Doteky přírody - 12

Sdílej
 
Ve 12. kole naší soutěže porota opět vybere a odmění čtyři nejlepší účastníky. Každý, kdo se zúčastní alespoň sedmi ze třinácti kol, bude navíc zařazen do slosování o tři dalekohledy Minolta.

Soutěžní úkol - Létací stroje

Foto
S podzimem odlétla spousta ptáků za teplem a vládu nad oblohou přebírají draci všech možných tvarů, barev a velikostí. (Návod na stavbu polynéského draka jsme otiskli v ABC č. 20.) Vaším úkolem bude postavit jakéhokoli draka, vyzkoušet jeho letové schopnosti a porovnat je s tím, co ve vzduchu dokážou ptáci. Nám potom pošlete technickou dokumentaci (použitý materiál, nákres konstrukce, postup výroby) a výsledky svého pozorování. Jak se drak ve vzduchu chová? Který ptačí druh vám na obloze nejvíce připomíná? Čím se od ptáků naopak liší?
Ceny pro 12. kolo
Foto
Hlavní cenou pro vítěze, kterou věnovalo nakladatelství Reader's Digest Výběr, je kniha Jak se to dělá? a série tří videokazet Nejkrásnější národní parky světa. Ceny za 2. - 4. místo - knihy Encyklopedie zvířat - Savci - věnovalo nakladatelství Euromedia Group.
Odpovědi posílejte na adresu CDM ČSOP, poštovní přihrádka 447, 111 21 Praha 1 nejpozději do 29. listopadu 2002. Uveďte své jméno, adresu a heslo "Doteky". Jména výherců budou otištěna v ABC č. 1/48. Aktuální informace o soutěži najdete na adrese www.volny.cz/cdmcsop, kde budou výsledky zveřejněny už v polovině prosince, stejně jako zde na našich stránkách.