Zlatý oříšek ABC: Lentilky jsou barevné a pestré mažoretky

Zlatý oříšek ABC: Lentilky jsou barevné a pestré mažoretky
Sdílej
 
Mažoretky Lentilky (průměrný věk 14, Holešov) mají šanci zvítězit v anketě Zlatý oříšek čtenářů ABC. Holky rády tancují, v roce 2019 vyhrály mistrovství Evropy, mistrovství České republiky a získaly cenu Czech Open za nejlepší pódiovou formaci. Jsou barevné a pestré jako stejnojmenná sladkost.

Hlasování v anketě Zlatý oříšek čtenářů ABC začíná ve čtvrtek 1. července a končí 31. srpna 2021. Hlasuj tady:

Zlatý oříšek ABC: Hlasujte tady!

Zlatý oříšek ABC: Hlasujte tady!

Holky, proč si říkáte Lentilky?

Známá cukrovinka Lentilky se v Holešově vyráběla přes 100 let. Lentilky jsou barevné a pestré – stejně jako my.

Kdo jsou mažoretky?

Mažoretky jsou odvětvím sportu, ve kterém předvádí dívky na moderní i klasickou hudbu zajímavé triky s hůlkou ve spojení s pochodem, tancem a gymnastikou.

Kdo vám připravuje choreografie?

Soutěžní skupinové choreografie připravují naše trenérky.

Navrhujete a šijete si kostýmy samy?

Necháváme si je šít u švadlen, které se na mažoretkové kostýmy zaměřují. Návrhy se vždy odvíjí od tématu soutěžních sestav a společně je konzultujeme.

Mažoretky Lentilky (průměrný věk 14, Holešov) jsou barevné a pestré jako stejnojmenná sladkost. •  Zlatý oříšek

Co je u této disciplíny nejobtíženější?

V rámci všech skupinových disciplín je důležitý synchron, který je velmi těžké nacvičit. Musíme dodržovat útvary a hlídat si držení těla, aby choreografie vynikla. Důležité také je provádět technicky správně cviky hůlkou a zvládat je bez pádů.

Jak často trénujete?

Počet tréninků závisí na tom, v jaké části sezóny se nacházíme. V době, kdy připravujeme nové choreografie na nadcházející soutěžní sezónu trénujeme 2x týdně.

V období soutěží máme tréninků více a jejich počet se odvíjí od toho, jak důležitou soutěž před sebou máme. Aktuálně společně trénovat bohužel nemůžeme, ale věříme, že se brzy vše vrátí do normálu a budeme si moct opět užívat společné tréninky.

Co vás na mažoretkách nejvíce láká?

Mažoretky se nám líbí jako sport, ve kterém procvičíme celé tělo. Baví nás práce s hůlkou a společné choreografie. Rády také trávíme čas na soutěžích, kde máme příležitost ukázat naše krásné kostýmy a vše, co jsme společně nacvičily.

Který z triků vám dal nejvíce zabrat?

Nedá se popsat jeden konkrétní prvek, který by nám všem dal nejvíce zabrat. V mažoretkách existuje spoustu prvků a pro každého je obtížné něco jiného. Obecně dělají problém vícenásobné otočky pod hůlkou a těžší twirlingové prvky.

Pokud se učíte jakýkoliv nový prvek, je důležité přemýšlet, jak ho provést technicky správně a vyhnout se tak chybám. Pak už zbývá mít jen hodně trpělivosti a vytrvalosti, abychom se prvek naučily co nejlépe.

Jste prima parta?

Myslíme, že jsme určitě prima parta, protože se navzájem na soutěžích i trénincích podporujeme a držíme spolu jako správný tým za jakýchkoliv okolností - v dobrém i špatném. Také zažíváme spoustu společných momentů, na které do konce života nezapomeneme. Náš tým je jako naše druhá rodina.

Foto:  Zlatý oříšek

Jaké úspěchy máte za sebou?

Úspěch je pro nás už jen to, když se nám povede zacvičit soutěžní sestavu podle našich představ, což není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Vážíme si všech předních umístění, které jsme si vybojovaly na Národním šampionátu Svazu mažoretek a twirlingu ČR.

Mezi nejcennější patří titul II. vicemistryně ČR 2017 nebo I. vicemistryně ČR 2018. Nejúspěšnější sezóna byla pro nás v roce 2019, kdy jsme se staly mistryněmi ČR v kategorii děti starší a získaly vysněný postup a vítězství na mistrovství Evropy v Itálii.

Kterého z úspěchů si nejvíce vážíte?

Není jednoduché říct, který úspěch je pro nás ten „nej“. Odmalička bylo naším velkým přáním stát se mistryněmi ČR a postoupit na mistrovství Evropy, což je pro nás každý rok největší motivace.

V roce 2019 se nám na mistrovství ČR podařilo získat kromě již zmíněných titulů také cenu „Czech Open“ za nejlepší pódiovou formaci napříč všemi věkovými kategoriemi. Jelikož tuto cenu získává většinou tým ze starších věkových kategorií a my jsme byly v jedné z těch mladších, vůbec jsme nepřemýšlely nad tím, že bychom cenu mohly obdržet. Právě kvůli tomu je pro nás tato cena největším dosavadním úspěchem.

Kam byste to chtěly dotáhnout?

Naším velkým snem je dostat se znovu na mistrovství Evropy. Chtěly bychom spolu jako skupina vydržet co nejdéle a zažít spoustu dalších skvělých momentů, jelikož nám nejde jen o to „vyhrávat soutěže“, ale příjemně trávit společný čas.

Zlatý oříšek časopisu ABC: Soutěží autoři vesmírné základny i motokrosový závodník!

Zlatý oříšek časopisu ABC: Soutěží autoři vesmírné základny i motokrosový závodník!

Papírový pohár: Soutěž o nejlepší papírový model

Papírový pohár: Soutěž o nejlepší papírový model

Tajemná Zikmundova vila a čs. legionáři v novém ábíčku

Tajemná Zikmundova vila a čs. legionáři v novém ábíčku