Nová odysea 5 - Hra o počítač

Sdílej
 
Nová odysea sleduje cestu tří čápů černých ze Sibiře do jižních zimovišť. Podrobněji jsme o ní psali v ABC č. 19, kde také začala tato soutěž. Hrát s námi může ještě stále každý! Zadání předchozích kol najdete v ABC č. 19 - 22 nebo na zde na našich stránkách.

5. kolo - GPS
Pátý bod na slepé mapě v ABC č. 19 leží na okraji pouště Gobi. Cestovatel vybavený přístrojem GPS může i v takové pustině snadno zjistit svou přesnou polohu. O technologii, která pomáhá i při sledování čápů černých, píšeme na str. xx.
Jedno z následujících tvrzení o GPS je chybné. Které to je?
a) Systém byl původně vytvořen pro vojenské potřeby.
b) Pro výpočet polohy potřebuje signál alespoň ze čtyř družic.
c) Montuje se i do některých náramkových hodinek a mobilů.
d) Polohu určuje s přesností 150 - 200 metrů.
e) Kromě údajů o poloze poskytuje také přesný čas.
f) Zkratka GPS znamená Global Positioning System, neboli globální systém pro určování polohy.

Spoluorganizátorem soutěže je Český rozhlas. Nejnovější informace o čápech najdete na www.rozhlas.cz/odysea a každou sobotu od 8.05 ráno v pořadu Meteor na stanici Český rozhlas 2 - Praha. V sobotu 23. 11. si tam můžete poslechnout i nápovědu k poslednímu kolu.

Foto
20 cen pro vítěze
1. osobní počítač Dell GX50, 2. - 4. osobní kazetový přehrávač s digitálním rádiem Panasonic, 5. kniha Všechno o Zemi + Encyklopedie extrémních sportů, 6. kniha Podivuhodný svět + Encyklopedie extrémních sportů, 7. kniha ABC přírody + Encyklopedie extrémních sportů, 8. - 9. nafukovací člun + dětské sportovní hodinky, 10. mikrokoloběžka, 11. - 12. elektronická laboratoř, 13. stavebnice Metallica, 14. stavebnice Lego Technic, 15. cestovní Scrabble, 16. - 17. stolní hra Atlantis, 18. stolní hra Čísla, 19. - 20. puzzle
Pozor!
Odpověď nám zatím neposílejte! Soutěž má šest částí (pět otázek a jeden doplňkový úkol, který najdete v ABC č. 24). Řešení potom pošlete najednou. Z účastníků, kteří odpovědí správně alespoň na čtyři z pěti otázek, vybere porota na základě zpracování úkolu 6. kola 20 výherců, kterým do Vánoc pošleme některou z cen.