Vesmírná stanice

Vesmírná stanice
Sdílej
 
Než skončí životnost ISS, bude potřeba stanice nová. Některé části ISS budou modernizovány a k nim přibudou části nové, proto si obě stanice budou podobné. Pak už stanice nebude jen vědeckým pracovištěm, ale i místem pro kompletaci nových meziplanetárních lodí a bude sloužit i jako raketodrom pro jejich starty a přistávání.

ABC vám přináší 3D model, jak by taková stanice mohla v budoucnu vypadat. Všechny její části vychází z existujících strojů a zařízení nebo z projektů, které zatím nebyly realizovány.

Centrální spojovací těleso je základem celku, je vyrobeno z lehké a velmi tvrdé slitiny. Ve spodní části je umístěn raketový motor, který umožňuje změnu výšky oběžné dráhy. V horní části a po obvodu je umístěno pět spojovacích uzlů.

Záchranný modul DX-31 je určen pro rychlou evakuaci posádky. V případě ohrožení se posádka během několika minut přesune do záchranného modulu a ten se automaticky odpoutá. Tvar DX-31 je navržen tak, že při vstupu do atmosféry sám přejde do klouzavého letu. Má dva proudové motory a může být proto řízen posádkou nebo dálkově ze Země. V určité výšce nad povrchem se otevře padák a DX-31 přistane.

Sojuz PTK NP byl vyvinut ve spolupráci Ruska a Evropské vesmírné agentury. Slouží jako dopravní prostředek na vesmírnou stanici. Posádku tvoří tři kosmonauti. Připojený ke stanici může zůstat ve vesmíru jakkoli dlouho. Po odpojení a po průletu zemskou  atmosférou přistává na padáku buď na pevnině, nebo na moři.

Kosťa Chadziantonidis

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Všechny části předem narýhněte.

NÁVOD NA SLEPENÍ

CENTRÁLNÍ SPOJOVACÍ TĚLESO (čísla dílů jsou podložená šedou barvou)

1. Vytvarujte a slepte trup 1. Zespodu na trup 1 nalepte trysku 2.

2. Slepte spojovací uzly 3 (5x) a nalepte je na trup 1.

Slepte lemování 4 (5x) a přilepte je vždy pouze jednou stranou na spojovací uzel 3.

ZÁCHRANNÝ MODUL DX - 31 (čísla dílů jsou podložená bílou barvou)

Slepte trup 1. Ostatní díly nalepte na označené plochy na trupu 1 - kabinu 2, levé křídlo 3, pravé křídlo 4, přední přistávací nohu 5, hlavní přistávací nohy 6 a 7, padák 8, aerodynamickou brzdu 9, spojovací uzel 10.

SOJUZ PTK NP (čísla dílů jsou podložená modrou barvou)

1. Slepte kabinu 1. Slepte přístrojovou část 2 a přilepte ji ke kabině 1.

2. Přední manévrovací trysku 3 a spojovací uzel 4 přilepte také na kabinu 1. Na přístrojovou část 2 nalepte solární panely 5 (2x) a anténu 6.

OSÍDLENÍ MARSU

Vesmírná stanice
ABC 6-8/2011
ŘADA technika
SÉRIE vesmír
NÁROČNOST 3
MĚŘÍTKO 1 : 72
KONSTRUKCE Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška
SLEPENÍ Kosťa Chadziantonidis

Klíčová slova:
stanice, model, 3dčko