček na svačinu - č. 24/17 a 7/18;
- kovové eloxované přívěsky na krk (celkem 4 druhy) - č. 2/18;
- hadřík na mytí a leštění - arch netkaného textilu Intertex - č. 3/18 a 11/18;
- vystřihovánka skládací diaprohlížečky s kouskem diapozitivu, na kterém jsou momentky z filmů (dodaly Filmové laboratoře Barrandov) - č. 8/18;
- desky na Obrazové školy ABC (papírová složka) - č. 9/18;
- semena sóji - č. 16/18;
- vyseknutá skládanka kufříku z pevného papíru - č. 17/18;
- kousek hliníkové fólie pro vystřihovánku SOS zrcátka - č. 22/18;
- nafukovací balónek k vystřihovánce člunu s "reaktivním" pohonem - č. 6/19;
- semena borovice vejmutovky a dva olověné broky v pouzdérku (skákající kapsle) - č. 7/19 (rostou někde borovice z ABC???);
Foto
- papírové kouzelné brýle s červenou a modrou fólií pro "kouzelné" dvojité obrázky - č. 8/19 (podobné vyšly i v č. 5/36 a 21/37);
- semena květin (celkem 4 různé druhy) - č. 13/19 a 16/20;
- prášková barva na velikonoční vejce - č. 14/19;
- lazon s vůní šeříku - č.19/19 (vůně se archivuje vůbec nejhůř :-);
Foto
- ozdobný polyetylénový sáček u příležitosti jubilejního, 20. ročníku ABC - č. 7/20;
- skleněná čočka (zvětšovací sklo) pro optické hračky - č. 1/21;
- hlavolam z plastické hmoty - č. 6/21;
- plastikový klíč pro úsporné vytlačování zubní pasty a jiných hmot z tuby - č. 7/21;
- arch tapety Intertap - č. 18/21.

Jak vidno, vkládané přílohy velmi inspirovaly dětskou duši k různým činnostem a silně zvyšovaly atraktivitu časopisu. Dnes již nikoho nepřekvapí např. parfém nebo bageta zalisovaná do časopisu ve fólii. Ovšem v tehdejší době byly podobné přílohy jinde naprosto nevídané. A nyní již zpátky k nůžkám a lepidlu.

Od svého vzniku, již 4. "sezónu", jsou nejplodnější autorskou dílnou publikující v ABC Václav Šorel s Františkem Kobíkem. V 18. ročníku publikovali celkem 11 prací:

Přehled prací dvojice Šorel-Kobík v 18. ročníku ABC:
Název modelu Vyšlo v ABC Datum vydání

1. Vrtulníček k 20. jubileu PNS - vkl. příloha č. 4 / roč. 18 26.10.1973
2. Motorest Jednota č. 8 / roč. 18 21.12.1973
3. Zetor Crystal 7511 - traktor č. 10 / roč. 18 19.1.1974
4. Vejce Malého boha č. 11 / roč. 18 2.2.1974
5. Maxim - těžký pěchotní kulomet č. 12 / roč. 18 15.2.1974
6. Unichem Rally - závodní automobil č. 14 / roč. 18 16.3.1974
7. Tatra 813 - tahač č. 18 / roč. 18 13.5.1974
8. Malý bůh č. 20 / roč. 18 7.6.1974
9. Avia A15 - valník č. 21 / roč. 18 5.7.1974
10. Protitankový kanon č. 22 / roč. 18 19.7.1974
11. Tank ČKD (Slovenského národního povstání) č. 24 / roč. 18 16.8.1974

Foto
Všimněme si šíře záběru, jaký dvojice ŠOK tehdy měla: architektura, zemědělská technika, sci-fi kosmické stroje, bojová technika, automobil, nákladní vozy. Vše malováno jednoduchým stylem, zásadně bez měřítka, díky výtečnému kreslíři F. Kobíkovi je však výsledek zpravidla dosti pohledný včetně elegantních návodných kreseb. Modely z dílny ŠOK mají jednu velkou výhodu - mohly přitáhnout netrpělivé děti k tomuto koníčku, jelikož za poměrně krátký čas mohly dospět k hezkému výsledku. Prostě dobrá škola budoucích modelářů. Když někdo použije slovo "vystřihovánka", neznám lepší náplň tohoto slova, než konstrukce z dílny ŠOK.

Foto
Motorest spotřebního družstva Jednota, moderní hranatá restaurace, dobře "pasuje" k modelům prodejny a hotelu Jednota, které vyšly na konci 17. ročníku (viz 9. díl našeho povídání). Na dvojstránce je poskládáno 18 jednoduchých dílů - radost rozšmikat a slípnout. Stejně nazvané restaurační zařízení zpracoval už dříve Vladimír Procházka (č. 18/12 - viz také 2. díl této Historie).
Traktor brněnské Zbrojovky Zetor Crystal 7511 je velký a na svou dobu atraktivní model, zemědělské stroje mají u mnohých kluků trvalý úspěch. Rozměrové proporce tohoto papírového stroje se nezdají odpovídající realitě (šířka kabiny vůči ostatním rozměrům apod.), ale v kontextu s ostatní tvorbou dílny ŠOK to není vlastně až tak důležité.

Foto
Foto
Vejce Malého boha je výtečným nápadem - převést smyšlený stroj, jež čtenáři dobře znají, do reality. F. Kobík nepřekonatelně ilustroval rozsáhlý příběh tehdejšího šéfredaktora ABC a spisovatele Vlastislava Tomana o obyvatelích Žluté planety (Gron-c-chové) a Kruanovi. Kosmický automat "Vejce" vysadil na planetě kraba-robota, Malého boha, který ŠOKové rovněž zpracovali do modelové podoby (pozn.: v komixu je krab celočervený, kdežto model je bleděmodro-hnědý, v pozdějším Speciálu šedo-červený. Nač tyto mutace?). Jakmile do příběhu vstoupí "bohové"; Art a Lina se svými mobilními "koníky", dostanou své papírové dvojníky i oni (č. 24/19). V mírně přepracované podobě se všechny tři vystřihovánky dočkaly společné reedice ve velkém Speciálu 1985. Na "Vejci" je zajímavý způsob jeho horního otevírání - neinspirovali se náhodou ábíčkem tvůrci velkofilmu Vetřelec, když animovali otevírání těch odpudivých vetřelčích vajec?

Foto
V úvodní větě návodu k těžkému kulometu Maxim se dočítáme, že "žádná zbraň není tak charakteristická pro začátky mladého sovětského státu, jako Maximův těžký kulomet". Jsem rád, že jsem začátky mladého sovětského státu neprožil. Dodnes mi vrtá hlavou, co vlastně modeláře přitahuje k modelům bojové vraždící techniky, proč si vlastně hrají na vojáky... ale zanechme amatérské psychologie a pojďme zpět do civilu Made in ŠOK.
Foto
Závodní automobil Unichem Rally je abstraktním hranatým sporťákem v duchu "experimentálních" modelů a reklamou pardubické chemičky. Autoři tu použili svůj nápad u konstrukce kol - malé trojúhelníkové chlopničky jsou po obvodu boku pneumatiky a na ně přijde nalepit plášť pneumatiky - hladký pásek. Trpělivost lepiče s rýhováním takových chlopní kolem dokola musela být maximální a přitom na kvalitě a kulatosti kolo moc nezískalo. Víme, že tudy cesta nevede. Stejně jako u oken - autoři se vypořádali s klasickým problémem, jak nakreslit co nejvěrněji skla vozu, neotřele - zcela je začernili, což je realistické možná u Miniboxů arch. Weinera, nikoli však u velkého auta v hypotetickém měřítku 1:24-32.

Foto
Zastavme se u tahače Tatra 813 Kolos - tento výtvor se stal, řekl bych, kultovním modelem z lehkého omylu (podobně jako kombajn E 512 z č. 23/15). Léta bylo možné číst inzeráty v ABC, že někdo tento model shání - nebyl totiž běžně k vidění a název slibuje něco mimořádného. Vozy Tatra řady 813 jsou hranaté "pixly", ovšem designérům Tatry se podařilo dostat do vzhledu těchto těžkých strojů něco nedefinovatelného - atraktivitu, sílu, dravost. Osmsettřináctky jsou zkrátka v klukovských očích nádherné a zaslouží si nějaké velkolepé zpracování. Ovšem modýlek z dílny ŠOK nikterak nepřesahuje hranice jednoduchosti, které si autoři sami vytýčili. Na necelé dvoustraně obsahuje šestikolový, oranžovo-bílý "kolosek" 41 fyzických dílů, měřítko je cca 1:43. V tomto případě pověst předběhla původce až příliš.

Zbylé tři modely 18. ročníku z dílny ŠOK nevybočují výrazně ze způsobu práce autorů, ukažme si na obrázcích alespoň sympatické, "komiksové" návodné kresby F. Kobíka.
Foto Foto Foto


V procházce 18. ročníkem ABC budeme pokračovat příště - čekají nás další, již dobře známá jména a první chaloupky Skansenu ABC.