Digit 4.0: Nová generace dvounohého humanodiního robota

Digit 4.0: Nová generace dvounohého humanodiního robota
Sdílej
 
Humanoidní roboti představují jednu z možných budoucností pro logistická centra či poštu. Dvounohý doručovatel Digit 4.0 od Agility Robotics se stal velkou konkurencí pro firmu Boston Dynamics. Moderní robotiku posunuje zase o krok dále.

V nevelkém americkém městečku Corvallis ve státě Oregon sídlí jedna z nejzajímavějších firem věnujících se oblasti moderní robotiky. Jmenuje se Agility Robotics a o jejích úspěších už jsme v ábíčku v minulosti několikrát psali, třeba když dvounohá humanoidní robotická běžkyně jménem Cassie překonala Guinnessův rekord na trati 100 metrů v kategorii robotů (článek najdete v ABC 23/2022 - tady).

Inženýři z Agility Robotics a jejich robot Digit představují velkou konkurenci pro firmu Boston Dynamics (která zaujala svět zejména čtyřnohým robotickým psem Spotem) a jejich humanoidního robota jménem Atlas.

Robot Digit připomíná člověka

Právě struktura robotického těla připomínající ve všech ohledech člověka je zásadním prvkem robota Digita. Jeho hlavní využití je totiž v logistických provozech, mezi které typicky patří obří sklady zboží pro internetové obchody nebo překládková depa zásilkových firem a pošt.

Zákazníci se v době pandemie odnaučili chodit do obchodů a daleko více nakupují na e-shopech. Jenže jejich provozovatele trápí akutní nedostatek lidí, kteří by monotónní a nepříliš dobře placenou práci v logistických centrech chtěli dělat.

Ti, které se přeci jen podaří nalákat, však někdy do práce nemohou přijít, ať už ze zdravotních či osobních důvodů. A tak se balíčky zpožďují a zákazníci posílají rozhořčené zprávy. Možné řešení? Takzvaná smíšená pracovní síla.

Symbióza robotů a lidí

Cílem v žádném případě není to, aby se sklady obešly zcela bez lidské obsluhy. „Získali jsme mnoho nových poznatků o tom, jak mohou roboti a lidé v práci přirozeně spolupracovat. Těšíme se na pozitivní vliv, který zavádění robotů Digit bude mít. Zlepší se totiž pracovní podmínky pro lidi, celková efektivita skladu i celého dodavatelského řetězce, takže můžeme říct, že nakonec vyhrají všichni,“ vysvětluje spoluzakladatel a technologický ředitel firmy Agility Robotics Jonathan Hurst.

Smíšená pracovní síla je koncept, ve kterém roboti zastávají méně zábavné, či naopak nebezpečnější úlohy •  Agility Robotics

„Digit se pohybuje více jako člověk a méně jako tradiční roboti, které mají lidé zakořeněni ve svých stereotypních představách. To znamená, že je ve světě, který je vystavěn pro lidi, účinnější,“ dodává.

Robotika metodou pokus-omyl

Firma aktuálně ve spolupráci s vybranými partnery testuje v pořadí již čtvrtou generaci robota Digita. Oproti starším modelům (psali jsme v ABC 18/2019 - tady) se na první pohled vyznačuje tím, že má hlavu. Tedy, ve skutečnosti jde o orientační jednotku s kamerami a diodami, která lidský obličej jen připomíná. Výrazných změn se ale dočkaly i končetiny, robot je tak nově stabilnější a unese větší zátěž.

Společnost Agility Robotics teď bude současný model několik měsíců testovat ve skutečných skladech a hledat případné chyby v designu, které bude potřeba odladit před spuštěním sériové výroby.

4 zajímavosti o 4. generaci robota Digit:

1. Zastane práci za přesně 2 lidi, v průběhu dne totiž 16 hodin funguje a 8 hodin se nabíjí

2. Umí se pohybovat do všech směrů, skrčit se, chodit do kopce, ze schodů nebo po kamení

3. V případě, že do něj někdo strčí, snaží se vlastními pohyby rukama a nohama zabránit pádu

4. Stejně jako člověk dokáže otočit jen určitou část těla, například hlavu či trup, když je to třeba

Lidem vstup zakázán:

Alza využila AutoStore

Úplně opačný přístup k robotizaci skladů zvolila norská firma Element Logic. Její systém určený pro stavby „na zelené louce“ nazvaný AutoStore používá třeba česká společnost Alza. Ta u Prahy postavila automatizovaný sklad za miliardu korun. Tradičním „lidským“ skladům není vůbec podobný a člověk do něj vstoupit za provozu ani nemůže. Nahradilo ho totiž 400 specializovaných kolových robotů, kteří obsluhují složitý systém s mnoha tisícovkami přihrádek na rozmanité produkty.

Robot v pražském podzemí: Slavný Spot mapuje kolektory hlavního města

Robot v pražském podzemí: Slavný Spot mapuje kolektory hlavního města

Robotičtí sportovci: Zápolení mechanických strojů

Robotičtí sportovci: Zápolení mechanických strojů

Budoucnost letectví: Nové nebeské křídlo JetZero vylétí z B-2

Budoucnost letectví: Nové nebeské křídlo JetZero vylétí z B-2

 

Články odjinud