Letiště RAF ze II. světové války (část 2/2)

Letiště RAF ze II. světové války (část 2/2)
Sdílej
 
Tentokrát se s mikromodely vypravíme do minulosti, do Druhé světové války (naposledy jste si stavěli polní nemocnici Armády ČR).

NÁVOD NA SLEPENÍ

UNIVERSAL CARRIER - víceúčelové pásové vozidlo 11

Drobný model se skládá pouze z jediného dílu, který správně naohýbáme a slepíme.

SUPERMARINE SPITFIRE - nejslavnější stíhací letoun 12

Kvůli zjednodušení jsou malé modely letadel tvořeny pouze siluetami dílů.

1. Začneme největší částí trupu s křídlem 1. Slepíme obě poloviny trupu k sobě, křídlo necháme neslepené a ohneme jej vzhůru. Poté k němu přilepíme spodní část křídla 2.

2. K trupu přilepíme zadní směrovky 3. Ty pouze přehneme, slepíme a připevníme k trupu na vyznačené místo.

3. Následuje podvozek 4. Opět ho přehneme, slepíme, ale necháme si volné chlopně pro připevnění ke spodní části křídla.

4. Modýlek zakončíme vrtulí 5. Opatrně v ní prořízneme malý otvor, navlékneme ji na špici letounu a zajistíme kapkou lepidla. Kdo si troufá, může odstranit modrou plochu.

HAWKER HURRICANE - stíhací letoun 13

1. Postup stavby je stejný jako u letounu Spitfire.

2. Jediným rozdílem je, že spodní část křídla 2 je rozdělena na dvě poloviny, které k sobě slepíme malým výčnělkem. Výčnělek představuje sací otvor a měl by směřovat dolů.

KONTROLNÍ VĚŽ 14

1. Stavbu začneme sestavením spodní části budovy 1. Na střeše jsou vyznačena místa, ke kterým připevníme zábradlí 2. Zábradlí před přilepením přehneme, slepíme a nastřihneme na určených místech, aby se nám pohodlně ohýbalo. Celek pak přelepíme střechou 3. Zábradlí by mělo kopírovat barevně odlišený ochoz.

2. Na bílé místo střechy umístíme další patro 4. Na jeho střechu přilepíme zábradlí 5 stejně jako na předchozím patře. Zábradlí na jedné části přesahuje přes okraj a jeho protější část zase vytvoří mezeru.

3. Na tento komplet umístíme další střechu 6. Na úplný vrcholek stavby umístíme libovolně pozorovatelnu 7.

4. Poslední prací bude schodiště. Nejdříve si připravíme zábradlí 9, které přehneme, a poté jej přilepíme k vytvarovaným schodům 9. Celek přilepíme k malému výběžku na nejvyšším patře a k vyznačenému místu na mezipatře (viz NK).

Klíčová slova:
vystrihovanka, 3decko, raf, letiště