FireDrone: Ohnivzdorný dron pomůže hasičům

FireDrone: Ohnivzdorný dron pomůže hasičům
Sdílej
 
Běžné drony se k ohni nemohou ani přiblížit. Švýcaři vymysleli létající FireDrone, který pomůže v lese i ve městě. Na hasiče udělal dojem.

Celý svět včetně Evropy letos čelí vlně nebývalých veder. Ta způsobují mimo jiné rozsáhlé lesní požáry. Jen do poloviny června už v Evropské unii lehlo popelem 119 000 hektarů lesů. To je skoro dvojnásobek rozlohy Šumavy. Boj proti obrovským ohňům je často marný a hasiči se především snaží zabránit jeho šíření – hašení je až druhá věc v pořadí. V případě rozsáhlých požárů budov je také důležité co nejrychleji najít a uhasit ohnisko požáru. 

Dron se nesmí roztavit

Už dnes se drony využívají i u hasičů. Pomáhají vynášet hadice do výškových budov a aktivně i pasivně brání šíření velkých lesních požárů. Problém byl, že se zatím žádný dron nemohl ohni víc přiblížit a například vletět do hořící budovy, aby zmapoval situaci. Jeho plastové i elektronické části by se prostě roztekly.

Profesor Mirko Kovac ze švýcarské robotické laboratoře se to rozhodl změnit. Inspirací mu byla smutná událost z roku 2017 v Londýně. Tehdy tam shořela obytná výšková budova Grenfell Tower, poblíž které nějaký čas sám žil. V ohni zahynulo 72 lidí. 

FireDrone mapuje a měří

Ohnivzdorný dron nazvaný FireDrone by podobným případům mohl v budoucnu zabránit nebo alespoň omezit počet obětí a rozsah škod. Dokáže se totiž ohni, kde teplota dosahuje  1000 °C, přiblížit až na několik minut. Díky svým početným senzorům dokáže zmapovat situaci a celý prostor, proměřit koncentrace škodlivých látek a rozsah pohromy. A případně také identifikovat, kde se nacházejí přeživší. Pro samotné hasiče je to obrovská pomoc, protože u požárů obvykle nevědí, co přesně na ně čeká. 

Šanyju Zhao, výzkumný pracovník laboratoře Empa, pracuje na dronu •  EMPA.CH

Inspirace přírodou

Na tom, co by takový FireDrone měl umět, pracovala Kovacova laboratoř přímo s profesionálními hasiči. Společně také hledali vhodné materiály, kterými by mohli dron obalit a ochránit ho tak – alespoň na omezenou dobu – od spalujícího žáru. Při konstrukci FireDrone se vypravili pro radu do říše zvířat. Konkrétně živočichy, jako jsou tučňáci nebo polární lišky, kteří žijí v extrémních teplotách. Jsou vybaveni vrstvami tuku, srsti nebo si vytvářejí vlastní ochranné vrstvy termoregulačního materiálu, které jim umožňují přežít v extrémních podmínkách.

Zázračný aerogel

Pro FireDrone nakonec konstruktéři zvolili vysoce účinný izolační materiál zvaný aerogel. Někdy se mu říká také „zmrzlý dým“, protože je tak strašně lehký a z dálky opravdu připomíná zhmotněný dým. Pórovitý materiál má obrovský vnitřní povrch – v 1 g je skryto třeba až 1000 m² a navíc je velmi málo tepelně vodivý. Proto představuje ideální tepelnou izolaci. Nepustí totiž teplo ven a v případě FireDrone ani dovnitř. Ohnivý dron je tak obalen jakousi aerogelovou kombinézou. Létající cvalík je asi 50 cm vysoký. Na sobě má navíc hliníkové opláštění, které odráží teplo.

Aerogel vyztužený skelnými vlákny obaluje srdce dronu a chrání zdroj energie a elektroniku před teplem •  EMPA.CH

Testy byly úspěšné

Prototyp dronu už se testoval ve specializované aréně ve švýcarském Dübendorfu a také v nedalekém hasičském tréninkovém centru. Pracovníci výcvikového střediska zapálili plynový oheň v rozměrné kovové míse a piloti dronu ho navedli přímo do něj. Provedli to dokonce několikrát a dron přežil bez poškození. Kamera i další senzory fungovaly správně.

Dalším krokem bude otestovat FireDrone v ohni nikoliv plynovém, ale takovém, který produkuje hodně dýmu a sazí. I tak ale na přítomné hasiče udělal dron velký dojem. Už totiž nebudou muset do nebezpečných situacích posílat své muže, ale relativně snadno nahraditelný stroj.

Termonátor:

Robopes s plamenometem

Pravým opakem záchranného FireDrone je Flamebot 9000. Vyrábí ho firma, která elektrické plamenomety. Jeden takový přimontovala na záda robopsa. A pustila ho z vodítka. Vypadá to jako něco z válečného sci-fi filmu. Firma ale upozorňuje, že podobné stroje lze využít pro kontrolované vypalování v zemědělství nebo odstraňování sněhu.

Vědou proti ohni: Hasičům pomáhají nové chytré technologie

Vědou proti ohni: Hasičům pomáhají nové chytré technologie

Drony pomáhají v Česku: Hledají pohřešované osoby a hlídají požáry

Drony pomáhají v Česku: Hledají pohřešované osoby a hlídají požáry

FOTO ABC: Lesní požárník

FOTO ABC: Lesní požárník

 

Články odjinud