Kočky domácí zabíjí pro zábavu: Vědci na ně pošlou útočné roboty

Kočky domácí zabíjí pro zábavu: Vědci na ně pošlou útočné roboty
Sdílej
 
Kočka domácí se do Austrálie dostala coby mazlíček. Během staletí ale nebezpečně zdivočela, zabíjí i pro zábavu a v současné době je tento predátor zodpovědný za vyhynutí 25 živočišných druhů a přímé ohrožení desítek dalších. Zastaví její řádění útok robotů Felixer?

Austrálie bilancuje posledních několik let na hraně ekologické katastrofy. Čelí nejmasivnějšímu úbytku druhů savců ze všech světových kontinentů (za vyhynulé nebo vyhynulé ve volné přírodě se považuje více než 100 druhů) a kolapsem je bezprostředně ohroženo 19 ekosystémů.

Za hroutícím se životním prostředím stojí masivní kácení lesů, rozšiřování polí a pastvin, rozrůstání měst, znečištění, těžba, globální klimatická krize a v neposlední řadě invazní druhy, tedy nepůvodní druhy, které ohrožují biologickou rozmanitost oblasti. 

Kočky a králíci ničí Austrálii

Invazních druhů je na australské pevnině kolem 3,5 tisíc a vědci se domnívají, že jsou hlavním důvodem vyhynutí desítek původních druhů živočichů a rostlin. Zkáza, kterou zapříčinily, začala nenápadně. V průběhu 18. a 19. století se spolu s osadníky dostala na pevninu i prasata, kočky domácí a divocí králíci.

Počet každoročně usmrcených zvířat žijících v Austrálii •  Thylation

Zvířata byla účelově chována na maso a jako společníci. V průběhu staletí se však stala doslova pohromou. Divocí králíci se z dovezených 24 kusů namnožili na současných 200 milionů a decimují zemědělské regiony. 

Kočky zdivočely a zabíjí pro zábavu

Králíci stavbou nor poškozují půdu a spásáním rozsáhlých porostů berou potravu původním a vzácným druhům, které pomalu vymírají. Kočky zdivočely a rychle se staly nelítostným a krutým predátorem, který zabíjí nejen pro potravu, ale i pro zábavu. Velikost populace kolísá během roku mezi 1,5 až 6 miliony jedinci (pakliže započítáte kočky, které žijí u lidí doma nebo polodivoce).

Vědci udávají, že zdivočelé kočky zabijí každou noc 6 milionů plazů, ptáků a savců. Dosud se přímo podílely na vyhynutí 25 druhů živočichů a dalších 100 přímo ohrožují – například kunovce západního, bandikuta králíkovitého nebo klokánka západního. 

Drastické řešení ztráty biodiverzity 

Důvodem, proč mají kočky na australskou faunu ničivý vliv, je historická izolace kontinentu. Ta na jedné straně umožnila vývoj druhů, které se nevyskytují nikde jinde na světě, ale zároveň učinila tyto druhy křehké a zranitelné.

Kočky se do Austrálie dostaly v 18. století •  iStock.com

Po zjištění, že se na ztrátě biodiverzity (druhové biologické rozmanitosti) podílí především invazní druhy, začaly australské autority volat po rychlé reakci. Kromě posílení preventivních opatření, mezi něž patří sledování nepůvodních druhů a omezování jejich šíření, se začalo mluvit i o drastičtějších řešeních. 

Robot útočí! Zlikviduje milion koček?

Hlavní odpovědí na problém s kočkami se stalo 15 nemobilních robotů pojmenovaných Felixer, kteří mají za úkol zlikvidovat v následujících letech až 6 milionů zdivočelých koček. Jakmile kočka proběhne kolem robota, ten na ni vystřelí sliz s fluoroctanem sodným označovaným jako jed 1080. Ve chvíli, kdy si zvíře začne čistit kožich, jed pozře a následně uhyne.

Robot Felixer je připraven chránit biodiverzitu •  Thylation

Správné určení kočky zajišťují 4 kamery ve 3 výškách a lidary. Nejníže a nejvýše položená kamera zajistí, že robot nevypálí jed po jiném zvířeti, zároveň využívá umělou inteligenci na rozlišení druhu. Uchovněné kočky, které mají čip, budou také ušetřeny – roboti dokáží čipy načíst a zvíře nechají projít. 

Šíření invazivních druhů se zrychluje:

Co je to úmyslná a neúmyslná introdukce?

Šíření nepůvodních invazivních druhů živočichů a rostlin po světě v důsledku lidské činnosti se v ekologii říká introdukce.

Introdukci rozlišujeme úmyslnou – například dovezení cizokrajné rostliny coby okrasné – a neúmyslnou. Hlavními cestami, jak se druhy šíří mimo svůj přirozený areál výskytu, jsou automobilová, letecká a lodní doprava, železnice, ale také povodně nebo vichry. S postupující globalizací a vyšší mobilitou lidí se šíření nepůvodních druhů významně zrychluje. 

Nebezpečné domácí kočky: Doma se nažerou, a pak jdou na lov

Nebezpečné domácí kočky: Doma se nažerou, a pak jdou na lov

Země psanců: Nejdražší australští škůdci

Země psanců: Nejdražší australští škůdci

Bohyně našich domovů: Odkud přišly kočky?

Bohyně našich domovů: Odkud přišly kočky?

Autor

Kateřina Vondrisková

 

Články odjinud