Doteky přírody 7

Sdílej
 
V 7. kole porota opět vybere a odmění čtyři nejlepší účastníky. V závěru celoroční soutěže na vás navíc čeká losování o tři dalekohledy Minolta - stačí se zúčastnit alespoň sedmi ze třinácti kol. Šanci tak stále mají i ti, kteří s námi ještě nesoutěžili ani jednou.

Soutěžní úkol - Přírodní hodiny
Mohlo by se zdát, že čas je lidským vynálezem. Na zápěstí nosíme náramkové hodinky, velké hodiny zdobí kostelní věže i městská nároží. Stále nakukujeme do diářů, denní program plánujeme na minutu přesně. Ale i v přírodě je čas důležitý. Na rostliny a živočichy působí denní doba, měsíční fáze i roční období.

Foto
Vaším úkolem bude vypozorovat, jak se v přírodě projevuje střídání dne a noci. Namalujte ciferník a zakreslete do něj všechny pravidelně se opakující děje, kterých si všimnete - např. východ a západ slunce, první ptačí zpěv, rozplynutí ranní mlhy nebo otevírání a zavírání vybraných květů.
Foto
Ceny pro 7. kolo
Hlavní cenou pro vítěze, kterou věnovalo nakladatelství Reader's Digest Výběr, je kniha Soukromí živočichů a série tří videokazet Nejkrásnější národní parky světa. Ceny za 2. - 4. místo - knihy Žít a přežít v přírodě, Bonsjae a Jak pečovat o psa z nakladatelství Euromedia Group.