Stáhneš si robota? Reachyho kompletní plány a specifikace online!

Stáhneš si robota? Reachyho kompletní plány a specifikace online!
Sdílej
 
Dosáhne všude, kam je potřeba, a umí se rychle učit nové věci. Multifunkční open-source robot Reachy tě dostane. Jeho kompletní dokumentace čítající stovky stránek detailních technických výkresů i softwarových specifikací je volně k dispozici na internetu.

Výzkum robotiky v posledních letech nabral zběsilé tempo, což samozřejmě vidíme moc rádi. Výsledkem jsou totiž čím dál zajímavější roboti, kteří často umí věci, jež jsme si ještě před pár lety neuměli představit. A navíc jejich cena postupně klesá, případně si je opravdový nadšenec minimálně teoreticky může postavit úplně sám s pomocí volně dostupných či vytištěných komponent. 

Specifikace robota ke stažení online

Právě to je i případ robota s názvem Reachy, jehož kompletní dokumentace čítající stovky stránek detailních technických výkresů i softwarových specifikací je volně k dispozici na internetu.

Ti, kteří si budou chtít koupit již vyrobený a sestavený „starter kit“, budou muset sáhnout do kapsy a objevit v ní 20 tisíc eur (asi 500 000 Kč). Pojízdná verze se dvěma rukama pak stojí rovnou dvojnásobek. Šetřivé typy mohou zvolit i levnější variantu bez hlavy, a tedy i dvojice vestavěných kamer či LiDARu. 

Reachy je kamarád do nepohody

Jenže to by byla velká chyba. Reachy je sice pojmenován po své klíčové schopnosti (reach znamená anglicky dosáhnout), kterou je pokročilá manipulace s předměty. Kromě toho ale jde také o robota s vynikajícími schopnostmi zobrazovat různé emoce, třeba zvědavost, údiv nebo radost.

Je v tom možná stejně tak dobrý jako jeho fiktivní kolegové z oblíbené filmové ságy Star Wars. „Garantujeme, že vás rozesměje,“ píše v propagačních materiálech jeho tvůrčí tým z francouzského Bordeaux s názvem Pollen Robotics.

Virtuální teleportace

Cílem robota Reachy je zjednodušovat život lidem na veřejných místech, což činí především pomocí své unikátní ruky. Ta má hned 7 stupňů volnosti (zjednodušeně řečeno jde o osy, kolem kterých otáčí své robotické klouby), dokáže tedy imitovat pohyby lidské ruky v režimu 1 : 1 a zvedat u toho předměty vážící až půl kila.

Reachyho lze pohodlně ovládat i pomocí virtuální reality, čímž se naplňují se některé dřívější vize o virtuální teleportaci, o kterých si můžete přečíst více tady.

Zvládne toho čím dál víc

Reachy je připraven pro komerční využití a zprovoznit ho zvládne téměř každý. „Všechno, co potřebujete, jsou 4 šroubky a běžná zásuvka na 230 V,“ lákají autoři. Robot má na zádech síťový konektor, USB 3.0 port a HDMI, uvnitř najdeme Bluetooth i Wi-Fi modul. Je proto možné jej propojovat s dalšími aplikacemi, systémy a roboty.

Konkrétní aplikaci si může naprogramovat kdokoliv, například v jazyce Python. Ten, kdo se rozhodne objednat si vývojářské služby Pollen Robotics a následně aplikaci uvolní volně k využití v režimu open source, dostane 50% slevu. Bude určitě zajímavé sledovat, kam až se povede šikovným programátorům ve spojení s robotem Reachy dosáhnout. 

Kde všude robot Reachy pomáhá:

Zdravotnictví

Nový robot umí třeba změřit teplotu, rozesmát zachmuřené stonající děti, ale také pomocí virtuální teleportace umožňuje doktorům ze vzdálených koutů světa „osahat“ si pacienta na dálku. 

Obchody a služby

Reachy naprosto bezproblémově zastane práci ve vinárně nebo kavárně, může vydávat léky infekčním pacientům v lékárně nebo rozdávat klíče na hotelové recepci. 

Výzkum a vzdělávání

Otevřenost platformy, na které je Reachy postaven, je ideální pro primární výzkum i další vzdělávání zkušených inženýrů či mladších studentů v oblasti programování, mechaniky i robotiky. 

Akce a události

Reachy je skvělým společníkem na konferencích nebo koncertech, umí příchozí návštěvníky pozdravit, rozdávat letáčky, navigovat na místa nebo je vyzvat na souboj v kámen-nůžky-papír.

Chytrý pokoj můžeš mít i ty! Jak si zařídit moderní bydlení s Xiaomi

Chytrý pokoj můžeš mít i ty! Jak si zařídit moderní bydlení s Xiaomi

Kočky domácí zabíjí pro zábavu: Vědci na ně pošlou útočné roboty

Kočky domácí zabíjí pro zábavu: Vědci na ně pošlou útočné roboty

Kůže pro roboty: Umí se hojit i cítit bolest

Kůže pro roboty: Umí se hojit i cítit bolest

 

Články odjinud