Letadlo 50/50 a raketoplán SPIRAL

Letadlo 50/50 a raketoplán SPIRAL
Sdílej
 
Letadlo s raketoplánem na trupu startuje z běžného letiště. Při rychlosti 4 000 km/hod vystoupá do výšky 32 km. Tam se raketoplán oddělí a zapne vlastní raketový motor.

Letadlo pak přistane zpátky na letišti, zatímco raketoplán zrychlí na 28 000 km/hod a vystoupá na oběžnou dráhu. Po splnění zadaných úkolů raketoplán zpomalí a po řízeném sestupu atmosférou přistane i on opět na letišti. Po letové kontrole a doplnění paliva, jsou oba stroje připraveny k dalšímu letu.

Takto vypadá průběh kosmické mise raketoplánu příští generace.    Všechny země s vlastním kosmickým programem hledají efektivnější způsob, jak dopravit kosmonauty a náklad do vesmíru. Klasická raketa je stále drahá a příprava startu trvá velmi dlouho. Proto se objevila koncepce letadla, nosiče, a raketoplánu. Při  dnešních pokročilých technologiích má velkou šanci v praxi uspět. Náš 3D model vychází z projektů firem BOEING a MiG.

Kosťa Chadziantonidis

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Čísla dílů letadla jsou v kresbě vystřihovánky podložena modrou barvou, čísla raketoplánu šedou.

2. Všechny části předem narýhněte.

NÁVOD NA SLEPENÍ

LETADLO 50/50

1. Vytvarujte a slepte trup 1. Přilepte k němu příď 2. Na trup 1 a příď 2 přilepte shora předkřídlo 3.

2. Nyní slepte křídla. Na jedné straně je lepící plocha širší, aby se křídlo během lepení k trupu neprohlo dovnitř. Sestavte pravé křídlo 4 a levé křídlo 5. Než obě křídla přilepíte k trupu, sestavte si celek bez lepení! Křídla mají vzepětí - horní plocha křídel i trupu jsou rovnoběžné. Nyní křídla 4 a 5 přilepte na trup 1. Na konce obou křídel nalepte směrovky 6 a 7.

3. Slepte přední podvozkovou nohu 8 a nalepte ji na příď 2. Sestavte dvě hlavní podvozkové nohy 9 a nalepte je na trup 1.

 

RAKETOPLÁN SPIRAL

1. Stavbu začněte trupem 1. Na záď trupu 1 přilepte vstupy vzduchu 2 a 3.

2. Sestavte levé křído 4 a přilepte je zespoda na trup 1. Stejně postupujte u pravého křídla 5. Na obě křídla nalepte směrovky 6 a 7. Slepte přední křídla 8 a přilepte je na trup 1.

3. Raketoplán se na letadlo nelepí, jenom se položí na trup.

OSÍDLENÍ MARSU

Letadlo 50/50 a raketoplán SPIRAL
ABC 23/2010
ŘADA technika
SÉRIE vesmír
NÁROČNOST 3
MĚŘÍTKO 1 : 72
ROZMĚRY CELKU V CM D 17 V 6 Š 11
KONSTRUKCE Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška
SLEPENÍ Kosťa Chadziantonidis

Klíčová slova:
mars, model, 3dčko