Julie Ptáčková a Patrik Pařízek: Mistři ČR tančí latinu

Julie Ptáčková a Patrik Pařízek: Mistři ČR tančí latinu
Sdílej
 
Hlasovat o tom, kdo vyhraje Zlatý oříšek čtenářů časopisu ABC, můžete na webu ábíčka během letních prázdnin. Julie Ptáčková a Patrik Pařízek (12 let, Hnojice) se věnují latinskoamerickým a standardním tancům. V roce 2022 se stali mistry ČR v 10 tancích STT a vicemistry ČR v LAT.

Julie, Patriku, co to je sportovní tanec?

My děláme latinskoamerické tance a standartní tance.

Jaký je rozdíl mezi latinskoamerickými a standardními tanci?

Julie: Ty standartní tance jsou takové spíš elegantnější. A ty latinskoamerické tance, ty jsou takové živější a dravější.

Jaké jsou latinskoamerické a standardní tance?

Jak se rozdělují?

Patrik: Latinskoamerické tance jsou: Samba, Cha – Cha, Rumba, Paso doble. Standardní tance jsou: Waltz, Tango, valčík, Slow fox a Quick step.

Který z tanců je pro vás nejjednodušší?

Julie: Tak nejjednodušší ze všech je asi valčík, protože tam se vlastně ty jednotlivé figury pořád opakují dokola, že tam nejsou takové speciální variace, takže to je furt jedno a to samý, víceméně.

A který je pro vás nejobtížnější? Který vám dává nejvíc zabrat?

Patrik: Tak oni dávají, dá se říct zabrat všechny, ale nejvíc asi z latinskoamerických tanců Paso doble – pro mě.

Julie: A pro mě asi Samba. Prostě v těch ostatních tancích se zatím cítím jako líp. A on je to takový jako první tanec, tak je to vždycky takový, než se rozhýbu a než se dostanu do té energie a do té nálady. Chvilku to prostě trvá. Tak ta Samba je taková asi pro mě nejobtížnější.

Jak jste se dali dohromady?

Julie: Napotřetí jsme se dali dohromady, první jsem jako chtěla tančit já s Páťou, ale on už měl partnerku. Pak zas jsem měla já partnera a Patrik neměl partnerku. Pak zas volali jako nám, jestli bych s ním nechtěla tancovat. A to jsem zas já měla partnera a teďka už napotřetí to tak jako vyšlo.

Tak jaké úspěchy máte za sebou?

Julie: Jsme vlastně pětinásobní mistři České republiky v standardních tancích, latinskoamerických tancích i v kombinaci deseti tanců. Byli jsme na mistrovství světa v deseti tancích, teďka v Portugalsku, kde jsme byli patnáctí, a na mistrovství světa v latině, kde jsme byli dvacátí devátí.

Ale všichni ty páry jsou starší o rok, takže ještě příští rok v té samé kategorii ještě budeme. A pak jsme byli ještě na velké soutěži ve Stuttgartu, kde jsme v latině byli třináctí, a chyběly nám čtyři kříže na postup do semifinále.

Kam byste to chtěli dotáhnout příští rok?

Patrik: Jsme furt v jiné kategorii, takže kdyby se to povedlo, tak být aspoň v semifinále na mistrovství světa a zkusit bojovat o to finále.

A chtěli byste se tancem živit, nebo to bude jenom koníček?

Julie: Tak ono to teďka je jako koníček, prostě jako jinak to nejde, protože to chce hrozně moc času a energie, nevím, jestli bych se tím dál chtěla živit. To mám ještě dost času, možná budu chtít dělat něco jiného, to se ještě neví.

Patrik: No já bych se asi s tím chtěl živit, protože já na nic jiného asi bych ani nemohl jít.

 

Hlasovat o tom, kdo vyhraje Zlatý oříšek čtenářů časopisu ABC, můžete na webu ábíčka během letních prázdnin.

Komu dáš hlas ve Zlatém oříšku: Kanoistka, cukrář nebo astronom?

Komu dáš hlas ve Zlatém oříšku: Kanoistka, cukrář nebo astronom?

Video seznamka s baby luskounem v ABC magu

Video seznamka s baby luskounem v ABC magu

Ábíčko video mag: Test Laser Game Galaxy a astronauti

Ábíčko video mag: Test Laser Game Galaxy a astronauti