Druhý tankový den s ABC

Sdílej
 
Stejně jako v loňském roce proběhne poslední prázdninovou sobotu, 28. srpna, ve Vojenském technickém muzeu - Lešany akce s názvem Tankový den s ABC. Letošní ročník bude ve znamení sovětských tanků řady T.

Přijďte do Lešan na druhý Tankový den s ABC!

Foto
Stejně jako v loňském roce proběhne poslední prázdninovou sobotu, 28. srpna, ve Vojenském technickém muzeu - Lešany akce s názvem Tankový den s ABC.
Foto
Letošní ročník bude ve znamení sovětských tanků řady T. Uvidíte v akci bojová téčka z druhé světové války i z poválečného období a k tomu se přidá tank vyprošťovací, ale i divácky vděčný tank mostový. Můžete se těšit i na vzácné stroje ze sbírek muzea, které ještě nikdy nebyly předvedeny v pohyblivých ukázkách. Vojáci i příslušníci Klubu vojenské historie vám předvedou bojové ukázky z druhé světové války, ale nebudou chybět ani stroje a vojenské jednotky současnosti. Kromě ukázek bojových strojů se letos bude střílet i z kulometu. Když vyhrajete v některé z našich soutěží, které budeme pořádat přímo v Lešanech, můžete si z kulometu vystřelit i vy!
Celá show se bude odehrávat ve zbrusu novém předváděcím prostoru zvaném Tanková aréna Lešany. Aréna zabírá prostor jednoho hektaru a kromě okruhu je na ní i bojový zákop. Kolem okruhu jsou náspy s rovnými plošinami, z nichž pohodlně uvidí tisíce diváků. Letošní Tankový den bude opravdu ve velkém stylu. Proto nezůstávejte doma a hurá do Lešan. Začínáme v 10.00 a předpokládaný konec bude v 17.00.

Foto
Kde najdete Lešany
Vojenské technické muzeum Lešany najdete přibližně 30 km jižně od Prahy mezi obcemi Krhanice a Lešany. Bylo vybudováno roku 1996 v prostoru bývalých dělostřeleckých kasáren. V současné době expozici tvoří více než 350 historických tanků, kanónů, motocyklů a obrněných nákladních i osobních vozidel pocházejících z období od roku 1890 až do současnosti. Sbírky jsou uloženy v sedmi halách, pod šesti přístřešky i na volném prostranství. Rozsahem a složením svých sbírek s nejedním světovým unikátem se lešanské vojenské muzeum řadí mezi nejvýznamnější v Evropě.

Spojení
Autem - z Prahy směr Jesenice - Jílové u Prahy - Kamenný Přívoz - Prosečnice - Krhanice - Lešany.
Vlakem - ze stanice Praha-Hlavní nádraží, Praha-Vršovice nebo Praha-Braník směr Týnec nad Sázavou do stanice Krhanice a dále 500 metrů pěšky přes most (vlak jede po trase známého posázavského Pacifiku malebným údolím řeky Sázavy). Letos bude z Prahy do Lešan vypraven i speciální vlak s parní lokomotivou, je ale nutné si včas zarezervovat jízdenku na nádraží Praha-Braník.

Výherci soutěže Lešany
V ABC č. 11, 12 a 13 jsme pro vás připravili tříkolovou soutěž s vojenskou tématikou. Vaším úkolem bylo správně odpovědět na tři soutěžní otázky:

1. Kolik členů tvořila standardní posádka tanku Sherman? (c) 5),
2. Která část kanonu se nazývá lafeta? (c) podvozek)
3. Jakými čísly byly označeny československé stíhací peruti v rámci RAF? (c) 310, 312, 313).
Otázky nebyly těžké, takže v několika stovkách došlých dopisů byla většina správných odpovědí. Vylosováni byli tito soutěžící v tomto pořadí: Petr Šrámek z Nýřan, Angelika Peschlová z Ledvic, Václav Punda ze Stráže nad Nežárkou, Lukáš Hemerka z České Třebové, Pavel Mareš z Brna, Tomáš Loula ze Žiliny na Slovensku, Jakub Lukáš z Chlumčan, Petr Šinkovec z Prahy 4-Kamýku, Jaroslav Spitzer z Luhačovic a Jan Balcar z Náchodu. Výhercům blahopřejeme a posíláme plastikové modely Revell v měřítku 1/72, které do soutěže věnovala firma Mattanelli.
Pokud se tito výherci dostaví na Tankový den s ABC, budou se moci přednostně svézt v tanku.