Vojenská technika: Pouštní liška Fennek

Vojenská technika: Pouštní liška Fennek
Sdílej
 
Fennek, pojmenovaný po odolné pouštní lišce, je průzkumné a velitelské vozidlo současné německé armády.

 

Posádka vozidla je tříčlenná a díky vybavení vozu může provádět až pětidenní výzvědné mise. Výzbroj sestává klasicky z kulometu, granátometu či obojího. Hlavní zbraní Fennka je ale jeho pozorovací systém TCCS umístěný na střeše na výsuvném rameni. Dojezd činí až 860 km a v případě potřeby dovede Fennek uhánět až rychlostí 115 km/hod.

            

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Model je jednoduchý, obsahuje jen několik drobných dílů. Je potřeba dbát na správné sesazení velkých dílů. U každého dílu je třeba narýhovat hrany, složit ho bez lepení a teprve poté jej zkompletovat a přilepit. Díly lepte v pořadí uvedeném v návodu.

2. Budeme potřebovat bílé lepidlo na papír, ostré nůžky, pravítko a tupý nožík na rýhování hran, ostrý nůž, několik kulatých párátek či špejlí a vodovky na závěrečnou retuš.

 

Návod na slepení •  Roland Havran

 

Návod na slepení

Trup

1. Zkompletujeme díl 1. Zejména u předku pozor na správné zohýbání a slepení jednotlivých částí. Na díl 1 umístíme střechu 2. Připravíme si blatníky a upevnění kol 3 (přední) a 4 (zadní). U obou blatníků přehneme přečnívající šedivou část a přilepíme ji. U předního blatníku vytvarujeme blinkr a všechny čtyři části vlepíme do trupu vozidla.

2. V přední části zbyly neslepené otvory, do kterých umístíme dvě světla 5. Nyní celý trup uzavřeme závěrečným spodním dílem 29.

Detaily trupu

1. Před přední sklo umístíme dvě průvlečná oka 6. Zrcátka 7 si můžeme pomocí ostrého nože prořezat a zlepšit vzhled modelu. Opatrně, ať si zrcátko nezničíte nebo se neporaníte! Na střechu umístíme stojan kulometu 8. Do těla kulometu 9 uděláme otvor. Podle kresby si odřízneme potřebně dlouhé párátko či špejli a umístíme ji dovnitř natřenou načerno. Kulomet vlepíme do stojanu.

2. Na zadní část střechy umístíme další oko 10. Na vyznačené místo přilepíme krabičku pozorovacího zařízení 11. K němu připojíme stojan 12 a k němu následně i samotné pozorovací zařízení 13. Na obě strany zadní části přilepíme oka 14.

3. Na předek spodní části modelu umístíme díl 15 představující naviják a další transportní oka 16. Na střechu ještě přilepíme stojan na vybavení složený z dílů 17 a plošiny 18. Na zadní část vozidla připevníme krabičky blinkrů 19. Na ně patří rampa pro dýmovnice 20. Dýmovnice si připravíme nařezáním válečků z párátka či špejle (viz kresba vystřihovánky) a oblepíme je dílem 21. Pak je natupo umístíme po třech na jednotlivé rampy. Oba jejich konce začerníme. Zadní část vozidla dokončíme vlečnými oky 22 a štítkem 23.

Kola

1. Nejdříve si slepíme stabilizační válečky složené z dílů 24 a 25. Připravíme si do nich otvor na osu podvozku, kterou si opět podle kresby odřízneme.

2. Samotná kola sestavíme stejně jako válečky z dílů 26, 27 a 28. Válečky nasadíme na osy, pomažeme vyčnívající část osy i válečku lepidlem a nasadíme kola na obě strany. Provedeme závěrečnou retuš a tímto je model vozidla Fennek hotový.

 

 

Vojenská technika: Land Rover Defender 130 Kajman

Vojenská technika: Land Rover Defender 130 Kajman

Vystřihovánky v ABC č. 13

Vystřihovánky v ABC č. 13

Vojenská technika: Tatra SOT

Vojenská technika: Tatra SOT