Roztoči

Roztoči
Sdílej
 
Víte, jakou barvu spatříte na roztočeném kotouči s barvami duhy? Jestli ne, máte nejlepší příležitost to osobně zjistit.

Příprava roztočů není složitá, zabere vám jen několik minut. Vystřihněte všechny barevné kotouče i černé terčíky a nalepte je do středu na rub kotoučů. Terčíkem zpevníte namáhané místo, kudy povede osa. Propíchněte střed kotouče špendlíkem a opatrně otvor zvětšete na požadovanou velikost. Prostrčte otvorem zápalku nebo špejli (průměr 4-5 cm) tak, aby kotouč zůstal asi 1 cm za zápalkovou hlavičkou. Zakápněte otvor lepidlem, aby kotouč na zápalce pevně držel. Nesmí se volně protáčet! Pak už jen stačí hotového roztoče pořádně roztočit a sledovat barvy v pohybu.

Způsobů uchycení kotouče na zápalku nebo špejli je samozřejmě víc. Zápalka je výhodná, protože je hranatá a na její kulaté hlavičce se kotouče hezky točí. Pokud máte špejli, seřízněte ji do špičky. V nouzi nemusíte kotouče na osu (zápalku, špejli) lepit, stačí na spodek osy přimáčknout kousek modelíny a papírový kotouč k modelíně pořádně přitlačit. Funguje to, ale není to trvalé řešení.


Také můžete využít kousek korkové zátky. Odříznout z ní asi 6mm koláč, ten propíchnout uprostřed silným špendlíkem a navléct na osu. Papírový kotouč potom přilep ke korku. To je optimální, protože špička roztoče je zároveň trochu zatížená. Na jiné možnosti spojení kotouče a osy určitě přijdete sami.

Roztoče si můžeš vystřihnout z ABC číslo 13.