Mise Apollo žije! Roboti jdou do práce, revoluce začala v Maďarsku

Mise Apollo žije! Roboti jdou do práce, revoluce začala v Maďarsku
Sdílej
 
Robotická revoluce právě začala v Maďarsku. Mercedes nasadil na výrobní linku humanoidní roboty Apollo pojmenované stejně jako legendární vesmírná mise, kteří nejen montují auta, ale umí i spolupracovat. Ale co továrny? Zůstanou stejné?

V minulosti se lidé báli přelidnění planety. Přišlo jim, že lidí je moc a místa málo. Jenže to nakonec vypadá, že by to mohlo dopadnout přesně naopak. Ve vyspělých zemích, ale třeba i v Číně, že rodí čím dál tím méně dětí.

Hrozí, že nastane nedostatek pracovníků. Firmy se proto začínají poohlížet po robotické pracovní síle. Roboti pracují v továrnách už přes půl století. Dosud ale měly podobu hlavně robotických rukou, ramen a jiných podobných strojů. Nyní přichází doba humanoidních robotů.

Apollo montuje auta v Maďarsku

Známá německá značka Mercedes nasadila nově americké roboty Apollo na výrobní lince své továrny v Maďarsku. Tam je totiž už dnes nedostatek pracovníků. Apollo je 173 cm vysoký a váží 73 kg, tedy asi jako průměrný dospělý.

Robot vznikl v rámci vývoje na Texaské univerzitě a jeho konstrukce byla dotažena později v společnosti Apptronik. Není žádný slaboch – dokáže zvednout až 25 kg dvěma rukama s pěti prsty. Má snadno vyměnitelnou baterii, díky které umí bez přestávky fungovat až čtyři hodiny. 

Robot, co spolupracuje

Slogan jedné z firem vyrábějících roboty říká, že „robot není hrozba, ale pomocník a partner člověka“. Také proto inženýři v Apptronik museli intenzivně pracovat na tom, aby byl Apollo ke svému okolí a hlavně lidem 100% bezpečný. Využívá proto unikátní systém kontroly síly, aby náhodou do svých lidských spolupracovníků nevrazil nebo nedrknul nepřiměřenou silou.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud