Nová odysea 4 - Hra o počítač

Sdílej
 
Nová odysea sleduje cestu tří čápů černých ze Sibiře do jižních zimovišť. Podrobněji jsme o ní psali v ABC č. 19, kde také začala tato soutěž. Rozhodli jste se hrát s námi teprve nyní? Nevadí! Zadání předchozích kol najdete v ABC č. 19 - 21 nebo zde na našich stránkách.

4. kolo - Indie
V Indii víme o několika oblastech, v nichž čápi černí zimují. Doletí tam i ti, jejichž cestu sledujeme? To se teprve dozvíme. Zatím na vás čeká 4. úkol: Odhalte, které ze šesti tvrzení o Indii je nepravdivé:
a) Moderní samostatný stát vznikl v roce 1947 z britské kolonie.
b) Formou vlády je císařství, prvním císařem byl Máhatmá Gándhí.
c) Převládajícím náboženstvím je hinduismus.
d) Je to druhá nejlidnatější země světa (po Číně).
e) Má ve své výzbroji jaderné zbraně.
f) Na jejím území žijí mimo jiné sloni, tygři a kobry.
Spoluorganizátorem soutěže je Český rozhlas. Nejnovější informace o čapím putování najdete na www.rozhlas.cz/odysea a každou sobotu od 8.05 ráno v pořadu Meteor na stanici Český rozhlas 2 - Praha. V sobotu 26. 10. si tam můžete poslechnout i nápovědu k příštímu kolu.

Foto
20 cen pro vítěze
1. osobní počítač Dell GX50, 2. - 4. osobní kazetový přehrávač s digitálním rádiem Panasonic, 5. kniha Všechno o Zemi + Encyklopedie extrémních sportů, 6. kniha Podivuhodný svět + Encyklopedie extrémních sportů, 7. kniha ABC přírody + Encyklopedie extrémních sportů, 8. - 9. nafukovací člun + dětské sportovní hodinky, 10. mikrokoloběžka, 11. - 12. elektronická laboratoř, 13. stavebnice Metallica, 14. stavebnice Lego Technic, 15. cestovní Scrabble, 16. - 17. stolní hra Atlantis, 18. stolní hra Čísla, 19. - 20. puzzle
Pozor!
Odpověď nám zatím neposílejte! Soutěž má šest částí (pět otázek a jeden doplňkový úkol), zbývající dvě najdete v ABC č. 23 a 24. Řešení potom pošlete najednou. Z účastníků, kteří odpovědí správně alespoň na čtyři z pěti otázek, vybere porota na základě zpracování úkolu 6. kola 20 výherců, kterým do Vánoc pošleme některou z cen.