Zlatý oříšek ABC: Andrea Šrámková spojuje balet s moderním tancem

Zlatý oříšek ABC: Andrea Šrámková spojuje balet s moderním tancem
Sdílej
 
Andrea Šrámková (14 let, Hradec Králové) má šanci zvítězit v anketě Zlatý oříšek čtenářů ABC. Uchvátil ji balet a moderní tanec. V roce 2020 obdržela dvě zlaté medaile na národní kvalifikaci Dance World Cup a postup na DWC do Itálie. 

Hlasování v anketě Zlatý oříšek čtenářů ABC začíná ve čtvrtek 1. července a končí 31. srpna 2021. Hlasuj tady:

Zlatý oříšek ABC: Hlasujte tady!

Zlatý oříšek ABC: Hlasujte tady!

Andreo, jaký je rozdíl mezi moderním tancem a baletem?

Balet je vlastně klasický tanec, kde jsou dány přesné pohyby a přesné pozice a moderní tanec je spíš takový volný a novodobý.

Co je těžší?

Pro mě je asi těžší balet, protože v moderním tanci si můžeme udělat každý své pozice. Začala jsem s baletem a modernímu tanci se věnuji teprve druhým rokem, mám to vlastně připojené k baletu.

V kolika letech jsi začala s baletem?

V pěti letech a přivedla mě k němu maminka kvůli tomu, protože jsem měla jako  malá problémy se zády. No a pan Doktor nám doporučil, abych dělala sport, kde si narovnám záda, a právě balet je o tom, že musíme mít pořád narovnaná záda a vytahovat se.

Andrea Šrámková (14 let, Hradec Králové) spojuje balet s moderním tancem •  Zlatý oříšek

Přitom vím, že baletky zrovna odcházejí do důchodu daleko dříve než kdokoliv jiný, právě protože mají problémy s tělem.

Ano, to je pravda. Na profesionální úrovni to není až tak zdravé, ale ze začátku,  když jsem byla malá, tak se tělo vytahuje a napřimuje.

Vím, že pro nás lajky je absolutně nepochopitelné, jak můžete tancovat v těch takzvaných špičkách.

Tak poprvé když jsem je dostala, to bylo asi tak před těma čtyřmi roky, to bylo velmi náročné. Sama jsem se bála a asi tak půl roku mi trvalo, než jsem se doopravdy dostala do fáze, že jsem se nemusela ničeho držet a dokázala jsem se postavit na špičky. Teď, tancuju na špičkách už čtyři roky a používám je každý trénink.

Bolí to?

Ano, ale hlavně ze začátku, pak už si člověk zvykne.

Kolikrát denně nebo týdně musíš trénovat?

Teď mám tréninky 3 x týdně, ale bylo i období, kdy jsem měla tréninky každý den, protože jsem to měla ještě spojené tři roky s moderní gymnastikou. S tou už jsem bohužel musela skončit, protože jsem pak nastoupila ještě na gymnázium, a to už bych to všechno nestíhala.

Jak vypadá takový jeden obyčejný trénink baletu?

Trvá zhruba tak dvě a půl až tři hodiny. Ze začátku máme asi tak půl hodiny zahřátí a rozcvičení a poté jsme tak hodinu u tyče a děláme různé cviky na rozcvičení a pak se přesuneme na prostor a zkoušíme si skoky a piruety a na konci tréninku nacvičujeme nějaké vystoupení a choreografie.

Foto:  Zlatý oříšek

Je nějaká figura, co ti dá hodně zabrat a kterou se ne a ne naučit?

Hodně mi dává zabrat naučit se arabesku, což je pozice, kdy máte nohu dozadu zvednutou, takže je to namáhavé hodně právě na ty záda.

Musíš třeba posilovat někde v posilovně, nebo jinak si zvyšovat fyzičku, když je to tak namáhavé?

V posilovně úplně ne, ale máme tréninky rozdělené tak, že v pondělí a ve středu trénujeme klasický balet, třeba i s modernou, ale v pátek nám většinou trenérky přinesou i nějaké gumy nebo podložky, na kterých děláme trochu posilování s vlastní vahou.

Jaké úspěchy už v baletu máš?

Za poslední rok nebo dva jsem se v baletu umístila v Německu na prvním místě a mám první místo z Jihlavy, kde jsem postoupila do finále, které se má konat v Itálii a také čtyři zlaté medaile z Prahy a Olomouce.

Jak jsi reagovala, když ses dozvěděla, že jsi vyhrála Zlatý Oříšek?

Byla jsem hrozně nadšená a překvapená, ale opravdu jsem moc ráda, že jsem vyhrála a doufám, že se tímto posunu ještě dál.

Zlatý oříšek časopisu ABC: Soutěží autoři vesmírné základny i motokrosový závodník!

Zlatý oříšek časopisu ABC: Soutěží autoři vesmírné základny i motokrosový závodník!

Papírový pohár: Soutěž o nejlepší papírový model

Papírový pohár: Soutěž o nejlepší papírový model

Tajemná Zikmundova vila a čs. legionáři v novém ábíčku

Tajemná Zikmundova vila a čs. legionáři v novém ábíčku