Zlatý oříšek ABC: Nora Lubbadová zahrála na klavír na Pražském jaru

Zlatý oříšek ABC: Nora Lubbadová zahrála na klavír na Pražském jaru
Sdílej
 
Nora Lubbadová (11 let, Praha) má šanci zvítězit v anketě Zlatý oříšek čtenářů ABC. Hraje na klavír, účastnila se online vystoupení na hudebním festivalu Pražské jaro a také na Adventním koncertě České televize. Stala se absolutní vítězkou mezinárodní soutěže Bachovská cesta. 

Hlasování v anketě Zlatý oříšek čtenářů ABC začíná ve čtvrtek 1. července a končí 31. srpna 2021. Hlasuj tady:

Zlatý oříšek ABC: Hlasujte tady!

Zlatý oříšek ABC: Hlasujte tady!

Noro, od kolika let hraješ na klavír?

Hraji už od 4 let, takže 7 let.

A kdo tě ke klavíru přivedl?

Asi já jsem si vlastně řekla, že chci hrát na klavír, ale moje ségra už hrála předtím na housle, protože je starší a já jsem slyšela na jejich hodinách klavír a hrozně se mi zalíbil jeho zvuk, takže jsem asi tak od tří let říkala mamce, že chci hrát na klavír a od 4 let už mi to vyšlo.

A pamatuješ si na svojí první skladbu, a pokud ano, tak jaká to byla?

Asi nějaká lidová, hodně lehká skladbička, jen o jednom prstu a tak. Ale nepamatuju si, jak se jmenovala.

Nora Lubbadová (11 let, Praha) hHraje na klavír, zahrála si i na online hudebním festivalu Pražské jaro •  Zlatý oříšek

Řekni mi, když je člověku 4 roky, tak je hodně maličký, jak si dosáhla na klavír? Jak jste to řešili? A přeci jenom, ta klaviatura je obrovská na tak malé ručičky.

Já jsem hrála asi tak v rozsahu tří oktáv, nehrála jsem přes celou klaviaturu, ale třeba na pedál jsem dosáhla tak, že se tam dal nástavec, který mi pomáhal na něj dosáhnout, a normálně jsme dali židli víc nahoru a pak jsem tam skoro už dosáhla.

Jak to pokračovalo dál? Začala jsi chodit někam do hudební školy?

Já jsem už hned ve 4 letech začala chodit do ZUŠky a už ve 4 letech jsem měla první koncert a v 5 letech jsem šla poprvé na soutěž a pak to nějak pokračovalo, tak 7 soutěží za rok a tak.

Pamatuješ si, jak jsi na té své první soutěži skončila?

Jó, myslím, že na první soutěži jsem byla druhá.

Jaké máš za sebou největší úspěchy, teď v 11 letech?

Asi nejvíc pro mě je, když jsem vyhrála Bachovskou cestu, kde jsem se vlastně stala absolutní vítězkou, ačkoliv byla soutěž do 17 let. Pak třeba vítězství na celostátní soutěži Prague Junior Note.

Máš i úspěchy v zahraničí?

Zahraniční mám jen online a třeba jsem vyhrála v Hongkongu soutěž, Chopin Avenue, kde jsem dostala první cenu za interpretaci Chopina. Teď v prosinci jsem měla jet do Bonu, kde bych si převzala první cenu a cenu za výjimečný mladý talent, ale kvůli koronaviru to samozřejmě nejde, ale už se to někam přesouvá.

Foto:  Zlatý oříšek

Které skladby jsou pro tebe nejtěžší?

Pro mě jsou těžký třeba i hudebností, že vlastně musím hodně cvičit, abych tu skladbu prožila, abych pochopila, jak to ten skladatel myslel.

Každá skladba má něco hodně technického, něco hodně těžkého a třeba si pamatuji, že před dvěma lety jsme hrála Nocturno od Chopina, které je sice pomalé a moc techniky nemá, ale hrozně bylo těžký pro mě pochopit, jak to Chopin myslí. Asi až po půl roce jsem pochopila, jak to myslel.

To je naprosto úžasné, to můžeš v 11 letech pochopit, jak to myslel skladatel, který skladbu skládal ve zralém věku?

No tak třeba když hraju Beethovena, tak než vůbec začnu hrát, tak si přečtu jeho životopis, jeho zajímavosti, jak vlastně žil a podívám se i v kolika letech složil tu skladbu. Jestli byl ještě mladý a nezávislý nebo už byl hodně před smrtí a už byl hodně smutnej, nešťastnej a pak s paní učitelkou poznáváme vlastně tu skladbu, jako kdybychom byli na výletě.

Kolikrát týdně, nebo dokonce denně musíš cvičit?

Když byla ještě škola, tak to jsem hrála tak třeba jen tři hodiny denně. O víkendu nebo přes prázdniny cvičím klidně tak pět, šest hodin.

A cvičíš dobrovolně, nebo tě musí rodiče trochu přitlačit?

Cvičím rozhodně dobrovolně, protože mě to vždycky baví a spíš mě mamka musí večer od klavíru odhánět, abych už přestala hrát a šla spát.

Co na to sousedi?

No, my máme trochu problémový sousedy, takže můžu hrát jen od devíti ráno a pak do osmi večer, což je trošku problém, když mám dlouho školu, ale teď už je to lepší, protože můžu hrát i ve škole.

Kam bys to chtěla s klavírem dotáhnout? Co je tvůj sen?

Můj největší sen - mám asi tři. Zahrát si s profesionálním orchestrem, pak si zahrát v nějakým fakt velkým sále, jako je třeba Rudolfinum a pak vyhrát nějakou velkou zahraniční soutěž, třeba i nějakou Chopinovskou v Polsku nebo v Americe nebo někde tak.

Zlatý oříšek časopisu ABC: Soutěží autoři vesmírné základny i motokrosový závodník!

Zlatý oříšek časopisu ABC: Soutěží autoři vesmírné základny i motokrosový závodník!

Papírový pohár: Soutěž o nejlepší papírový model

Papírový pohár: Soutěž o nejlepší papírový model

Tajemná Zikmundova vila a čs. legionáři v novém ábíčku

Tajemná Zikmundova vila a čs. legionáři v novém ábíčku