Zlatý oříšek čtenářů ABC: Julie Pásková

Zlatý oříšek čtenářů ABC: Julie Pásková
Sdílej
 
11 let, Říčany, učarovalo ji jezdectví, 2015 – mistryně ČR ve všestrannosti pony, 6. místo na MČR pony v drezúře, vítězka celoročního seriálu Benjamin Cup 2014 ve všestrannosti (military) atd.

Julie, ty máš na sobě úplně speciální oblek, můžeš ho nějak popsat?

Jezdecký boty, vysoký, černý - většínou musí být černý.

Proč musí být černé?

Já nevím, prostě to je tak v pravidlech, a dál musí být bílé jezdecké kalhoty, který maj zevnitř kůži, aby neklouzaly na sedle. A potom elegantní sako.

A to je jak barevné?

Na skoky může bejt jakákoliv barva, ale jednobarevná jenom a na drezúru musí být nějaký tmavý.

A v čem se ty disciplíny liší? Jezdí se pouze s jedním koňem? Nebo jsou na každou z nich speciálně vytrénovaní koně?

Jsou na to i speciální koňe, záleží na tom, jaká je to úroveň, třeba když jezdíš nějaké ty lehčí souteže, tak to klidně můžeš jezdit s nějakým koněm jakýmkoliv, ale když už jezdíš to těžší, tak to musíš už mít koně, kterej má na to talent. Můžete jezdit oboje s jedním koněm, když mu to prostě jde, ale vetšinou se to jezdí - s každým koněm něco jinýho. Já jezdím dvě disciplíny, nebo vlastně tři, s jedním koněm a pak mám ještě jednoho speciálního drezúrního a jednoho skokového a pak mám ješte jednoho mladého.

Fíha a všechny koně máš někde ustájené, nebo jsou prostě oddílu, do kterého chodíš?

My máme takovou stáj na louce v Kozojedech, takže ta je vlastně naše, takže tam dojíždíme a staráme se o ně.

Jací jsou to koně? A ty jezdíš na velkých koních nebo na ponících?

Na ponících a letos začnu závodit na velkých koních, protože už jsem si udělala licenci na velké koně, dali mi výjimku, protože to může být až od dvanácti.

Jak se dávají koňům pokyny?

Pokyny sedem, holení a otěží až nakonec.

Čili nejsou to žádné slovní pokyny jako psovi řekneš aport, sedni, lehni tak?

To né, jenom ho třeba hlasem poschválit “hodný”, když udělá něco dobře, a tak. No a probíhá to vlastně tak, že třeba se dvakrát objede jízdárna v kroku, aby se vykrokoval, uvolnil, pak se začne s ním klusat a pak cválat a pak se teprve začne trénovat, jako když už je ten kůň rozhýbaný.

Jak se trénují koně na skoky, aby se třeba nebáli, může se kůn bát?

Ano, může se kůň bát, prostě co nejvíc mu to ukazovat a chlácholit ho, prostě co nejvíc s ním jezdit, ukazovat mu barevný překážky a skákat s ním přes ty různé profily, aby se jako přestal bát.

A ty se nebojíš, když skáčeš?

Ani né.

Musí se jezdec taky udržovat v nějaké váhové kategorii?

Ne, ne, na skoky, na drezúru to ne, to jen na dostihy platí, myslím.

A pochlubíš se s nějakými svými úspěchy?

No, mistrovství repuliky Pony ve skocích, kategorie 8-12 let 2013 a zároveň čtvrté místo ve drezúře loňský rok a 2012 páte místo v drezúře pony a loni taky vítězství an mistrovství republiky ve všestrannosti.

Co bys chtěla dokázat?

Chtěla bych se zúčastnist Mistrovství Evropy Pony v drezúře děti a jako nějak tam dobře skončit, to znamená nějak do patnáctého - dvacátého místa, a chtěla bych vlastně už jako aktivně závodit s těma velkýma koňma.

Tečka, dobře, budu držet palce, aby to vyšlo a vy holky a kluci můžete Jůlii posílat svoje hlasy ve Zlatém Oříšku čtenářů časopisu ABC. Děkuji za rozhovor a ahoj.

Na schledanou.

Zlatý oříšek čtenářů ABC: Hlasuj tady!