Univerzální robot Morphobot M4: Opravdový transformer

Univerzální robot Morphobot M4: Opravdový transformer
Sdílej
 
Univerzální robot Morphobot M4, který mí chodit, jezdit i létat, se inspiroval v přírodě a poradí si s každou překážkou.

Vesmírná sonda Perseverance si s sebou na Mars přivezla malý vrtulník jménem Ingenuity. Ten si připsal historické prvenství jako první stroj vyrobený lidmi, který provedl let na jiné planetě. Zásadním způsobem rozšiřuje možnosti roveru Perseverance, který se pohybuje jen na kolech. Umožňuje zkoumat jeho daleké okolí a překonávat překážky, které rover nezmůže. V budoucnu už ale k tomu možná nebudou potřeba dva různé stroje a bude stačit jen jeden.

Opravdový transformer Morphobot M4

Vědci z Kalifornského technologického institutu představili nového robota nazvaného Morphobot M4. Jde vlastně o „transformera“ – dokáže se totiž proměnit podle situace z roveru v létající dron nebo dokonce chodicí stroj. Vrtule pro let jsou uzavřeny v ochranných kruzích, které mohou v případě nutnosti sloužit jako kola nebo nohy. Umí je sklápět až o 90 stupňů. Právě tato flexibilita pohybu ve spojení s umělou inteligencí mu umožňuje zvolit, jaký způsob pohybu bude nejefektivnější podle terénu, který má před sebou.

Robot s malým, ale chytrým mozkem

Mozkem robota je mikropočítač NVIDIA Jetson. Ten je přímo vyroben k tomu, aby mohl pohánět malá robotická zařízení vybavená umělou inteligencí. Hlavní výhodou je jeho velikost (70 x 45 mm) a velmi nízká spotřeba elektřiny. Právě umělá inteligence umožňuje Morphobotu samostatně se pohybovat terénem a rozhodovat se, jaký mód pohybu na tom kterém úseku či překážce využije.

Aby se robot mohl transformovat do svých mnoha poloh, je vybaven více než čtyřmi desítkami servomotorů. Celkem váží 6 kg a je dlouhý 70 cm. Když se ale „postaví“ na zadní kola, dosáhne výšky až jednoho metru. Důležité konstrukční prvky jsou vyrobeny na 3D tiskárně s pomocí z uhlíkových vláken.

Transformace univerzálního robota Morphobota •  Courtesy of Caltech

Přeskoč, přelez, ale nepodlez

Řekněme, že Morphobot projíždí neznámým prostředím. Narazí na velký kámen, který nelze objet. Vyhodnotí, že by bylo dobré se podívat za něj. Dva rotory proto robot sklopí do horizontální polohy a přední kola zablokuje.

Sklopné rotory se roztočí a pomohou stroj „postavit“ na dvě kola pro lepší rozhled – jako to ve zvířecí říši dělají malé africké šelmy surikaty. Inspiraci přírodou a schopností zvířat používat končetiny v různém prostředí k jinému účelu přiznávají i samotní tvůrci Morphobota.

Například někteří ptáci, jako jsou čukary a chocholouši, mohou využívat křídla k chůzi po čtyřech a běhu do svahu s pomocí křídel. Lachtani zase dokážou své končetiny využít jak k pohybu ve vodě, tak po souši.

Průzkumník i záchranář

Autoři robota vidí kromě průzkumu cizích planet další možnosti jeho využití např. při přírodních pohromách. Řekněme, že po zemětřesení zůstanou v troskách výškových budov zasypaní lidé, ke kterým je příliš nebezpečné, pomalé nebo úplně nemožné poslat živé záchranáře.

Univerzální robot Morphobot: Dvě vrtule, dvě kola a je z toho surikata! •  Courtesy of Caltech

Morphobot v takovém případě snadno vyletí do požadovaného patra, zraněné vyhledá a ti se na něm mohou přesunout do bezpečí. Morphobot má zatím velikost většího auta na dálkové ovládání, ale do budoucna by nebyl problém vyrobit i větší verze. Inženýři jej navrhli právě s myšlenkou na škálovatelnost a schopnost nést náklad. Díky tomu by mohl pomáhat třeba také v zemědělství nebo při doručování balíků.

Co je to multimodální mobilita?

Řečí vědců...

Až vyrostete a budete si také chtít profesionálně stavět chytré roboty – třeba pro průzkum cizích planet, musíte znát to správné názvosloví. Ve vědecké práci, kterou tvůrci Morphobotu M4 sepsali pro časopis Nature, například za jeho největší přednost označují –multimodální mobilitu“. V běžné řeči to znamená právě schopnost pohybovat se různými způsoby po zemi a ve vzduchu.

Digit 4.0: Nová generace dvounohého humanodiního robota

Digit 4.0: Nová generace dvounohého humanodiního robota

EELS: Robohad pro průzkum vesmíru

EELS: Robohad pro průzkum vesmíru

Zachraň se, létající robo pavouk! Video šok

Zachraň se, létající robo pavouk! Video šok

 

Články odjinud